Mix

5 puta kada je Jose Mourinho posebno uprskao s kupovinom

Festival svjetla u Sarajevu - 4
Festival svjetla u Sarajevu - 4 Foto: Boris Trogrančić
Pretpostavljamo da ste ovdje zbog naslova. Također pretpostavljamo da niste pomislili da ćemo pisati o tome kako je Mourinho kupio loše kućanske uređaje već nogometne igrače.

Jose Mourinho je jedna zanimljiva ličnost. Jedna od onih osoba koje ili voliš ili ne voliš. Otkako smo gledali Netflixovu dokumentarnu seriju The Playbook u kojem je Mourinho dobio epizodu te Amazon Primeov dokumentarac o Tottenhamu – mi smo na onoj “volimo ga” strani.

.

U kojoj god ekipi bili, ne možemo nijekati da je napravio jako velike stvari.

Svakako, tako velika i uspješna osoba je imala svoje uspone i padove. Nekad bunker odnosno “parkiranje autobusa pred gol” odlično funkcionira, a nekad i nije baš najbolja “taktika”

Trenutno se čini kao da je u padu s obzirom na to da nije još ništa “veliko” napravio s Tottenhamom, ali polako, ima još vremena. Ako uzmemo njegovu reputaciju u obzir, očekivalo se puno, ali “sam si je kriv” što je toliko dobar u svome poslu.

Mi se želimo okrenuti na još nekoliko promašaja “Izabranog”. Bilo ih je… I to poprilično. Mi smo odabrali pet igrača koji su došli u velike klubove pod njegovim vodstvom.

Te igrače smo odabrali prema visokoj cijenu u periodu kada su kupljeni i, naravno, prema iznimno lošem učinku na terenu.

Kad pročitaš sva ova imena i pogledaš video kompilacije dobrodošlice s preko nekoliko godina razmaka od trenutka kupnje – nasmijat ćeš se. Ili zaplakati. Ne znamo ni sami.

Shaun Wright-Phillips (39), umirovljen od 2019.

2005. godine stigao iz Manchester Cityja u Chelsea.

Procijenjena vrijednost: 9.50 milijuna eura
Plaćen: 31.5 milijuna eura

Shaun, Ianov mali, je kao mlad i iznimno perspektivan igrač došao u Chelsea kada je Mourinho, The Chosen one, kročio po prvi puta na otočno tlo kao trener.

Wright-Phillips je bio izvor mnogih suza navijača klubova koji su gubili od Manchester Cityja. Dok je igrao za City, činilo se kao da mu nema kraja. To je i jedan od razloga zašto je bio toliko “preplaćen”, ali što drugo da čovjek napravi kada ima love od ruskog vlasnika koji u to vrijeme nije pazio na novčanik?

Nažalost, njegov potencijal nije rastao kao raketa koja se uputila prema Mjesecu nego više kao papirnati avion kojeg smo mi napravili zavezanih očiju.

Shaun se jednostavno nije snašao u Chelseaju. Nije bio ono što se od njega očekivalo.

Rekao je u jednom intervjuu da je plakao kad je napustio City. Sigurno je bilo teško.

.

Nakon neuspješne epizode u Chelseaju se vrlo brzo vratio u City.

Toliko je bio “loš” u Chelseaju da smo ga mi u PES-u ubacivali samo kada je Joe Cole bio ozlijeđen. Onda znate koliko je sati.

Fabio Coentrao (32), aktivan u klubu Rio Ave FC

2011. godine stigao iz Benfice u Real Madrid.

Procijenjena vrijednost: 24 milijuna eura
Plaćen: 30 milijuna eura

Mourinho ima zanimljivu povijest sa svojim sunarodnjacima. Vrlo rado će im dati šansu i zalagati se za njih, ali neće svi uspjeti. Ne možemo ga kriviti jer i mi radimo isto kada igramo Manager mode na PES-u – nakrcamo momčad Hrvatima. I da, upravo smo se usporedili s Mourinhom, ali kada biste znali koliko trofeja smo mi osvojili na PES-u, ovaj članak bi bio o nama.

Nastavimo mi s Fabiom. Odigravši nezaboravnu sezonu u Benfici, Jose nije mogao drugačije. Morao ga je dovući u Real i to čak po cijenu tih silnih milijuna. S obzirom na tadašnje doba i poziciju koju je igrao – to je bilo jako puno novca. Video s najboljim potezima izgleda dobro, ali nije baš bilo dobro ukupno.

