Košarka

Tko je vaš par

Aside Banners

Da su najdraži NBA košarkaši reperi, bili bi ovi – Pogledajte tko je reperski ekvivalent ikonama sporta

Piše , Objavljeno

Izvor: unsplash.com

Kulture hip-hopa i košarke međusobno su isprepletene. Svjedočimo dugogodišnjoj kulturi povezanosti između glazbe i sporta, reperi su na utakmicama prisutni u prvom redu uz teren, NBA igrači često odlaze s reperima u studio ili ih se može primijetiti u prvom redu na koncertu. Od cameo uloga u glazbenim spotovima do referenci u pjesmama, ne možete ispričati priču o košarci bez uključivanja utjecaja hip hopa i obrnuto.

Vođen spojem dviju kultura Complex je pripremio popis, a mi vam donosimo neke od najzanimljivijih usporedbi. Neka se imena ne pojavljuju na popisu, no uvijek možete napraviti svoju listu usporedbi.

Michael Jordan je Jay – Z

Jay-Z možda nije uživao u dominaciji, kao što je Jordan dominirao NBA-om tijekom svog vrhunca, no, slično kao i Jordan, kada proučimo cjelokupni Jay-Z-jev životopis, malo tko mu se može suprotstaviti.

MJ ima poznati omjer od 6-0 u finalu, a Jay-Z je, od 96. do 03., izbacivao hvaljeni album za albumom. Nakon umirovljenja obojica su se vratila i pokazala kako mogu konkurirati protiv najboljih protivnika mlađih generacija.

Rasprave oko MJ-a i LeBrona ili čak Jay–Z-a i Drakea uvijek su aktualne i razlog brojnih diskusija, no oduvijek je jasno kako će biti potrebno nešto dosad neviđeno da ovo dvojicu svrgne s trona, a možda i tada neće biti dovoljno.

LeBron James je Drake

Ovu su odluku predstavili kao najjednostavnija usporedba između NBA-a i glazbe, jer su LeBron i Drake iznimni talenti koji su nevjerojatno dugovječni te su na vrhu svojih polja.

LeBron je ove godine postao najbolji strijelac NBA lige svih vremena. Za Drakea također nema znakova usporavanja, on nastavlja rušiti i postavljati nove glazbene rekorde. Višestruki usponi koji određuju karijeru, neki neugodni padovi i nenadmašan uspjeh između nešto je što im je zajedničko.

Dosta općeniti argumenti, no LeBronu bi možda bolje odgovarala usporedba s nekom živućom legendom glazbe zbog njegovog stalnog mentorstva i sportske inteligencije, no ako su tako odlučili neka im bude.

Kobe Bryant je Lil Wayne

Ove dvije legende ne treba puno opisivati, a zajedno su ih spojili jer ne možemo poreći njihov doprinos i veličinu u svojem polju.

Lil Wayne prema svom uzoru, Jay-Z-ju, odražava poštovanje koje je Kobe imao prema MJ-u. Lil Wayne je nedavno spomenuo da ga je Jay-Z inspirirao da ne piše svoje tekstove. Uz to, bilo je trenutaka kad su im se karijere preklapale, baš kao Kobejeva i MJ-eva. Njihova ostavština živjet će zauvijek, a radne navike i trud koji ulažu u svoj rad vječno ćemo pamtiti.

Lil Wayne i Kobe povezani su i pjesmom „Kobe Bryant“ u kojoj Lil Wayne kako želi biti najbolji poput Kobea.

Steph Curry je Kendrick Lamar

Ako je LeBron Drake, sasvim je ispravno da je Steph Curry Kendrick Lamar, kažu na stranici, no vidimo kako su razmišljali. Fokusirali su se na titulu najboljeg repera u posljednjem desetljeću. Obožavatelji Drakea svađaju se s fanovima Kendricka na isti način na koji se obožavatelji Stepha Curryja svađaju s obožavateljima LeBrona. Dok Kendrick ima bolje albume i kompletan opus, Drake ima više hitova i širu diskografiju u cjelini.

