Sport

road to zion

Aside Banners

Između ozljeda i korone vidjeli smo bljesak Ziona Williamsona: Je li hype opravdan?

Piše , Objavljeno

Trebao je biti najvruća roba početka aktualne NBA sezone, ali onda mu se dogodila ozljeda. Prvi izbor ovogodišnjeg drafta Zion Williamson svojim je prezentacijama u predsezoni nagovijestio zašto se oko njega podignuo najveći hype u ligi još od LeBrona u vrijeme kad je napuštao srednju školu. Nevjerojatne fizikalije koje ga krase, ovog korpulentnog mladića gurnule su na naslovnice još kao tinejdžera. Njegovi najatraktivniji highlightsi u to doba uglavnom su bili monstruozna zakucavanja ili ponižavajuće blokade nedoraslih mu vršnjaka, no rookie sezona još nije bila ni počela, a buduću NBA zvijezdu već su zadesili problemi. Naime, golemi 19-godišnjak ozlijedio je desno koljeno, a prvotno se nije znalo koliko će izbivati s parketa. Pisalo se tada kako će atletski nadareno krilo morati biti podvrgnuto operaciji te da ga na terenu neće biti šest do osam tjedana. Na kraju je sve potrajalo tri mjeseca, ali vrijedilo je.

Nezaboravni debi Zion je okončao s 22 poena, 7 skokova i 3 asista u samo 18 minuta, uz šut 8/11, tricu 4/4 (!) te 17 poena koje je postigao u otprilike tri minute parketa. Dečko nije bio vruć, bio je te večeri kipući. Pedantni analitičari odmah su iskopali podatak kako je samo pet igrača u svom NBA debiju postiglo 22 ili više poena sa šutom iznad 70%. Zanimljivo, jedan od njih je i naš Gordan Giriček. Ipak, Zion je zadržao i sasvim će izvjesno zadržati te brojke puno višima nego što ih je imao Gira, ali s obzirom na njegovu igru to i ne čudi. Ipak, neke stvari iz tog debija definitivno su se pokazale kao početnička sreća. Williamson ne samo da više nikada nije zabio četiri trice iz četiri pokušaja nego ih je u narednih 18 utakmica sveukupno zabio još samo dvije. Nije ih puno ni ispalio pa mu postotak za 3 poena statistički izgleda vrlo lijepo, ali na uzorku je jasno kako ova gromada od rookieja šutom izvana nije nikakva prijetnja protivničkim momčadima. U današnjoj košarci nešto što se ipak ne može samo tako ignorirati, iako oni najbolji poput Giannisa itekako uspješno egzistiraju i s tim hendikepom.

Ono što vam je potrebno da budete NBA superstar, a da vas pritom ne krasi meka ruka jedino su nadnaravne fizičke mogućnosti, a baš kao i u slučaju grčkog freaka prirode, Zion je imao tu sreću. Mladić je na sveučilištu pokazao dominaciju u reketu i tranziciji, a relativno glatko svoje najjače adute prezentira i u okršajima s odraslim muškarcima, profesionalcima. Postiže u prosjeku 23.6 poena, hvata 6.8 skokova, pokazao se kao solidan asistent, a kao problemi u njegovoj igri nameću se izostanaka šuta izvana i s poludistance te prenizak postotak slobodnjaka od 64%. U principu sve ono s čime je problema pri dolasku u ligu i svojim ranim sezonama imao i LeBron James, kojeg je mladi Zion oduševio u međusobnom okršaju. Lakersi su dobili, ali Williamson je pokazao veliku glad za pobjedom.

Pelicansi su se prije njegovog povratka praktički oprostili od playoffa, a nakon što im se No 1 pick vratio pobjeđuju u više od 50% utakmica i u trenutku kad je liga pauzirana su na 9. mjestu Zapada, s realnim šansama da prestignu Grizzliese i izbore, lako je moguće, revanš protiv Jamesa i Davisa. U ovakvoj situaciji kad je liga suspendirana na minimalno mjesec dana, a neke od velikih legendi poput Vincea Cartera možda smo gledali posljednji put, a da to nismo ni znali, teško je o ovome razmišljati, no jedno je sigurno. Ako zbog svog načina igre i konstitucije (130 kg na manje od 2 metra visine) uspije izbjeći ozbiljnije povrede, nema dileme kako će ovaj mladac biti jedna od glavnih zvijezdi NBA lige narednih 15 godina. Defenzivno, čovjek ovakvih kapaciteta mora moći biti top igrač dok će, iako u rookie sezoni zabija vrlo impresivno, ofenzivno morati pokazati napredak. Previše je tu posta, favoriziranog lijevog ulaza, bitki na mišiće i rudarenja da biste na vrhunskom nivou trajali godinama. Ono što ovog mladića odlikuje za razliku od nekih prvih pickova posljednjeg desetljeća, koliko god možda patetično zvučalo, je zaista njegova strast i srce koje pokazuje u svakoj akciji. Zion je robusna mašina, još uvijek ne potpuno izbrušena, ali momak koji će svoj znoj u svlačionici pošteno proliti i na svojim limitima naporno raditi.

TAGOVIkošarka nba pb zion williamson