.

Nažalost, Coentrao je više bio ćorak nego bombastična petarda. Slaba igra na terenu, i česte ozljede. Logično je da nije imao šanse u Kraljevskom klubu.

Također, ni karijera mu kasnije nije kao što bi mu mnogi, pa tako i Jose, prognozirali.

Ricardo Quaresma (37), aktivan u klubu Vitoria Guimaraes

2008. godine pristigao iz FC Porta u Inter
Procijenjena vrijednost: 23 milijuna eura
Plaćen: 24.6 milijuna eura

Još uvijek se sjećamo njegovih sposobnosti s vanjskom dijelom stopala. Nezaboravan slobodnjak koji je otpucao kada je igrao za Porto protiv Schalkea u Ligi prvaka koji je Neuer fenomenalno skinuo. Skoro je svemir eksplodirao od sukoba takvih vještina.

Jedan od igrača čije ime smo spominjali svaki put kada bismo pokušali šutnuti loptu na način kako je on to činio najbolje – “Kvarešma!” nam i danas zvoni u ušima.

Očekivali smo od njega jako puno, a vjerujemo da je i Mourinho. Pretpostavljamo kako je ovo bila kupovina koju si je Jose jako želio s obzirom na to da je Ricardo njegov zemljak. U Interu je dočekan kao spasitelj. Pazi pjesmu u videu:

.

Za Inter nije napravio ništa spektakularno. Nije igrač kojeg ćemo se sjetiti po utakmicama u plavo-crnom dresu. Dokaz tome je činjenica da je napustio Inter iste godine kada i Mourinho – jednostavno nije išlo. Nije baš bio ni discipliniran pa to nije pomoglo predstavama na terenu.

Svakako je igrač kojeg smo se rado sjetili kada je bio u Fenerbahçeu. Razlog tome je ponovno PES. Kada bismo igrali Manager mode, tražili smo klubove koji nisu najjači ikad, ali imaju pokojeg dobrog igrača, kao što je bio Panathinaikos dok je Cisse igrao. Quaresma je u digitalnom svijetu bio nezaustavljiv.

Andriy Shevchenko (44), umirovljen od 2012.

2006. godine stigao iz AC Milana u Chelsea
Procijenjena vrijednost: 51 milijuna eura
Plaćen: 43.88 milijuna eura

Mislimo da su svi čuli urbanu legendu toga kako je NK Osijek odbio nekog mladog Ukrajinca “Ševčenka” u korist Rumunja (a kasnije i Hrvata) Dumitrua Mitua. Taj isti Shevchenko je jedan od najboljih napadača koje je AC Milan ikada imao.

Osvajač Zlatne lopte odnosno najbolji nogometaš svijeta te godine.

Kupovina nije baš bila po Mourinhovoj mjeri, ali je igrač kojeg je Roman htio imati u Chelseaju i Jose se samo mogao složiti.

Toliko sjajan igrač koji se nije snašao u Mourinhovom sustavi i nogometu na Otoku općenito. I sigurno nije lako stalno se uspoređivati s Drogbom.

Samo 22 gola u 77 nastupa.

.

Danas je izbornik ukrajinske reprezentacije i nadamo se da će mu taj posao ići kao kada je igrao za Milan jer i on je tada bio jedno veliko ime koje se spominjalo na igralištima školskih dvorišta.

Alexis Sanchez (32), aktivan u klubu Inter

2018. godine je stigao iz Arsenala u Manchester United
Procijenjena vrijednost: 70 milijuna eura
Plaćen: 34 milijuna eura

Spominje se kao najveći promašaj Jose Mourinha do sada. Osoba na koju su navijači Topnika gledali kao izuzetno bitnu kariku koja će im donijeti premierligaški naslov.

To se nije dogodilo. Sanchez nije ta osoba. Ni mi ne znamo tko i što je potreban da sredi taj Arsenal.

Uglavnom, Sanchez je za vrijeme igranja u Arsenalu bio sila na terenu. Zabijao je, bio je kreativan, vodio je momčad. U trenutku kad je došao u Manchester, sve to kao da je nestalo. On nije bio isti igrač. Ublažili bismo značenje kada bismo rekli da nije bio ni “S” od Sancheza.

S obzirom koliko je Mourinho uložio, a što je dobio (grijača klupe u najboljem slučaju), definitivno je promašio.

.