Sport

Hrvatska na Euru 2016 - dokle ćemo?

Aside Banners

Što se mora dogoditi da ispadnemo s Eura i zašto (možda) želimo završiti treći u skupini

Piše , Objavljeno

I dalje vjerujemo da bismo pobijedili Češku da nije došlo do višeminutnog prekida zbog bacanja baklji na teren. Pitanje prolaska u osminu finala Europskog prvenstva bi već bila gotova stvar.

Ovo Europsko prvenstvo donosi i neke promjene pa tako i četiri najbolje trećeplasirane ekipe prolaze u osminu finala. U 18 sati se igra utakmica između Njemačke i Sjeverne Irske. Ako Özil i ostatak ekipe uspiju pobijediti, Hrvatska sasvim sigurno napreduje u iduću fazu natjecanja.

Što se mora dogoditi kako bismo nastradali i vratili se kući praznih ruku i slomljenih srca?

Komplicirani, ali ne i nemogući scenariji.

Ako Njemačka pobijedi Sjevernu Irsku, Hrvati izgube od Španjolske, Česi pobijede Tursku (i završe s boljom gol-razlikom od naše).

Zatim bi u posljednjem danu natjecanja po grupama Portugal trebao pobijediti susjede Mađare, a u utakmici između Islanda i Austrije bi netko trebao pobijediti.

To nije sve.

Ako se sve ovo poklopi, još Irska mora pobijediti Talijane s boljom gol razlikom od naše. Mi smo zasad na +1, a Irci su na -3.

Čini nam se kako smo već sad u osmini finala, ali ostaje pitanje: s koje pozicije želimo ući u ostatak turnira?

Ako završimo grupni dio natjecanja na prvom mjestu, imat ćemo lakše protivnike – ali s obzirom na to da nam je suparnik večeras branitelj kontinentalnog naslova iz 2012. godine to bi moglo biti malo teže.

Ako završimo na drugom mjestu – što je posve realno očekivanje, u idućoj fazi natjecanja nas vjerojatno čeka Italija, a kasnije bi nas mogli čekati njemačke i francuske superzvijezde.

Neki novinari navijaju za scenarij u kojem gubimo od Španjolske, a Česi nam preuzmu drugo mjesto u grupi jer tada bismo kao treći dobili Wales u osmini kao pobjednika skupine B. U četvrtfinalu bi nas čekali Mađari, Islanđani, Portugalci (ovisno o raspletu u skupini F) ili dosta neuvjerljiva Belgija koja nikako nije opravdala svoje drugo mjesto na FIFA/Coca-Cola ljestvici najboljih ekipa svijeta.

Iako bi nam možda put do finala Eura bio lakši ako večeras završimo treći u skupini, mi u redakciji i dalje navijamo za rasplet u kojem ćemo potpuno razmontirati Španjolce i krenuti dalje kao pobjednici skupine.

Ne stojimo dobro sa slabijim momčadima na papiru, prečesto nas znaju iznenaditi – a i ako se dogodi da osvojimo jedno od prva tri mjesta na natjecanju, nekako ne bismo htjeli slušati priče kako nas je ždrijeb pomazio.

TAGOVIeuro 2016 Hrvatska hrvatska reprezentacija luka modrić nogomet

Komentiraj