Zastrašujuće

Znanstvenici dijele jednostavan način uklanjanja mikroplastike u vodi iz slavine

Mikroplastika i kuhalo za vodu
Mikroplastika i kuhalo za vodu Foto: Canva
Ovako smanjiti unos štetne mikroplastike, a donosimo vam i savjete za detoksikaciju

Brojne su opasnosti povezane s konzumacijom mikroplastike, a postoji mnoštvo istraživanja koje govore da nam mikroplastika može naškoditi na načine na koje nismo ni svjesni.

Isto tako postoji istraživanje koje govori o jednostavnom način na koji možemo drastično smanjiti količinu mikroplastike koja ulazi u naše sustave.
Znanstvenici s Medicinskog sveučilišta Guangzhou i Sveučilišta Jinan istražili su opasnosti mikroplastike u vodi iz slavine. Otkrili su kako mikroplastika pronalazi svoj put kroz centralizirane sustave za pročišćavanje vode i ulazi u cijevi koje opskrbljuju naše domove pitkom vodom.


Kako bi proveli svoje testove, koji su promatrali i meku i tvrdu vodu iz slavine, znanstvenici su dodali nanoplastiku i mikroplastiku (NMP) u vodu. Zatim su učinili jednu jednostavnu stvar koju svi radimo više puta dnevno, prokuhali su vodu. Sljedeći korak bio je filtriranje.
Nalazi su bili zapanjujući, čak 90 posto plastike više nije bilo vidljivo u vodi kada se stavi pod mikroskop.


Kako nam prenosi LADBible, istraživači su napisali „Ova jednostavna strategija kipuće vode može 'dekontaminirati' NMP u vodi iz vodovoda u domaćinstvu, a ima potencijal za neškodljivo ublažavanje ljudskog unosa NMP-a putem potrošnje vode.“.
Studija je zaključila da bi „prokuhavanje u električnim kuhalima za vodu i/ili plinskim štednjacima mogao biti ekološki prihvatljiv tretman vode u kućanstvu“.


Dodali su „U ovom kontekstu, smanjenje ljudskog unosa nano/mikroplastike pijenjem prokuhane vode izvediv je pristup vrijedan promicanja u cijelom svijetu.“.
Sada kada znate kako se zaštiti od mikroplastike, što učiniti s onom koja se već nalazi u našem tijelu?


Dr. Janine Bowring, ND, naturopatska liječnica i autorica bestselera, kaže da svoje tijelo možemo 'detoksikirati' od ovih sitnih komadića smeća fokusiranjem na specifične probiotičke proizvode.

 

@j9naturally How to Remove Microplastics from Your Body Dr. Janine provides valuable insights on the removal of microplastics from the body. She delves into the efficacy of certain probiotic strains in facilitating the detoxification process. Research highlights lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium bifidum as effective in aiding the clearance of microplastics through the gastrointestinal tract. Dr. Janine advises individuals to choose probiotics that are free from magnesium stearate, cellulose, titanium, or silicone dioxide. Follow for more detox tips. #microplastics #detox #guthealth #wellness ♬ original sound - doctorjanine Bowring, ND

 


„Studije su pokazale da specifični probiotici poput lactobacillus acidophilus, bifidobacterium bifidum zapravo čiste i hvataju mikroplastiku u gastrointestinalnom]traktu, vežu se za nju i eliminiraju je kroz naš probavni trakt“, ističe doktorica. „To je zato što su negativno nabijeni, kao probiotici, i zarobit će te mikroplastike. „ zaključila je.


Ona savjetuje kako trebamo tražizi probiotike koji sadrže ove specifične spomenute sojeve bez magnezijevog stearata, bez celuloze, i drugih toksičnih sastojaka u probioticima kao što su titan ili silicijev dioksid.“.