Znanost

rip, čovječe u svemiru

Banner 300

Umro prvi čovjek koji je hodao svemirom

Piše , Objavljeno

Aleksej Leonov, ruski kozmonaut, zrakoplovni general bojnik, pisac i umjetnik koji je bio prvi čovjek koji je hodao u svemiru, umro je danas, u dobi od 85 godina nakon duže bolesti, prenosi Space.com.

18. ožujka 1965. godine, tijekom misije Voshod 2, Leonov je izašao iz letjelice i u svemirskom prostranstvu boravio 12 minuta čime je postao prvi čovjek u svemiru. Prvi ljudski izlet u svemir skoro je završio tragično jer se kozmonautu odjelo napunilo zrakom i napuhalo te je imao problema prilikom povratka u letjelicu, u koju se uspio vratiti tek kad je ispuhao zrak iz njega.

Bilo je tako tiho da sam čak mogao čuti otkucaje srca”, rekao je Leonov za britansku novinsku agenciju o svom vremenu u svemiru dugo nakon samog događaja. Bio sam okružen zvijezdama i lebdio bez puno kontrole. Nikad neću zaboraviti taj trenutak.”

U svibnju je Leonov navršio 85 godina, dan nakon što su kosmonauti Oleg Kononenko i Aleksej Ovchinin otišli u svemir na put mnogo dulji  od Leonovih prvih 12-minutnih koraka. Kononenko i Ovchinin ukrasili su svoja svemirska odijela u čast ruskog heroja.
RIP

 

TAGOVIaleksej leonov svemir