Report

Rješenje misterije

Aside Banners

Znate onaj prekrasni miris nakon proljetne kiše? Sada znamo odakle dolazi!

Piše , Objavljeno

Ništa ne kaže “proljeće” kao mirisi nakon lagane kišice početkom travnja, a grupa znanstvenika je otkrila odakle dolaze… ali i mnogo više!

kapIstraživanje mirisa poslije proljetnih kiša na prvi pogled definitivno nije nešto što bismo okarakterizirali kao “prioritetno”, ali ta se prilično česta pojava može povezati i s nekim drugim, daleko bitnijim prirodnim fenomenima. Ekipa s MIT-a se zato bacila na posao te pomoću high-speed tehnologije snimanja i nekih drugih eksperimenata uspjela otkriti u čemu je stvar… otprilike. Do sada se smatralo kako se prilikom kontakta kapljice kiše i prirodnih i ljudskom rukom izrađenih predmeta otpuštaju aromatična ulja iz biljaka i kemikalije iz bakterija, a iako ta teorija još uvijek drži vodu, sada je dobila vrlo bitno proširenje!

Naime, otkriveno je da kada kapljica sleti na neku poroznu površinu, dolazi do “hvatanja” sitnih balončića zraka ispunjenih mikroskopskim česticama koji se katapultiraju u zrak, a koji u sebi nose aromatske spojeve, bakterije i viruse. Zapravo se radi o običnom aerosolu (čestice krutine raspršene u plinu, poput dima), ali upravo je on odgovoran za mirise koje osjećamo nakon lagane kiše, a koji se obično nazivaju petrikorima. Važno je napomenuti kako ova teorija djeluje samo u slučaju slabe i srednje jake kiše, dok žešći pljuskovi poništavaju dizanje spomenutih balončića zraka i otpuštanje aerosola, pošto ih druge kapljice “skidaju” poput raketa, ne dopuštajući im da otpuste svoje arome.

Kapljice koje otpuštaju aerosol – video:

Osim rasvjetljavanja misterije mirisa nakon kiše, ovo bi otkriće moglo objasniti i kako se neki spojevi i organizmi (prije svega bakterije i virusi) šire okolišem, a posljedično utječu i na nas same. Naravno, nemoguće je govoriti o točnosti ove teorije nakon samo jednog istraživanja, ali izgleda kako sada napokon imamo zdrave temelje za daljnje proučavanje ovog fenomena. Nama se kao laicima sve ovo čini itekako mogućim, a u skorijoj ćemo budućnosti valjda saznati pravu tajnu iza te velike prirodne misterije!

TAGOVIarome bakterije istraživanje kemija kiša miris kiše mirisi okoliš pljusak priroda proljeće

Komentiraj