Report

Cuga je i dalje tuga

Aside Banners

Znanstvenici sada znaju što uzrokuje mamurluk i kako ga liječiti, a odgovor vam se neće nimalo svidjeti

Piše , Objavljeno

Nakon godina i godina istraživanja te potrošenih desetaka milijuna dolara, sada napokon znamo što uzrokuje mamurluk, te kako ga liječiti. Šteta što od toga nema nikakve koristi!

mamurluk

Od kada je čovjek prvi put shvatio da mu se konzumacijom fermentiranog voća u tijelu događaju nekakve čudne reakcije sa vrlo zanimljivim i zabavnim posljedicama, traje i njegova borba protiv najvećeg neprijatelja svake pijanke: mamurluka! Istina, ima i onih mazohista koji smatraju da je osjećaj bušenja lubanje pneumatskom bušilicom, mučnina i sveopći osjećaj kao da te pregazi vlak nešto što je sastavni i neizostavni dio svakog kvalitetnog alkoholiziranja, ali većina nas bi se ipak iduće jutro voljela probuditi s mogućnošću obavljanja osnovnih ljudskih funkcija, poput hranjenja, hodanja i češanja muda.

Naravno, tijekom godina se u kulturi ukorijenio cijeli niz različitih narodnih “lijekova” protiv mamurluka, koji su se s iskustvom stečenim dugogodišnjim partijanjem pokazali kao velike, prljave prijevare. Ispijanje puno vode uz omiljeni alkohol? Noup. Pileća juhica i nešto masno idući dan? Neće moći. Klin se klinom izbija? Nikako! Dovraga, slali smo ljude na Mjesec i uspjeli točno odrediti gdje će proći komad svemirskog kamenja za 800 godina, pa kako onda ne možemo skužiti što to uzrokuje mamurluk i kako ga liječiti?!

Hangover

Sudeći po najnovijem istraživanju doktora Adama Rogersa, stvari su zapravo prilično jednostavne. U svojoj novoj knjigi Proof: The Science of Booze, dobri doktor potvrđuje ono što su mnogi pretpostavljali dugi niz godina: mamurluk je zapravo sasvim obična upala! Pošto nismo dovoljno stručni da idemo u medicinske detalje, reći ćemo samo da su posljedice teškog alkoholiziranja tjelesno gotovo sasvim jednake kao posljedice obične gripe (osim što traju kraće i nisu toliko intenzivne), a znanost je sada toliko uznapredovala, da možemo i mjeriti kolikou tko ima upalo, odnosno koliko je tko mamuran!

Sve se to vidi iz obične krvne slike, gdje upalni markeri (poput citokina, molekula pomoću kojih imunosni sustav komunicira s ostatkom tijela) pokazuju iste razine kod mamurluka i drugih upala, što jasno pokazuje da iza cijele te misterije nema neke prevelike znanosti. Na žalost, to ujedno znači i da ne postoji čudotvorni lijek koji će u nekoliko minuta riješiti sve vaše probleme, već da se morate osloniti na dobre stare protuupalne tabletice, poput ibuprofena i aspirina.

hangover

Jeeej, deseci milijuna potrošenih dolara i godine i godine istraživanja, da bismo skužili kako nam jedinu pomoć mogu pružiti tablete za koje ZNAMO da nam nimalo ne pomažu još od kada smo prvi put osjetili čari braće Jim, Johnnya i Jacka… A ništa, izgleda da smo i dalje osuđeni na tu neugodnu kaznu, ali što se mora, nije teško!

TAGOVIalkohol cuga istraživanje mamurluk

Komentiraj