Mix

Dokazano: RB Leipzig zna posao – jedan od najtraženijih braniča u Europi potpisao za Bayern

Festival svjetla u Sarajevu - 4
Festival svjetla u Sarajevu - 4 Foto: Boris Trogrančić
Ne trebate biti veliki nogometni znalci kako biste bili informirani da je Dayot Upamecano u posljednje vrijeme jedan od najtraženijih igrača na svojoj poziciji. Na kraju se odlučio za Bayern i to za finih 42.5 milijuna eura.

Nećemo pisati o tome kako Bayern kupi sve iz Bundeslige što im može zasmetati, već godinama kukamo o tom pitanju.

Želimo skrenuti pažnju na odlične poslovne poteze RB Leipziga. Vjerujemo da postoji nekolicina koja će reći da je to vrlo lako za izvesti kada baratate s velikom svotom novca, ali nama je poznato kako postoje klubovi koji imaju i više novca, ali nemaju toliko uspjeha u pronalasku, razvijanju i prodaji igrača kao Leipzig.

Upamecano je samo jedan u nizu svih igrača. Svi se sjećamo prethodne velike prodaje jednog od najtraženijih napadača prošlog ljetnog prijelaznog roka – Time Wernera. Igrač kojeg je Leipzig kupio od lošeg Stuttgarta za 14 milijuna eura. Mnogi su mislili da su ga tada, 2016., preplatili. Leipzig je vidio više te je on postao igrač kojeg je htjela cijela Europa. On se na kraju odlučio za Chelsea koji ga je platio 53 milijuna eura.

Možemo sada raspravljati o tome koliko se je ili nije snašao u tom klubu i toj ligi, ali mi ćemo se suzdržati svih komentara jer smatramo da nismo vidjeli dovoljno njega u sustavu koji bi mu bolje odgovarao.

Prije Timo Wernera, smo doživjeli Leipzigovu najveću prodaju, a to je bio transfer Nabyja Keite u Liverpool za 60 milijuna eura. Naby je došao iz RB Salzburga 2016. za 29.75 milijuna eura (procijenjena vrijednost mu je bila 11 milijuna eura u tom trenutku), a otišao je iz kluba dvije godine kasnije za duplo više novca. Naglašavamo kako je njegova procijenjena vrijednost u trenutku odlaska bila čak 65 milijuna eura.

Iz navedenih primjera donosimo zaključak kako Leipzig itekako ima nos za igrače, ali i dobar pristup u njihovom razvitku. Čak bi se usudili prognozirati kako bi potencijalno mogli postati novi “Kloppov Dortmund”.

Gledajući kako su prošle godine pobjedom protiv Tottenhama u Ligi prvaka uzdrmali nogometni svijet (i Mourinha), vjerujemo kako je moguće da postanu nova nogometna sila. Svakako je potrebno za to zadržati trenutni kadar i kada kažemo kadar mislimo na Juliana Nagelsmanna jer je lik genij!

Bit će tu još odličnih utakmica Red Bullove ekipe (iako oni pričaju da RB u imenu znači “livadni sport”, ali ne mogu nas zavarati), ali i velikih prodaja. Neke igrače za koje mi prognoziramo bombastične transfere su:

Dani Olmo (koji nam je itekako poznat) – njegova vrijednost se trenutno procjenjuje na 38 milijuna eura.

Christopher Nkunku koji trenutno vrijedi 33 milijuna eura.

Angelino, jedan od najbržih igrača Bundeslige koji se cijeni na 35 milijuna eura.

Dominik Szoboszlai o kojemu smo već pisali, a članak možete pronaći ovdje. On je procijenjen na nježnih 25 milijuna eura.

Nijemac Lukas Klostermann čija je vrijednost malo pala te sada iznosi 32 milijuna eura.

Šećer na kraju je Joško Gvardiol. Nije još odigrao niti jednu tekmu za Lepzig. Njihov je tek od 1. srpnja ove godine, ali smo u nogometu veliki lokalpatrioti pa prognoziramo i njemu veliku budućnost.

Ukratko, što smo zapravo htjeli reći – RB Leipzig zna znanje!