Mix

Adidasove lopte sa Svjetskog prvenstva spojene na punjače zbunile fanove

Adidas lopte
Adidas lopte Foto: Youtube Screenshot / Twitter
Nije zrak nego struja.

Fanovi su se zbunili fotografijama Adidasovih lopti sa Svjetskog prvenstva spojenim na električne punjače.

Navikli smo da se lopte pune — zrakom. Adidas je za ovo Svjetsko prvenstvo pripremio neke izmjene pa ih tako pune i električnom energijom. Ime ovog modela lopti je „Al Rihla” što na arapskom znači „putovanje”. Najveća zanimljivost su električni senzori pokreta uz pomoć kojih je moguće pratiti lokaciju, pokret te sile koje djeluju na loptu prilikom svakog udarca.

Kako bi lopte funkcionirale, moraju biti napunjene. Ugrađena baterija teži 14 grama, a može izdržati do šest sati na jednom punjenju.

Tehnologija je već pomoglo raščistiti jednu diskutabilnu situaciju. Snimka jednog Portugalovog gola protiv Urugvaja je izazvala žestoke rasprave, teško je bilo vidjeti je li gol postigao Bruno Fernandes nogom ili Cristiano Ronaldo glavom. Nastao je veći problem nego što je trebao biti jer je Cristiano Ronaldo itekako želio da to bude njegov gol.

Adidas je izbacio izjavu.

„U utakmici Portugala i Urugvaja, uspjeli smo ustanoviti kako Cristiano Ronaldo nije imao kontakt s loptom prilikom prvog gola na utakmici. Nijedna vanjska sila nije mogla biti izmjerena u lopti što pokazuje i manjak ‘otkucaja srca’ u našim mjerama prikazanim na pripadajućem grafikonu.”

Dobri ovi senzori, a?