Zdravlje

buljiti u zid

Aside Banners

Stručnjak upozorava ljude koji koriste mobitel na WC-u

Piše , Objavljeno

Izvor: unsplash.com

Uobičajena praksa odlaska na WC je jednostavna, ako ćemo tamo provesti duže vrijeme, uzet ćemo nešto što će nam pomoći da vrijeme brže prođe. Ponijeli sa sobom novine, knjigu ili mobitel, nekada se znamo zadržati i dulje nego što je potrebno.

Danas se bez mobitela ne može nigdje pa tako ni na WC,  no to i nije baš najbolja ideja.

Upozorenje nam donosi Dr. Sethi, gastroenterolog, normalnim riječima on je liječnik za želudac, obučen na Harvardu i Stanfordu, a na TikToku dijeli savjete struke. U videu savjetuje zašto bismo trebali „Prestati skrolati na telefonu dok smo na WC“. Kaže kako se to možda čini bezopasnim, ali upozorava da to zapravo može imati ozbiljne posljedice.

@doctorsethimd Here is why you should stop using phone on the toilet #guthealth #guttok #healthtips #hemorrhoids #analfissuretok #constipation #phone #healthtok ♬ original sound – Dr Sethi Gastroenterologist

Dr. Sethi objašnjava „Prvo, korištenje telefona može dovesti do dugotrajnog sjedenja na WC školjki što može uzrokovati naprezanje i pritisak na vaš rektum i anus. To može dovesti do problema kao što su hemoroidi, analne fisure pa čak i rektalni prolaps.“.

Hemoroidi iznutra i izvana nisu dovoljni strašni da vas natjeraju da zaboravite na tu praksu, onda bi to moglo biti ovo. Doktor nastavlja: “Još jedan problem je što to može biti leglo bakterija. Istraživanja su pokazala da je prosječan pametni telefon prljaviji od javne WC školjke.”.

Ako i ovi podaci nisu dovoljno odvratni, doktor savjetuje „Imajte barem dezinfekcijsku maramicu da očistite telefon nakon što završite s WC-om.“ . Iskreno, ovo možda nismo trebali čuti, izgleda da ćemo morati brojati pločice ili čitati etiketu šampona, da se slučajno ne bih predugo zadržali.

TAGOVIčitanje u WC-u Dr. Sethi gastroenterolog odlazak na WC probava stručnjak za probavu tiktok video