Report

Baš nam je to trebalo

Aside Banners

Znanstvenici stvorili ovce koje svijetle u mraku

Piše , Objavljeno

Da možemo izabrati jednu stvar koja nedostaje čovječanstvu, to bi zasigurno bile životinje koje svijetle u mraku. Na svu sreću, postoje znanstvenici koji će nam i to omogućiti!

ovca koja svijetli u mraku

Ne znamo što je fascinantnije: to da postoje znanstvenici koji su stvorili ovce koje svijetle u mraku, ili činjenica da to nije niti prvi, a bome niti posljednji, takav eksperiment? Postavlja se i sljedeće pitanje: je li ovo ovo čudo napravljeno samo zato što možemo, ili ima i neku praktičnu i korisnu primjenu u svakodnevnom životu?

Odgovore na sva pitanja ima dr. Alejo Menchaca s Instituta za razmnožavanje životinja u Urugvaju, čiji tim je odgovoran za ovu čudnovatu životinju. Menchaca tako kaže da je u ovom slučaju svijetleća životinja tu samo kao dokaz koncepta, ali u budućnosti bi se ovakve životinje i tehnologije mogle koristiti za liječenje bolesti i otkrivanje nekih, još uvijek nepoznatih, bioloških mehanizama.

Iz američkih medija:

No kako natjerati ovcu da svijetli u mraku? Prije svega potrebno je genetski modificirati embrio kako bi odrasla jedinka mogla lučiti poseban peptid, poznat kao fluorescentni protein (GFP). Taj protein svijetli zelenkasto kada ga se osvjetli ultraljubičastom svjetlošću (dakle, životinja tehnički ne svijetli u mraku), a prije 40-ak godina je izoliran iz meduze Aequorea victoria. Njegova primjena, osim već nekoliko puta spomenute i ne manje genijalne sposobnosti da životinje pretvara u fluorescentna čudovišta, jest u markiranju određenih molekula i praćenju njihova broja i putovanja po organizmu.

Svjetleće mačke:

Već sada postoje mačke koje svijetle u mraku, a služe znanstvnicima za praćenje antivirusnih proteina koji bi se koristili za liječenje AIDS-a. Kod ovaca je pak jedan od ciljeva uzgojiti takve jedinke, koje bi mogle proizvoditi mlijeko s ljudskim hormonima rasta, i to u svrhu liječenja endokrinih bolesti. GFP bi u tom slučaju pomogao označiti ovce koje imaju sposobnost proizvonje takvih hormona, no primjena ovakvih metoda je još uvijek u eksperimentalnoj fazi. Do onda nam ostaje samo devet običnih, vunenih, potpuno zdravih i fluorescentnih ovaca…

TAGOVIbizarno fluorscentno svijetleća ovca znanost

Komentiraj