Sport

Bog Olimpijskih igara

Aside Banners

Čudesni Michael Phelps izjednačio rekord star 2168 godina

Možda mu se to u stvarnom svijetu ne daje za pravo, ali kada se govori o Olimpijskim igrama, Michael Phelps je najveći sportaš koji je ikada živio!

Piše , Objavljeno

Ima već finih 31 godinu, nije nešto pretjerano ugodan za gledati i pomalo nam baca na klasičnog američkog seronju, ali nitko ne može osporiti kako je Michael Phelps jedan od najvećih sportaša svih vremena. Posljednjih 12 godina dominira plivačkim sportovima, a u tom je periodu skupio toliko medalja da ih je već i Wikipedia prestala brojati. No kao i svakom drugom sportašu, ona s Olimpijskih igara ima neku posebnu draž i nezamjenjiv sjaj, pa Michael Phelps od jučer može reći kako je najveći olimpijac od kada postoji ovo natjecanje. Dobro, to nije sasvim točno jer tu poziciju na određeni način dijeli s još dvije legende, ali pošto još uvijek ima za otplivati koju utrku, možemo komotno reći kako je tron njegov.

Naime, nakon što je preksinoć na svoj konto dodao još dva zlata, ukupno je skupio čak 21 zlatnu medalju na Olimpijskim igrama (još 4 su bile druge boje) i time postao najveći svih vremena u toj kategoriji. Kada se govori o individualnim medaljama, skupio ih je ukupno 14 (12 zlata i po jedno srebro i bronca) čime se izjednačio s velikom ruskom gimnastičarkom Larisom Latyninom, no tih 12 osvojenih individualnih zlata je ipak posebnije po nečem drugom. Naime, ona mu donose izjednačenje rekorda starog čak 2 168 godina, jednog od onih za koje su mnogi mislili kako nikada neće biti srušen!

giphy

Postavio ga je davnih dana antičke Grčke Leonid s Rodosa, kojeg se smatra najvećim trkačem svih vremena. Koliko su priče o njemu mit ili stvarnost nismo sasvim sigurni, ali ondašnji olimpijski kroničar Hippias s Elasa slovi kao prilično vjerodostojan izvor tako da mu moramo vjerovati. Leonid je nastupao na igrama 164., 160., 156. i 152. godine prije Krista, a u tom je periodu svake godine osvojio po tri zlatne medalje u trkačkim disciplinama stadionski sprint (oko 200 metara), diaulos (kao stadionski sprint, samo duplo) i hoplitodromos (kao dilaus, samo što trkači nose kacige i štitove teške oko 23 kilograma). Mora da se znoji negdje na Olimpu, jer njegov dugovječni rekord visi… Phelps danas nastupa na 200 metara mještovito, a u petak igra 100 metara leptir!

TAGOVIleonid s rodosa leonidas of rhodos michael phelps olimpijske igre plivanje rekord zlato

Komentiraj