Sport

nije još proljeće, a u nama nemir

Aside Banners

Dinamovo posljednje proljeće u Europi bilo je prije 48 godina – na ovo se brijalo početkom 70-ih

Piše , Objavljeno

Ovog četvrtka u 21 h zagrebački Dinamo na prepunom Maksimiru imat će ogromnu priliku skinuti gotovo polustoljetno ‘prokletstvo’ i prezimiti u Europi.

Vijest koja vam vjerojatno nije mogla promaknuti čak ni ako vam nogomet ne predstavlja pretjerano bitnu stavku u životu. Slovački Spartak iz Trnave nije se mogao oduprijeti Modrima ni na vlastitom terenu pa se s pravom očekuje da do slavlja neće doći ni pred zagrebačkom publikom.

Posljednja proljetna europska utakmica Dinama odigrana je u ožujku sada već itekako davne 1970., a u dva susreta jači je bio njemački Schalke. Radi se o najuspješnijoj eri zagrebačkog kluba s obzirom na to da su tri sezone ranije osvojili Kup velesajamskih gradova, jedini europski trofej u vitrinama, a još koju sezonu ranije u istom su natjecanju izgubili u finalu od španjolske Valencije. Izravan nastavak ovog upokojenog euro natjecanja bio je Kup Uefa, a danas je to Euroliga. Iako se mora priznati da je zbog formata natjecanja prezimiti u Europi tih godina bilo kudikamo lakše nego li je to u posljednja dva desetljeća, činjenica je i da su Modri tih godina bili ozbiljna europska momčad koja je često dobivala klubove iz liga petice.

.

U svakom slučaju, ono što je posljednji put uspjelo generaciji predvođenom Belinom, Ramljakom, Vabecom i drugima, danas je samo koračić udaljeno od Olma, Gavranovića, Ademija i ostalih. Koliko dug period je ustvari tih 48 ‘gladnih godina’ najbolje se uočava već letimičnim pogledom na događanja i trendove koji su dominirali početkom ludih 70-ih.

Tadašnje 3 milijarde i 700 milijuna ljudi na Zemlji pratilo je američka ratna djelovanja u Vijetnamu i Kambodži, neuspješnu Apollo 13 misiju te uspješan start Boeinga 747 koji je revolucionarizirao komercijalni zračni promet. 100 000 prosvjednika u Washingtonu je pozivalo na prestanak rata, a tijekom ljeta je glavni fokus bio na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Meksiku gdje je pobijedio Brazil predvođen Peleom. Galon benzina stajao je u SAD-u ispod 40 centi, popularni gadgeti bili su kalkulator, tranzistor, pisaća mašina, Sony Trinitron TV od 13 inča polako se udomaćivao na Zapadu, a ubrzo je izašao i Intel 4004 CPU, prvi komercijalni Intelov mikroprocesor.

.

Glazbenim svijetom harali su Bob Dylan, The Jackson 5, The Doors, The Supremes, Marvin Gaye, Rod Stewart, Simon and Garfunkel, The Rolling Stones… Beatlesi su se u to vrijeme raspali, a još iste godine preminuli su Jimi Hendrix i Janis Joplin. Neki od jakih singlova upravo tog proljeća bili su ‘Bridge Over Troubled Water’, ‘Let It Be’, ‘ABC’, ‘Ain’t No Mountain High Enough’…

.

Godinu kasnije Oskara za najbolji film iz 1970. dobio je ‘Patton’, ratni film redatelja Franklina J. Schaffnera o kontroverznom američkom generalu Georgeu S. Pattonu, odnosno njegovoj fazi karijere vezanoj uz Drugi svjetski rat. Film je bio veliki uspjeh pa je Oskarom nagrađen i sam redatelj, kao i George C. Scott za ulogu generala. Glenda Jackson postala je najbolja glumica za ulogu u ‘Women in Love’, John Mills i Helen Hayes nagrađeni su za sporedne uloge, a veliki Francis Ford Coppola za scenarij. Poznatiji filmovi iz tog vremena još su i Airport, M*A*S*H, Woodstock, Catch-22…

.

Na kraju, tog proljeća 1970. na svijet su došli Naomi Campbell, Queen Latifah, Andre Agassi, Lara Flynn Boyle, Uma Thurman, Ghostface Killah, Tina Fey i mnogi drugi zbog kojih je još malo jasnije koliko je ustvari duga europska nogometna suša i zašto se u Maksimiru imaju čemu veseliti.

naomi

 

TAGOVIdinamo europa liga kup uefa nogomet nogometni sport

Komentiraj