Sport

i unuke će bolit

Aside Banners

149:0 i ostali najveći nogometni porazi u ‘profesionalnom’ nogometu

Piše , Objavljeno

Talijanski trećeligaš PRO Piacenza nedavno je odigrao utakmicu u potpunosti u suprotnosti s ovim svojim ‘PRO’ prefiksom. U dvoboju talijanske treće nogometne lige, poznate i kao Serie C, od izvjesnog Cunea izgubili su u amaterskom stilu okruglih 20-0. Naravno, kao što to obično i biva pri ovakvim nogometnim rezultatima, utakmica je odigrana u poprilično bizarnim okolnostima.

Piacenza je nastupila sa samo sedam igrača na terenu, pri čemu su svi istrčali bili juniori u dobi od 16 do 19 godina, a jedan je istovremeno glumio i trenera. Gdje su u to vrijeme bili seniori kluba, glavni trener, pomoćnici, fizioterapeuti i svi ostali uobičajeni likovi jedne nogometne predstave? Nisu se pojavili. Naime, klub grca u velikim financijskim problemima, a igrače i struku navodno nije platio od početka sezone pa su gotovo svi svoje ugovore poderali i proglasili ništavnima. Nekoliko kola klub nije ni nastupio, no kako su na taj način dobivali minus bodove i kazne, kako bi upisali ‘samo’ regularan poraz odlučili su se ipak okupiti.

.

Rezultat je bila farsa od utakmice. Semafor je na poluvremenu već pokazivao 16-0 za Cuneo, trenutačno posljednje plasiranu momčad lige. U takvim uvjetima fenjeraši su popustili gas u drugom poluvremenu, ‘mrtvog magarca’ više nitko nije htio mlatiti, a posljednji čavao u lijes kluba zapečatio je savez idućeg dana kad ih je izbacio iz natjecanja, a PRO Piacenza proglasila je bankrot. Da ne bude zabune, ova Piacenza nije isti klub koji je 90-ih godina prkosio u Serie A te s gotovo isključivo domaćom, talijanskom postavom znao nerijetko pomrsiti račune velikanima tada strašno snažne lige. I njihova sadašnjost je otužna, no to je ipak neka druga priča.

Naravno, amaterski nogomet pamti kojekakve ludorije od rezultata i praktički je nemoguće prekopati povijest sudara po raznim pašnjacima diljem svijeta pa smo se hvatali za profesionalnu slamku spasa.

Tahiti vs Cook Islands (1971) 30:0

Da, kvalifikacije za prvenstva jesu dobra platforma za pobjede s velikom razlikom, ali ono što je siroto Cookovo otočje doživjelo od jednako nogometno egzotičnih Tahita na Pacifičkim igrama početkom ludih sedamdesetih ipak je malo previše. Teniskih 30:0 zauvijek će ostati upisano u nogometnim knjigama.

Australia vs American Samoa (2001) 31:0

Još malo efikasnija u Fifinim kvalifikacijama bila je Australija, koja u to vrijeme nije igrala protiv azijskih momčadi na putu do svjetskih prvenstava nego protiv oceanskih amatera. Svejedno nisu igrali na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji i Japanu jer ih je u baražu izbacio Urugvaj, ali Američku Samou neće zaboraviti izvjesni Archie Thompson koji im je uvalio 13 komada.

.

Dundee Harp vs Aberdeen Rovers (1885) 35:0

S obzirom na godinu zbivanja jasno je da video nećete naći na YouTubeu te da vam jedino preostaje vjerovati u to da je škotski nogomet prije 130 godina bio dovoljno jadan da jedna momčad od druge izgubi s 35 golova razlike.

Arbroath vs Bon Accord (1885) 36:0

A bio je i gori od tog nivoa kojeg ste maloprije zamislili jer je Arbroath svoje goste te sezone ispratio kući i s jednim pogotkom više od Dundeeja. Zanimljivo, oba dvoboja odigrana su isti dan, a oba gosta doputovala su iz Aberdeena pa je u pitanju možda bila i neka interna oklada. Osim utrka konja, na Otoku su se vjerojatno u velikoj mjeri uplaćivali i hendikepi jedinice.

AS Adema vs Stade Olympique de l’Emyrne (2002) 149:0

Iako zvuči nezamislivo da jedna momčad od druge izgubi ovim rezultatom, neovisno o razini (ne)profesionalnosti i godini odigravanja nogometne utakmice, ovo se ipak dogodilo i to u regularnom ligaškom dvoboju. Doduše, mjesto radnje je Madagaskar i revoltirani igrači Olympiquea su sve golove zabili sami sebi, ali opet… Gotovo dva gola po minuti respektabilan je tempo. Uostalom, ovo je ionako bio jedini način da nogometni almanasi upišu i njihovo ime među svoje korice.

TAGOVInogomet nogometni pb porazi sport video

Komentiraj