Mix

9 najgorih zamjena za prodane nogometne zvijezde – očekivali su da će ovi igrači zamijeniti Torresa, Ronalda i Henryja

Festival svjetla u Sarajevu - 4
Festival svjetla u Sarajevu - 4 Foto: Boris Trogrančić
Kraj je siječnja, prijelazni rok se bliži kraju, sad se počinje ozbiljno kuhati. Hoćemo li vidjeti neke velike transfere? Sumnjamo, pandemija je odradila svoje, čak ni bogati klubovi više nisu toliko bogati. No nekoć se kupovalo i prodavalo naveliko, transferi su stvarnost svih klubova. Problem nastaje kada prodaš najveću zvijezdu i moraš ju zamijeniti – i zbog doprinosa na terenu i zbog umirivanja bijesnih navijača. Evo nekoliko scenarija u kojima se bijesni navijači nisu baš smirili.

Peter Schmeichel i Mark Bosnich

Bolno. Zamijeniš legendu, jednog od najboljih i najprepoznatljivijih vratara u povijesti s australskim neprofesionalnim likom kojeg si dobio za džabe iz Aston Ville. Bosnich je tako postao igrač kojeg je Fergie potpisao dvaput. Iiiii dvaput se zeznuo.

Nategnuta zamjena za Schmeichela

Thierry Henry i Eduardo

Thierry Henry je otišao u Barcelonu. Autor ovog teksta je rekao – sada kada dovedu Dudua. Upravo to se dogodilo. Na stranu to što smo mi fanovi Eduarda da Silve i što mislimo da bi Dudu postao velikan Topnika samo da nije bilo prokletog Martina Taylora i njegovog krvničkog starta, ali probajmo objektivno gledati iz tadašnje perspektive. Izgubiš najboljeg igrača u povijesti kluba (#facts) i zamijeniš ga s klincem iz Brazila/Hrvatske? Dudu je bio velik igrač dok je bio zdrav, ali Arsenal je sigurno mogao i morao pojačati napad s većim i dokazanijim imenom.

A kad smo već ovdje…

Nicolas Anelka i Davor Šuker

Rekordni transfer Reala u to vrijeme

Anelka je bio tinejdžerska senzacija u dresu Arsenala, Real je odlučio dovesti ga svim silama. Mladi Francuz je sletio u Madrid, a u drugom smjeru je otišao Davor Šuker, koji je samo godinu dana ranije bio Zlatna kopačka Svjetskog prvenstva. Što je Šuki dao Arsenalu? Osam golova i promašeni penal u finalu Kupa UEFA. Proslijedili su ga u West Ham jako brzo. Sva sreća po Arsenal, Thierry Henry se brzo smjestio u Londonu i počeo trpati.

Robert Lewandowski i Ciro Immobile

Kada si klub u Njemačkoj čije ime nije Bayern Munchen, znaš da će ti po najbolje igrače redovito doći… Bayern Munchen. Upravo to se dogodilo Dortmundu 2014. godine kada je Bayern pokucao maljem i oteo Lewandowskog. Hitno su Klopp i društvo trebali zamjenu, a nadali su se da su pronašli rješenje u liku Cire Immobilea, talijanskog napadača koji je sezonu ranije zabio 22 gola u Serie A u dresu Torina. Nije dobro prošlo. U dresu Dortmunda je bio jedan od većih promašaja, ali sada Immobile opet trese mreže u Italiji u dresu Lazija.

Dimitar Berbatov i Roman Pavlyuchenko

Tottenham je izgubio Berbatova, nevjerojatnog napadača koji je mogao sve iako nikad nije izgledao kao da je u žurbi zabiti gol. I Berbatov i Keane su spakirali kofere, jedan je otišao u United, drugi u Liverpool. Tottenham je hitno trebao pojačanje pa su odlučili zamijeniti jednog Slavena drugim. Tu u priču ulazi tadašnji napadač Spartaka iz Moskve – Roman Pavlyuchenko. Svi su mislili da će u paru s Modrićem u vezi, Pavlyuchenko napraviti štetu u protivničkim obranama, ali njegov doprinos je bio apsolutno nemjerljiv onom što je Berbatov dao u dresu Tottenhama.

