Report

Aside Banners

Zvijezde osamdesetih, gdje su danas? (1)

Nekada su žarili i palili velikim platnima, i svijet im je bio na dlanu. Mačke su otkidale na njihov muževan brk, iskulirani hod ili oznojeni biceps. Osamdesete su bile njihove.

Piše , Objavljeno

Macho, Macho Man Edition

Nekada su žarili i palili velikim platnima, i svijet im je bio na dlanu. Mačke su otkidale na njihov muževan brk, iskulirani hod ili oznojeni biceps. Do nedavno golobradi momčići puštali su paperje ne bi li izgledali kao oni, a glavno pitanje bilo je “koliko dižeš u benču?” Htjeli smo lomiti ruke, udarcima noge srušiti palmu, osloboditi suborce i osvetiti brata, a sve samo zbog njih.

Uistinu, bili su naši junaci. Osamdesete su bile njihove. No, gdje su danas?

Michael Dudikoff

Michael dudi - koff

Michael dudi – koff

Nekada:Mogao je biti najbolji. Započeo je u hit sapunjari Dallas, a gradivo utvrdio kao Joe Armstrong u Američkom nindži koji je poharao prostor bivše Jugoslavije kao filmska Katrina. Muški je dio naroda ujedinio u konstataciji da je ovaj bijelac ipak najupečatljiviji nindža “ever”.

Danas:Nije snimio ništa od Quicksanda iz 2002. a mi ga svako malo možemo vidjeti u katastrofalnim akcićima iz 90-ih u povremenim RTL-ovim napadima na dobar ukus. I trash ima granice.

Dolph Lundgren

Nekada:Najpoznatiji kao Rokijev oponent Ivan Drago, ljudeskara od 3 metra i 200 kila žive vage. No, Lundgren je bio prvi Punisher i za sada jedini He-Man. Bio je toliko moćan da je često bio žrtva pretjerivanja. Japanci su za promocije Obračuna u Malom Tokiju tvrdili da je Dolph visok preko 3 metara, da je sin lovca na medvjede te da je odrastao u najzajebanijim vukojebinama sjevera. Ostali su mu pripisivali kvocijent inteligencije 160 (što nije točno), a on je usamljen u tvrdnji da je odbio ulogu u Gladijatoru.

Danas:Piše i režira filmove u kojima i glumi. Posljednji je Missionary Man o usamljenom osvetniku na tragu Eastwooda, no sve je to sjena njegove prijašnje karijere.

Jean Claude Van-Damme

J.C. van-damme

J.C. van-damme

Nekada:Ovaj belgijski “karate tigar” u mnoge je domove unosio sreću svojim beskompromisnim akcijskim spektaklima bez obzira radilo se o Nema povlačenja, nema predaje (to je onaj u kojem se pojavljuje duh Bruce Leeja), Kickboxeru ili Krvavom sportu (što je zapravo isti film). Od samih početaka bilo je jasno da će mladež zavoljeti ovog majstora koji jednostavno obožava napraviti špagu koja mu je i svojevrsni trademark.

Danas:Nakon plodnih devedesetih u kojima se pojavljivao u mnogim blockbusterima, novo ga je stoljeće pronašlo u “filmskom ponoru”, a možda je to samo rezultat njegovih psihičkih poremećaja s kojima već duže vrijeme vodi rat.

Najnoviji The Shepherd pojavit će se iduće godine, a Van Damme glumi teksaškog murjaka (uz živućeg Norrisa, WTF?!) koji bije boj s bivšim marincima koji šveraju drogu iz Meksika.

Jackie Chan

Jackie chan

Jackie chan

Nekada:Iako Chan nije skuliran kao ostali na popisu, on je uistinu prava akcijska zvijezda i bilo bi nepravedno izostaviti ga s ovog popisa. Jedini čovjek koji iz godine u godinu riskira život ne bi li vam priuštio zabavnih sat i pol budalaština. Dakle, dok ostali junaci koriste kaskadere, Chan svoje vratolomije izvodi sam i do sada se polomio kao nitko prije njega. Izveo je preko 3000 opasnih scena te je ovjekovječen u Guinessovoj knjizi rekorda. Ne treba posebno napominjati kako ni jedno osiguravajuće društvo ne želi stati iza njegovih filmova.

