Report

Znanstvena zbrka

Aside Banners

Znanstveni pokvareni telefon – prava priča iza nedavne studije o utjecaju trave na promjene u mozgu

Piše , Objavljeno

Kada se govori o znanosti i novinarstvu, uvijek postoji opravdana sumnja o onome što čujete ili pročitate. Najbolji je primjer nedavna studija o utjecaju trave na promjene u mozgu.

marihuana

Znanost i novinarstvo (premda bi u mnogim slučajevima oba pojma mogli staviti pod navodnike) često igraju nespretnu i potencijalno opasnu igru pokvarenog telefona, pa se neko kompleksno istraživanje na stotinu stranica svede na tri-četiri kartice teksta nekog portala, kojega onda malo preoblikuje neki drugi portal, pa treći to pokupi od njih i doda nešto svoje, tako da na kraju početna vijest o tome kako se pretpostavlja da na petom planetu neke zvijezde 350 svjetlosnih godina udaljene od nas postoje kisik i vodik, kroz dan-dva pretvara u znanstvenu potvrdu o postojanju napredne civilizacija koja samo što nije ostvarila prvi kontakt!

Tako je otprilike bilo i s nedavnom viješću o tome kako povremeno pušenje marihuane izaziva potencijalno negativne promjene na mozgu, što je zaključak istraživanja koje su na ukupno 40 studenata proveli znanstvenici sa Sveučilišta Northwestern i Harvard. Svi su mediji odmah prenijeli iznimno nepogodne rezultate za sve one koji uživaju u slasnoj travulji, ali na sreću, ubrzo je došao demantij. Doktorica Judi Gilman, autorica ove studije, tvrdi da se radi o rezultatima s mnoštvom nijansa i mogućih interpretacija, ali da se niti jednom riječju ne navodi kako marihuana aktivno mijenja mozak ili da je, ako se to uistinu dogodi, promjena nužno negativna.

Zaključci studije su bili umjereni – nigdje se ne navodi da marihuana uzrokuje te promjene“, rekla je dr. Gilman u intervjuu za PolicyMic. “Mediji su svojim naslovnicama možda dali takvu sliku, ali studija ne pokazuje uzročnost.” Podsjetimo, spomenuta je studija izvršena na dvije skupine od po 20 studenata u dobi od 18-25 godina, od kojih jedna polovica ispitanika konzumira marihuanu barem jednom tjedno (a duvati su počeli između 14. i 18. godine života), a druga ju uopće ne konzumira. Svi su spojeni na MRI, a između dvije skupine ispitanika bila je primjetna razlika u nekim dijelovima mozga, poglavito u veličini i gustoći nucleus accumbensa i amigdale (odgovorni za motivaciju, emocije i slično).

MRI snimke mozga - skroz desno se vidi povećana gustoća kod grupe koja duva

MRI snimke mozga – skroz desno se vidi povećana gustoća kod grupe koja duva

Dakle, razlike očigledno postoje i to je manje više jasno (ili nije, ali sada ne želimo ulaziti u neke teorije urote i zavaravanja javnosti lažnim i namještenim istraživanjima). Ono što apsolutno ne postoji jest znanstveno istražena i potvrđena poveznica između tih razlika, njihovog utjecaja na zdravlje pojedinca i ulogu koju u svemu tome ima marihuana. Možda neke veze postoje, možda ne postoje, možda su bezazlene i pozitivne, možda iznimno opasne i negativne. To se za sada ne zna, te će biti potrebno obaviti još mnoštvo istraživanja dok ne saznamo donekle točan odgovor.

trava 2

Doktorica Gilman ističe kako nije nekakva konzervativka koja se bori protiv trave, ali da kao svaki znanstvenik smatra da je potrebno temeljito istražiti utjecaj takve biljke na naš organizam. Naravno, to znači da nas u budućnosti vjerojatno čeka svakodnevno bombardiranje studijama koje imaju oprečne rezultate (kao što je slučaj s vinom, pivom, čokoladom, jajima, masnoćom i zapravo, svime što čovjek može konzumirati), ali na svu sreću, možemo odabrati čemu vjerovati manje, a čemu više. Kao što smo u prošlom članku napomenuli: sasvim je sigurno da učestala konzumacija marihuane mijenja nešto u našem mozgu, a mi držimo fige da je to nešto pozitivno!

TAGOVIistraživanje marihuana trava utjecaj trave vutra

Komentiraj