>> Pogledaj ostatak liste (2)

>> Vrati se na početak

Cristiano Ronaldo i Gabriel Obertan

Ronaldo je napustio Manchester United. Sir Alex Ferguson je bio siguran da je našao novu zvijezdu u mladom Francuzu Gabrielu Obertanu. Nije baš išlo tako. United je zaradio tada rekordnih 80 milijuna funti za transfer Ronalda i nisu mogli kupiti nikog boljeg?

Obertana se skoro nitko ni ne sjeća, osim ekipe koja je peglala Football Manager ili statističara koji pamte svaku sitnicu iz najvažnije sporedne stvari na svijetu. Gdje je Obertan danas? Igra za turski klub BB Erzurumspor.

Fernando Torres i Andy Carroll

Možda i najveći fejl s ove liste…

Sjećate se trakavice vezane za Fernanda Torresa i njegov prelazak… hmmm… bilo gdje iz dresa Liverpoola? Torres je uspio ono što nije pošlo za rukom vrsnim napadačima El Hadjiju Dioufu, Florentu Sinama Pongolleu, pa čak i Bellamyju, Fowleru i Kuytu – osigurati Liverpoolu golove na redovitoj bazi. Torres je sve promijenio, nekoliko sezona su Redsi uspijevali odolijeti konkurenciji za vrsnog napadača, tada sigurno najboljeg napadača na Otoku. I onda je došla ponuda Chelsea, svi su znali da je to to. Torres je završio u Londonu gdje nije baš uspijevao pronaći formu iz Liverpoola, a Liverpool je Torresa zamijenio s Andyjem Carrollom. Od 50 milijuna funti koje su dobili za Torresa, Liverpool je preusmjerio 35 milijuna funti u Newcastle kako bi kupili Carrolla. Svi znamo kako je Carroll igrao u dresu Redsa. U istom dresu koji je Torres nosio. Devetka! Okej, ne baš istom ISTOM, to bi bilo odvratno.

Nije pružio ništa.

Sva sreća, isti dan su potpisali i Luisa Suareza koji je izrastao u jednog od najboljih napadača svijeta koji grize za svaku šansu.

Samuel Eto’o i Zlatan Ibrahimović

Ovo nije zamjena kao ostale na listi gdje jedna zvijezda ode i klub mora hitno pronaći zamjenu. U ovoj priči, Barcelona je htjela Ibrahimovića, ali se pokazalo promašajem. Zašto? Jer su za njega dali funkcionalnog, zdravog i ubojitog Eto’oa te još masu novca. Ibrahimović je zabijao u dresu Barcelone, ali nije mogao živjeti u sjeni Lea Messija, ubrzo se cijeli eksperiment raspao. S druge strane – Eto’o je pomogao Mourinhu u Interu osvojiti pokoji trofej.

Alessandro Del Piero – Nicklas Bendtner

Ova zamjena je isto malo drukčija od ostalih s liste. Del Piero je išao u mirovinu, Juventusu je trebao napadač.

Del Piero je jedan od velikana Juventusa, ali i talijanskog nogometa. Ostao je u dresu Stare dame kada su izbačeni u Serie B zbog namještanja utakmica. Dao je sve klubu. I onda je otišao.

Fotka od milijun dolara

Koga su iz Juventusa odlučili dovesti kao zamjenu za velikog Alessandra? Nakon silnih najava i razbacivanja velikim imenima, odluka je pala na Nicklasa Lorda Bendtnera. Koji se usudio tražiti Del Pierov dres s brojem 10. Auč.

>> Vrati se na početak