Danas:Chan je posljednjih desetak godina nanizao zavidan broj blockbustera radeći paralelno i na kineskom tržištu, a ove godine nastavio je tradiciju najnovijim nastavkom Rush Houra. Na godinu gledat ćemo ga u kombinaciji s Jet Liem u filmu The Forbidden Kingdom

Billy Blanks

billy blanks

billy blanks

Nekada:Mogao je postati Wesley Snipes osamdesetih, ali postao je… Nije postao! Pojavio se u nekoliko b-produkcija i nekoliko mainstream projekata (Tango & Cash, Legionar i The Last Boy Scout) i ušao u legendu kao najpoznatiji nepoznati akcijski junak osamdesetih.

Danas:Već osam godina nije snimio ništa, ali trenira zvijezde sumnjiva sjaja kao što su Carmen Electra, Paula Abdul i Shaquille O’Neal.

Mel Gibson

Smrtonosno oružje

Smrtonosno oružje

Nekada:Prije nego je poludio i počeo napadati Židove, bio je Max Rockatansky i Martin Riggs… I to je dovoljno za nas. Postao je prototip detektiva u buddy-buddy akcijskim filmovima. Lud, neobuzdan i lak na okidaču. Osvetnik čije je pojavljivanje na uvodnoj špici značilo sumanutu akciju najvećeg kalibra i još jedan dokaz da fudbalerka nikada ne umire.

Danas:Dokazao se kao redatelj i snima filmove o Isusu i Majama. Iduće godine vraća se akciji u filmu Under & Alone, a ponovno surađuje s Donnerom u filmu Sam & George.

Michael Biehn

Michael biehn

Michael biehn

Nekada:Oduvijek je bio action star wannabe, ali u pogledu “trešeraja” bio je na mjestu. Na kraju krajeva pomogao je skončati Terminatora, a kada imate toliko muda da se suprotstavite Arniju, za nas ste faca. Uz sve to, Biehn se suprotstavio i Alienu što nikako nije mala stvar.

Danas:Već godinama nije snimio ništa smisleno. Iduće ga godine možete pogledati u nekoliko filmova (od kojih ni jedan neće biti dobar), a vjerujemo kako će Stiletto s Tomom Berengerom biti vrhunac.

Bruce Willis

Bruce willis

Bruce willis

Nekada:Iako je osamdesetih snimio samo jedan akcijski film (Die Hard) nametnuo se kao opaka akcijska zvijezda, a John McLane je ime koje zna svaki klinac rođen od osamdesetih nadalje. Pravi američki akcijski junak kojeg volimo i obožavamo. Proćelav, radnička snaga, obučen u prljavu potkošulju i naoružan službenim pištoljem, do sada je uspio pokokati dva brata terorista, pokvarena vojna lica i sumanutog hakera koji pokušava zavladati svijetom. Čovjek koji se pojavljuje na pravom mjestu u pravo vrijeme s pravim stavom.

Danas:Snimio je četvrti Die Hard… što nam još treba?

Sylvester Stallone

Cobra

Cobra

Nekada:Mogao je biti moćan kao Arnie, ali je za mrvicu slabiji. No, Stallone je dobio Oscara, bio je Rocky i Rambo, a glumio je i u pornjavi. Uz sve to, kada uspijete snimiti film o obaranju ruke (Over The Top) tada se za vas može reći da ste muškarčina. Da ste manga iznad svih mangi i čovjek vrijedan nošenja testisa među nogama. Cobra, uz tebe smo!

Danas:Ako ste mislili da je gotovo, zajebali ste se. Grdno! Rocky 6 bio je smeće, ali Rambo IV izgleda kao nešto najopakije što smo imali prilike vidjeti. On kolje, melje i stvara udovice. Iduće nas godine upitajte tko je faca…

Steve James (Posthumni bonus)

Steve james

Steve james

Nekada:Znaju ga svi, ali nitko se ne može sjetiti njegova imena. Bio je Curtis Jackson prije 50 Centa u akcijskom spektaklu Američki nindža, nekoliko je puta stajao rame uz rame s Chuck Norrisom, David Carradine ga je izvlačio iz zarobljeništva, a pojavio se i u odličnim Warriorsima. Dakle, kada iza sebe imate ovakav opus, ne možete biti izostavljeni s liste akcijskih junaka. Samo njegov “name dropping” može vam raskrvariti nos i polomiti noge.

Danas:Nažalost, karijeru mu je 1993. prekinuo rak gušterače.

Pročitaj i:

Zvijezde osamdesetih, drugi dio >>
Jean-Claude Van Damme >>

TAGOVIakcija bruce willis dolph lundgren film jackie chan mel gibson michael dudikoff osamdesete stallone

Komentiraj