Iako bi LeBron mogao postati najbolji svih vremena, on nije promijenio ​​košarku kao Steph. Svi će oni postati priznate legende u glazbi i košarkaškom rapu, ali njihove paralele se podudaraju, posebno kada je riječ o njihovom rivalstvu.

Shaq je Notorious B.I.G.

Iako su rekli da se usporedba ne temelji na njihovoj fizičkoj veličini, nijedan od ove dvojice ne bi trebao izostati s top 10 popisa kada govorimo o najvećem svih vremena u košarci i glazbi. Shaq je najdominantniji košarkaš ikada, dok Biggie ima titulu najboljeg tekstopisca svih vremena. Obojica su dominirali sredinom do kraja 90-ih. Biggie nam je dao kultne albume Ready to Die i Life After Death, dok je Shaq dobio svoju prvu MVP titulu i naslov NBA prvaka u sezoni 1999.-2000. Također vrijedi dodati da su njih dvoje bili u dobrim odnosima, a imaju i zajedničku pjesmu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DR. SHAQUILLE O’NEAL Ed.D. (@shaq)

Jimmy Butler je 21 Savage

Ovu dvojicu ne spaja broj 21, kojeg je Jimmy Butler nosio u jednom trenutku. Spaja ih natjecateljski duh i životopis. Statistika Jimmyja Butlera tijekom regularne sezone govori da je on All-Star igrač, ali možda ne i igrač franšize, ali njegova igra u postsezoni pokazuje kako je jedan od najboljih igrača za velike trenutke u novijoj povijesti NBA-a. Isto vrijedi iz za 21 Savagea, možda ga se nećete odmah sjetiti kao jednog od najvećih zvijezda rapa, no kada pogledamo njegov životopis vidimo albume platinaste certifikazije, poznate pjesme s Drakeom, The Weekndom i Post Maloneom,  jasno je kako je riječ o jednom od najdosljednijih i najproduktivnijih repera nove generacije.

Lista zanimljivo prikazuje sličnosti i razlike između glazbenika i sportaša, a usporediti sportske i glazbene uspjehe dosta je izazovno. Ovakvi velikani i sporta i glazbe vječno će poticati na raspravu tko je bolji u  svom polju, a mi, uz raspravu, možemo uživati i u njihovim rezultatima. Neki sportaši odlično su spareni, no ovako bi  mi spojili neke od njih.

Michael Jordan i 2 Pac

Zbog svoje svjetske prepoznatljivosti, prvo je ime koje padne na pamet kada pomislimo na košarku, a isto tako kada pomislimo na utjecajnog repera 2 Pac je onaj koji često prvi padne na pamet. Ujedno ne smijemo zaboraviti utjecaj koji su imali u svojim poljima, te utjecaj koji su imali na popularnost svoje djelatnosti.

LeBron James i Jay Z

Financijska strana i medijsko carstvo koje su stekli uz dominaciju na svojim poljima nešto je što ih spaja. Obojica su obiteljski ljudi i osobe koje nerijetko pomažu marginaliziranim zajednicama što ih razlikuje od konkurencije. Također poslovni duh i mentorstvo je nešto što im je zajedničko.

Steph Curry i Migosi

Možda malo gruba usporedba, no kad pogledamo utjecaj koji su Migosi imali na moderan HIP-HOP isti je onom koji je Steph Curry imao na NBA. Uveli su nešto novo, drugačije i zanimljivo što se oslanjalo na jedan segment polja njihova djelovanja. Steph Curry najbolji je šuter svih vremena isto kako su Migosi majstori ritmičnosti rap glazbe. U NBA-u ima puno odličnih šutera, koji su se kroz povijest mijenjali, no nijedan nije poput Stepha, isto tako imamo puno izvođača koji su pokušali ono što Migose čini prepoznatljivima, ali bezuspješno. Revolucijom talenta dodali su, svome polju, nešto novo i to su učinili bolje nego itko prije njih.

 

 

TAGOVIKobe Bryant košarka košarkaši lebron james Michael Jordan nba reperi shaq steph curry usporedba