Sport

Aside Banners

Deda se ne da! Vince Carter najavio još jednu sezonu

Piše , Objavljeno

NBA legenda i njezin najstariji aktivan igrač nedavno je za ESPN najavio ono čemu se većina ljubitelja košarke barem potajno i nadala. Vinsanity planira odigrati još jednu NBA sezonu sljedeće godine, onu u kojoj će napuniti nevjerojatne 43 godine i srušiti mnoge zanimljive rekorde. Neslomljivi Carter na taj će način (pod pretpostavkom da nastupi barem jednom u 2020.) postati prvi igrač u povijesti koji je nastupio u NBA u četiri različite dekade, a oborio je i rekord s najviše odigranih sezona, čak 22.

Osmerostruki All-Star na samom kraju svoje impozantne karijere nastupa za Atlanta Hawkse, momčad miljama udaljenu od pokušaja napada na NBA naslov pa se čini da je Vince, više od lovljenja prstena pod svaku cijenu, prigrlio ulogu mentora mladim igračima Hawksa, prije toga i Kingsima. Boljeg od Vincea teško da su mogli naći, ali ostaje pitanje zašto Carter, barem u posljednje dvije sezone, nije pokušao potpisati za nekog od contendera i tako se domoći naslova, kojem realno nikad ranije nije bio ni blizu. Oni koji poznaju Vincea, isto to pitanje nisu si ni postavili. Znaju da Carter jednostavno nije takav tip.

– Želim još uvijek igrati, želim sve minute koje mogu dobiti, a lovljenje prstena u kojem neću moći doprinijeti na pravi način me ne zanima – izjavio je svojedobno Vince i time najbolje pokazao svoj karakter.

Kao peti pick prve runde drafta izabran je još davne 1998., a u Raptorsima je ligu zaludio svojim scorerskim vještinama, ali još više onim atletskima. Malo tko može u istu rečenicu s Air Canadom kada su zakucavanja u pitanju, a ako Cartera niste gledali u njegovom primeu, YouTube će pomoći. Mogao bi nešto o svemu vjerojatno reći i nesretni Francuz Frédéric Weis, 218 centimetara visoki centar kojeg je na Olimpijadi 2000. godine Vince preskočio kao kozlić u osnovnoj školi, a mnogi će reći kako je ovo najbolji dunk svih vremena izveden na ozbiljnoj, natjecateljskoj utakmici košarke.

.

Sedam sezona u Raptorsima i još pet u Netsima bio je prvi strijelac momčadi, vukao i gurao koliko je mogao, ali nije se nikada našao na pravom mjestu u pravo vrijeme. S Magicom je igrao finale istoka, u Maverickse došao godinu prekasno i ‘promašio’ naslov… U povijesti će ostati upamćen kao jedan od boljih igrača koji nisu osvojili NBA prsten. Ne možda u onom elitnom talonu u kojem se uvijek prvo izvlače imena Karla Malonea i Johna Stocktona, Charlesa Barkleyja, Elgina Baylora, Pata Ewinga ili pak Allena Iversona, ali odmah ispod njih svakako je i Carterovo mjesto.

.

Dobri stari Vince dobit će, gotovo sigurno, čast da u Air Canada Centru zauvijek visi njegov dres, a u mirovini, jednom kad ga na istu konačno natjera rodni list, mogao bi se okrenuti kuglanju, kojim je navodno zaluđen ili saksofonu kojeg svira. Mogao bi, ali teško da će Vince zaista pobjeći daleko od košarke, igre koja je jednostavno upisana u njegov genetski kod, a on je jedan od njezinih najboljih ambasadora.

I upravo zato će od Vinceove odluke da u posljednjim sezonama pomogne mladim ekipama sa svojih 15 ili 20 minuta na terenu najviše profitirati mladi, talentirani igrači Hawksa, poput Johna Collinsa i Traea Younga. Ono važnije od vremena provedenog na samom terenu za njih će biti ono što o košarci, ali i životu od Cartera mogu naučiti u svlačionici, na treningu ili u avionu. U vrijeme Instagram storyja i debiliranja sa Snapchat filterima malo mudrosti iz usta djedice koji je letio zrakom i silovao obruče još 90-ih za ove će momke biti zlata vrijedna škola.

TAGOVIkošarka nba pb sport vince carter

Komentiraj