Report

Aside Banners

Zvijezde osamdesetih, gdje su danas? (2)

Nekada su žarili i palili velikim platnima, i svijet im je bio na dlanu. Mačke su otkidale na njihov muževan brk, iskulirani hod ili oznojeni biceps. Osamdesete su bile njihove.

Piše , Objavljeno

Macho, Macho Man Edition

Apsolvirali smo prvi dio faca iz osamdesetih, vrijeme je da krenemo dalje. Priču nastavljamo akcijskim junacima koji su nas odgojili i pretvorili u mužjake gladne krvi i puščanog dima.

Chuck Norris

Chuck norris

Chuck norris

Nekada:Bio je čovjek s najgušćom bradom i pogledom koji bi razoružao i najopakije negativce. Nestao u akciji, ali vratio se u Delta Forceu. Tvorac vlastite borilačke vještine i čovjek koji je stao nasuprot Brucea Leea i zamalo pobijedio. Zaslužan za kratki bljesak Michaela Dudikoffa jer upravo su Norrisu ponudili da bude Američki Nindža, ali Norris je odbio. Zašto? Nisu mu trebali toliki hitovi…

Danas:Veća zvijezda nego ikad prije. U svijetu ljubitelja trasha, Norris ponosno nosi titulu face kao i William Shatner, a na internetu o njemu kola više viceva nego o tri Žaka Houdeka zajedno.

Inače, nepokolebljivi republikanac čvrstih političkih stavova koji redovito posjećuje američke trupe ne bi li im dao podršku. Nakon što je Walker završio s emitiranjem snimio je još nekoliko filmova, a posljednji je The Cutter iz 2005. u kojem Norris pomaže starom “rezaču” dijamanata.

Patrick Swayze

Patrick swayze

Patrick swayze

Nekada:Iako ga danas svi pamte kao Castlea iz Prljavog Plesa, pravi ga muškarci znaju kao Nomada ili Jamesa Daltona. Za nijansu pederkastiji od ostatka ekipe, ali bilo bi nepravedno zanemariti ovu akcijsku karijeru. Danas mu redatelji poput Rodrigueza i Tarantina odaju počast u svojim filmovima. Da, unatoč uvriježenom mišljenju Swayze je bio akcijska zvijezda bez obzira na to što neki misle.

Danas:Devedesete su ga snašle u nešto mekšim ulogama. Pojavio se i u netipičnim filmovima tipa Donnie Darko, ali uglavnom je zaboravljen te se koristi kao retro referenca u pop-kulturi. Neki očekuju njegov najnoviji film Powder Blue, dok velika većina razmišlja o nečem drugom.

Fred Ward

Fred remo ward

Fred remo ward

Nekada:Iako je Ward više-manje ozbiljan glumac koji se pojavio u mnogim dramama, osamdesetih se često pojavljivao i u ratnim akcićima. No, ovdje smo ga ubacili zbog jednog i jedinog Remo – nenaoružan i opasan koji je jedan od najjačih akcijskih filmova osamdesetih. Remo hoda po vodi, barata borilačkom vještinom Sinanju i ubija golim rukama. Fred Ward je jednostavno premoćan i može mu parirati samo Chuck Norris.

Danas:Ward danas ima solidnu TV karijeru, a pojavljuje se i u nekim mainstream projektima kao što je nadolazeći Feast Of Love s Morganom Freemanom i Gregom Kinnearom.

Steven Seagal

Steven kameno lice seagal

Steven kameno lice seagal

Nekada:Kada je vaš posebni potez lomljenje ruku i razbijanje cijelog kafića biljarskom kuglom zamotanom u rupčić, možemo sa sigurnošću reći da ste vi opaki mamojebac i velika akcijska zvijezda. Upravo takav je Steven Seagal, čovjek kamenog lica i ukočenih pokreta.

Doduše, osamdesetih snima samo jedan film, Iznad zakona, ali taj je kultni. On rijetko kada dobije po pičci, a kada ga netko i dohvati rijetko kada krvari. Pogiba samo jednom u cijeloj karijeri, a to se dešava u Executive Decision i zbog toga mu nije drago. Psuje, ubija i kulira. Jednom riječju, Steven Seagal.

Danas:Karijera je plodna kao i ranije, jedina razlika je ta da Seagal nije relevantan i filmovi redovito završavaju u ravno na DVD kombinacijama. Danas se zabavlja svirajući blues, proizvodeći aftershave Scent of Action (Miris Akcije), brinući se za životinje, meditirajući i generalno kulirajući.

Ralph Macchio

Ralph maccio

Ralph maccio

Nekada:Ovaj je dječarac bez trika Davida Copperfielda bacio na koljena i dokazao da čovjek uistinu može nestati. Nakon Karate Kida (koji je BTW faking legenda) ovaj momčić je pokušao muljaviti s nekim dramicama, ali svi su ga zapamtili kao onog klinca koji je majstoru Mijagyu prao auto.

