Report

Horor među oblacima

Aside Banners

Bojite se letenja? Ovi zrakoplovi budućnosti vaš će strah dodatno pogoršati!

Piše , Objavljeno

Kao da ogromne metalne ptice koje nekom čudnom magijom lete zrakom nisu dovoljno strašne, sada nam najavljuju avione budućnosti bez prozora i s ekranima po cijeloj unutrašnjosti koji prenose ono izvana… Znači, ipak može gore!

avion 1Mnogima je od nas let u metalnom kontejneru na 10-ak tisuća kilometara iznad površine kojim upravlja nekakav možebitno žešće pijani pilot i koji na sebi ima indonezijske škart dijelove namontirane od strane možebitno žešće pijanog mehaničara jedna od najgorih noćnih mora koju možemo preživjeti samo teškim drogiranjem tabletama za smirenje ili intenzivnim druženjem s nekim od braće Johnny, Jim i Jack, a do sada nismo vjerovali da ovo horor iskustvo može biti imalo gore. Ovim putem zahvaljujemo ekipi iz tvrtke Center for Process Innovation koja nas je potpuno razuvjerila.

Oni su tako nedavno predstavili svoj koncept zrakoplova budućnosti koji bi trebao u potpunosti ukloniti sve prozore i zamijeniti cijelu unutrašnjost velikim OLED ekranima s direktnim prikazom onoga što se događa van zrakoplova. Ti bi se prikazi dobivali putem malenih kamera namontiranih na sam trup aviona, a teoretski bi na ovaj način bilo moguće u potpunosti “obrisati” granice letećeg kontejnera i atmosfere na nekoliko tisuća metara te dobiti dojam kako uistinu lebdimo među oblacima. Tko bi dovraga to želio?!?

Zrakoplovi bez prozora – koncept promo:

Iako se možda čini da je sve ovo nekakav blesavi trik besposlenih dizajnera željnih pažnje, pozadina svega jest zanimljiva ekonomsko-inženjerska računica. Naime, sami su prozori konstrukcijska slaba točka svakog zrakoplova jer su teža od ostalih materijala te je potrebna dodatna konstrukcija koja ih drži na mjestu, što se manifestira kroz povećanje težine i posljedično veću potrošnju goriva. Uklanjanjem prozora bi se tako smanjila ukupna težina zrakoplova te bi se uklonile te “slabe točke”, a vjeruje se da 1% smanjenja težine uzrokuje i 0,75% smanjenje potrošnje goriva. Povlačimo sve što smo rekli, očito je da se radi o blesavom triku besposlenih dizajnera željnih pažnje…

avion 3 avion 2

Uglavnom, na ovu revolucionarnu tehnologiju nećemo naići još barem 10 idućih godina, a ako se ovakva budućnost ostvari, biti će zanimljivo vidjeti hoće li ovaj koncept s OLED ekranima uistinu funkcionirati u stvarnosti. Kako će se točno dogovoriti oni koji žele letjeti među oblacima i oni koji se groze bilo kakve takve ideje? Bolje bi im bilo da smisle nekakav warp pogon, nego da se bave ovakvim pizdarijama…

TAGOVIavion koncept tehnologija znanost zrakoplov

Komentiraj