Report

beam me up

Banner 300

Znaš ga kao Scottyja iz Star Treka: Pepeo Jamesa Doohana lebdi svemirom na ISS-u, prošvercan prije 12 godina

Piše , Objavljeno

Naslovna fotografija: Youtube Screenshot

Nevjerojatna priča o kojoj se jako malo znalo sve dosad. Scotty je jedan od najpopularnijih likova u povijesti Star Treka, a kad pogledaš ovu kompilaciju bit će ti jasno i zašto.

.

Legendarni James Doohan koji je glumio Montgomeryja Scotta, popularnog Scottyja u seriji Star Trek, je imao jednu jasnu želju. Dobiti priliku stići na Međunarodnu svemirsku postaju, popularni ISS. Nije mu to uspjelo za života, umro je 2005. godine u 85 godini, ali je njegova obitelj imala namjeru ispuniti njegovu želju.

Slali su službene upite da njegov pepeo završi na ISS-u, ali ništa od toga. Možda je svemirskim megacarevima ovakva ideja bila previše neozbiljna, a možda postoje i dublji razlozi za odbijanje jedne ovakve romantične ideje.

Plan je ipak ostvaren 2008. godine. Richard Garriot, jedan od prvih privatnih građana koji su imali iskustvo pristupanja ISS-u, je prošvercao nešto Doohanovog pepela na ISS, zajedno sa slikom ga je postavio ispod poda Columbus modula. Nitko nije znao. Sve dosad. Richard Garriot se uputio u svemir nakon što je Rusima isplatio 30 milijuna dolara za put od 12 dana. Zanimljivo je da je Garriotov otac bio astronaut

Times of London je napisao članak o ovom nevjerojatnom podvigu švercanju pepela mrtve osobe na ISS.

“Njegova obitelj je bila sretna što je pepeo završio u svemiru, ali su bili razočarani što ne mogu o tome pričati javno tako dugo. Sad je prošlo dovoljno vremena pa napokon mogu.” – izjavio je Garriot za Times.

Doohanov pepeo je već u svemiru, 2012. godine je urna s ostacima pepela letjela u svemir zajedno sa SpaceX Falcon 9 raketom. Times tvrdi da je Doohanov pepeo proputovao više od 1.7 milijardi milja u svemiru te da je okružio Zemlju više od 70 tisuća puta.

Scotty je čak i u smrti nevjerojatan. Kad dođe vrijeme da se teleportiramo negdje tamo gore, nadamo se da će nam Scotty riješiti štelu na ISS-u. Voljeli bismo vidjeti Zemlju iz te perspektive.

TAGOVIISS star trek svemir zanimljivosti