Nije naš prvi izbor, ali snimio je Karate Kida. Dokaz da Macchio i nije neki muškarac leži u podatku da ga je kasnije zamijenila Hillary Swank koja je u Million Dollar Baby dokazala da udara daleko bolje.

Danas:Pojavio se u epizodi Entouragea i u sportskoj komediji Beer League… Fuhgedabowdit!

Kurt Russell

Kurt russell

Kurt russell

Nekada:Pobjegao je iz New Yorka, suprotstavio se nemanima iz svemira, bio je najopasniji čovjek na svijetu (Snake Plissken) i bio je onaj divlji uz Stallonea u Tango & Cash. Možda bi ga neki zanemarili, ali mi znamo da je Kurt Russell manga nad mangama kada je u igri oružje velikog kalibra. Na kraju krajeva Russell je visoko pozicioniran igrač u Klubu naoružanih sociopata s fudbalerkama (KNSF).

Danas:Kada vas Tarantino angažira u filmu (Death Proof), znate da ste nešto značili u osamdesetima.

Rutger Hauer

Rutger hauer

Rutger hauer

Nekada Rutger Hauer bio je tiha voda akcije. Nikada pretjerano eksponiran, ali kada ste vidjeli njegovu zlaćanu kosu, pogled manijaka i lice patnika vjerovali ste svemu što je rekao.

Kada igrate likove s imenima kao što su:Nick Parker, Nick Randall ili John Ryder morate biti akcijski junak. Možda ne najveći, ali svakako jedan od njih. Za one koji se još uvijek pitaju tko je ovaj lik, Rutger Hauer bio je slijepi veteran koji je mlatarajući mačem spašavao sina svog suborca (Blind Fury)… Hej!

Danas:Hauer se danas pojavljuje u mnogim komedijama i dramama, a ako ste jedan od glumaca koji su imali čast pojaviti se u Sin Cityu… You’re gangsta in our book!

Eddie Murphy

Eddie murphy

Eddie murphy

Nekada:Iako je u svojoj srži komičar, Eddie Murphy iza sebe ima Policajca s Beverly Hillsa i 48 sati, a da poslije nije snimio ni jedan akcijski film to bi bilo dovoljno da ga uvrstimo među akcijske zvijezde osamdesetih.

Axel Foley uloga je koja je Murphya ubacila među najbolje plaćene glumce osamdesetih i stoji rame uz rame s gibsonovim Riggsom. A kada u filmu porokaš nekoliko negativaca i postaneš zvijezda… Mi te volimo!

Danas:Jedino što je Murphy snimio od B. H. Copa, a da valja bila je uloga magarca u Shreku. Postoji vrlo mala šansa da novi Policajac s Beverly Hillsa (dolazi 2009.) neće biti apsolutno smeće.

Arnold Schwarzenegger

Arnold schwarzenegger

Arnold schwarzenegger

Nekada:Ubio je više bedgajza od svih gore navedenih zajedno. U rukama je držao više oružja neko je cjelokupno članstvo NRA-a držalo za života. Bio je kiborg, komandos, detektiv, rus, barbar, otac u osvetničkom pohodu, Herkul, komičar, klon, princ i pokušao ubiti Batmana. On je toliko iznad običnog čovjeka da je ’94. bio trudan, a već ’99. je Nečastivog glavom i bradom nabio na kolac.

Danas:Toliki je super junak da je prije četiri godine postao guverner Kalifornije, a ni engleski ne zna kako spada. Zastraši pa vladaj!

Charles Bronson (Posthumni bonus)

Č b

Č b

Nekada:Da smo ovaj tekst pisali sedamdesetih upao bi na popis kao akcijska zvijezda šezdesetih, a osamdesetih je bio etablirana akcijska zvijezda sedamdesetih. Dakle, kada iz sebe imate dvadeset godina prakse u akciji, dovoljno je da se pojavite u megahitu kao što je Death Wish i već ste akcijska ikona. Ustvari, on je tolika akcijska manga da je 1943. otišao u drugi svjetski rat i bombardirao Japance. Ruke su mu oduvijek bile pune Coltova, Magnuma i Smith & Wessona… Zašto? Jer je bio tolika faca!

Danas:Karijeru mu je 1999. prekinula Alzheimerova bolest, a u kombinaciji sa Alzheimerom dotukla ga je upala pluća 2003. što se nas tiče, ubili su ga dušmani ispalivši u njega 200 metaka, ali uspio ih je pokokati prije nego je izdahnuo.

Jean-Claude Van Damme >>

Pročitaj i prvi dio teme o zvijezdama osamdesetih >>

Ne smijemo zaboraviti niti doprinos naše korisnice pearlandvelvet ovoj temi. Ona je “obradila” Seagala, Dolpha i Chucka.

TAGOVIakcija arnold schwarzenegger charles bronson chuck norris eddie murphy film fred ward kurt russell osamdesete patrick swayze ralph macchio rutger hauer steven seagal

Komentiraj