Sport

CANCELLED

Aside Banners

Ipak je pala teška odluka – odgođene Olimpijske igre, prvi put da nije rat u pitanju

Piše , Objavljeno

Fotografija: Shutterstock, Ververidis Vasilis

 32. Ljetne olimpijske igre koje su se trebale održati u Tokiju, od 24. srpnja do 9. kolovoza, otkazane su. Ovo je prvi puta u povijesti Olimpisjkih igara da je ovaj događaj otkazan iz nekog drugog razloga osim rata.

Kratka povijest Olimpijskih igara

Prve moderne Olimpijske igre održane su 1896. godine u Ateni. Dvije godine ranije, na kongresu u Parizu, Atena je jednoglasno izabrana kao domaćin igara iz razloga što je Grčka bila rodno mjesto drevnih olimpijskih igara koje datiraju još iz 776. godine pr. Krista. Izvorne grčke igre priređivale su se svake četvrte godine kroz nekoliko stotina godina, sve dok nisu ukinute u ranokršćanskoj eri.

00b

Osnovna razlika između drevnih i modernih Olimpijskih igara je u tome što su u staroj Grčkoj one služile kako bi Grci salutirali svoje bogove, dok moderne Igre odaju priznanje vrhunskim atletičarima diljem svijeta. Također, izvorne Olimpijske igre sadržavale su natjecanje i u glazbi, govorništvu i kazališnim predstavama, dok su moderne Igre fokusirane na atletske sportove. Jednako kao što bi se i u drevnoj Grčkoj u doba dok su trajale Igre, stavljali “na pauzu” svi ratovi i sukobi, i moderne Olimpijske imaju sličan cilj. Kroz dva i pol tjedna svijet bi trebao zaboraviti na međunarodne političke prijepore i sukobe, te uživati u prijateljskim sportskim natjecanjima. No, nije uvijek sve bilo tako idilično.

Političke igre

Ideologija nacionalizma koja je vladala svijetom početkom 20. stoljeća ostavila je svoj trag i na Olimpijadi. Atletski nacionalizam dovela je do vrhunca nacistička Njemačka koja je ugostila Igre u Berlinu 1936. godine koje je Hitler iskoristio za svoju propagandu. Nijemci su uz pomoć znanstvenih napredaka izgradili moćan tim i dominirali na Igrama u pogledu osvojenih medalja. Ove Olimpijske igre su u povijesti ostale zapamćene kao događaj kojim je nacistička Njemačka uspješno izmanipulirala mase.

00c

Nijemci pozdravljaju Adolfa Hitlera na otvaranju Olimpijskih igara 1936. godine. Berlin, Njemačka, 7. kolovoza 1936. Fotografija: Shutterstock, Everett Historical.

No, nije samo nacistička Njemačka iskoristila Olimpijadu u političke svrhe. 1956. godine Egipat, Irak i Libanon bojkotirali su igre u Melbournu kako bi prosvjedovali protiv anglo-francuskog napada na Sueski kanal, a Nizozemska, Španjolska i Švicarska bojkotirale su Igre također u svrhu protesta protiv invazije SSSR-a na Mađarsku. U Mexico Cityju 1968. godine dva afroamerička trkača iskoristila su pijedestal pobjede kako bi prosvjedovala protiv američke rasne diskriminacije. Najcrnje Olimpijske igre bile su 1972. godine u Munchenu kada su teroristi iz Palestine ubili 11 atletičara iz Izraela. Igre su bile gotovo pred otkazivanjem 1980. godine kada je američki olimpijski komitet, pod snažnim pritiskom Carterove administracije, izglasao bojkot Ljetnih igara u Moskvi u znak protesta protiv sovjetske invazije na Afganistan 1979. godine.

Do sada su Olimpijske igre otkazane samo radi svjetskih ratova

00d

Unatoč svim navedenim bojkotima, u čitavoj povijesti modernih Olimpijskih igara, otkazano je troje Ljetnih i dvoje Zimskih Igara za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata (1916., 1940. i 1944. godine).

Ovo je prvi puta u povijesti Igara da su one odgođene što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije. Odgoda Tokija 2020. dolazi nakon pojačanog pritiska da se otkaže ili odgodi događaj zbog rizika od COVID-19, koji je od 23. ožujka ubio više od 15.000 ljudi širom svijeta.

Otkazivanje ili odgađanje Olimpijskih igara nije odluka koja je olako donesena. Nakon nekoliko tjedana intenzivnog nagađanja i kritika, japanski premijer Shinzo Abe i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach su se usuglasili da se Igre odgode za ljeto sljedeće godine.

Posljedice otkazivanja igara bit će značajan financijski udar za Japan koji je već uložio najmanje 12,6 milijardi dolara u Olimpijske igre 2020. te bi prema nekim procjenama smanjio godišnji rast BDP-a Japana za 1,4%, piše Time.

00F

TAGOVIjapan Ljetne Olimpijske igre 2020 olimpijske igre