Sport

trči?

Aside Banners

Japanac postavio maratonski rekord, otrčao ga za… 54 godine!

Piše , Objavljeno

Sporta nema, čak i HRT prikazuje neke nostalgične snimke (nije da je inače previše drukčije) pa evo i mi čupamo stare priče, ali kad pročitaš ovu ćeš shvatiti da je legendarna.

Shizo Kanakuri je japanski maratonac koji je pomogao popularizirati atletiku u Japanu te ga se tamo zove ocem maratona.

1911. godine se kvalificirao na Olimpijske igre u Stockholmu i priča se da je u kvalifikacijama postavio tadašnji svjetski rekord. Japanci su ga poslali u Stockholm, uz još jednog sportaša jer si više nisu mogli priuštiti.

Najpoznatiji je po tome što je nestao tijekom maratonske utrke 1912. na Olimpijadi.

18 dana je putovao do Stockholma, malo brodom, malo trans-sibirskom željeznicom i trebalo mu je 5 dana da se oporavi za utrku. U Švedskoj je bilo neočekivano toplo za to vrijeme, više od pola trkača je bilo pregrijano.

Kanakuri se onesvijestio usred utrke, a farmerska obitelj se pobrinula za njega. Dokazao je da što znači japanski duh gdje je čast ispred svega – bilo mu je toliko neugodno, smatrao se osramoćenim pa se potiho vratio u Japan. Šveđani su mislili da je nestao idućih pedeset godina, ali su kasnije otkrili da je živio u Japanu te da se natjecao na kasnijim Olimpijskim igrama. Ne smijemo zaboraviti da vijesti nisu putovale tada kao sada.

 

1967. godine ga je kontaktirala švedska televizija te mu ponudila da završi svoj maraton. Prihvatio je te je istrčao maraton za 54 godine, osam mjeseci, 6 dana, 5 sati, 32 minute i 20.3 sekunde.

Nakon “utrke” je izjavio:

“Ovo je bio dug put. Putem sam se oženio, dobio 6 djece i 10 unučadi.”

Kakva priča, kakav as.

Naslovna fotka by Mārtiņš Zemlickis on Unsplash

TAGOVIfun fact maraton rekord