Report

Kome ti vjeruješ?!

Aside Banners

Znanstvenici se ponovno složili kako GMO nije štetan, ali je li isplativ?!

Nova istraživanja i dokazi neće razuvjeriti nikoga tko uistinu vjeruje kako je GMO pošast modernog svijeta, ali vrijeme je da o ovoj problematici raspravljamo kao odrasle osobe.

Piše , Objavljeno

Malo toga izaziva takve kontroverze diljem svijeta kao genetski modificirani organizmi iliti GMO. S jedne strane imamo grupacije poput Monsanta koje se bave distribucijom GMO usjeva, a s druge ekipu koja se svim silama bori protiv takvih organizacija smatrajući ih izvorom svog zla i oružjem kojim se želi porobiti, osakatiti i regulirati ljudska rasa. No od besmislenih teorija urote i bombastičnih naslova sumnjivih portala koji upozoravaju na svjetsku GMO agendu je bitnije situaciju sagledati objektivno i u igru uključiti sve faktore.

gmo 3

Nova je studija provodena od strane National Academics of Sciences, Engineering and Medicine tako još jednom ustanovila kako nema nikakve jasne i dokazive štete GMO-a na ljudsko zdravlje, kao i na okoliš ili nekakve bizarne mutacije. Studija je provedena na osnovi tisuća dosadašnjih istraživanja, svjedočanstava i statističkih podataka, a fokusirala se isključivo na GMO usjeve. Osim što nije pronađena nikakva jasna poveznica takvih usjeva s tragedijama s kojima ih teoretičari zavjere i nedovoljno informirani ili stručni ljudi povezuju, ustanovljeno je kako GMO usjevi zapravo i nemaju neku preveliku korist. Primjerice, pšenica koja je modificirana da se odupire korovu i smanji potrebu za pesticidima je uzrokovala to da se korov i nametnici prilagode i mutiraju u sojeve otporne na tu modifikaciju.

Dakle, možemo reći kako su obje strane donekle u pravu, a u takvim se nepotrebnim raspravama onda izgube oni slučajevi kada GMO uistinu pomaže, kako je slučaj sa “zlatnom rižom”, genetski modificiranim sojem koji je bogat beta karotenom, a koji se u našem tijelu pretvara u vitamin A. Zašto je to bitno? Zato jer godišnje čak 670 tisuća djece mlađe od pet godina umire od nedostatka vitamina A, a isto ih toliko oslijepi. Ovaj usjev daje nadu da će se to spriječiti, ali organizacije poput Greenpeacea stopiraju njihovo sađenje jer tvrde kako je “zlatna riža” štetna za okolinu, za što ponavljamo, nema konkretnih dokaza. Špekulacije naspram života stotina tisuća ljudi… što je bitnije?

gmo 1

Iako ima svoje mane, moramo shvatiti kako GMO nije zlo po defaultu te ne treba bez ikakvih pitanja odbacivati sve ono pozitivno što može ponuditi. S druge strane, ne treba niti pasti u zamku laži kako je GMO jedini način da se prehrani svijet, jer i sada postoji sasvim dovoljno hrane za sve, samo što je neracionalno raspoređena. Dvije strane se stoga moraju naći na sredini, racionalno raspraviti cijelu tu situaciju i početi koristiti GMO tamo gdje je uistinu potreban (poput situacije s nedostatkom vitamina A), a onda možda možemo krenuti i koji korak dalje.

TAGOVIgenetski modificirani organizmi GMO greenpeace teorija zavjere usjevi znanost

Komentiraj