Sport

GOAT

Aside Banners

Je li Roger Federer sa sto ATP naslova najveći tenisač svih vremena?

Piše , Objavljeno

Legendarni Švicarac u finalu vrlo snažnog Mastersa u pustinji Indian Wellsa dopustio je preokret mladom Austrijancu Thiemu, ali već tjedan ranije došao je do nevjerojatne, stote po redu ATP titule u karijeri. Pitanje koje se s potpunim pravom postavljalo i ranije ponovno je aktualizirano – Je li Roger najveći tenisač svih vremena?

Logično, uz Rafaela Nadala i Novaka Đokovića od aktivnih tenisača, kao GOAT konkurencija legitimno se mogu spominjati još i Amerikanci Jimmy Connors, Pete Sampras i Ivan Lendl te švedski maestro Bjorn Borg. Ostali jednostavno nisu bili dovoljno uspješni ni konzistentni u dovoljno dugačkom vremenskom razdoblju da bi zaista mogli u ovu crème de la crème ladicu.

.

Kroz usporedbu nekoliko najrelevantnijih faktora može se dobiti realnija slika o veličinama karijera svih spomenutih tenisača. Ono što odmah upada u oko onima kojima brojke znače više od ičega je da Federerovih 100 ATP naslova nije najviše što je netko nekada osvojio. Dugovječni Jimmy Connors uzeo je 109 ATP titula i igrao ozbiljan tenis čak i u ranim četrdesetima, što možda više nije ni bilo viđeno do ovogodišnje teniske renesanse dr. Ive Karlovića. Njegov postotak pobjeda gotovo je identičan Fedexovom (nešto ispod 82%), ali ono što Jimbu radi problema definitivno je ‘samo’ osam Grand Slam titula nasuprot Rogerovih 20 kanti. Federer ima i 10 Masters titula više te je na broju 1 proveo 50-ak tjedana više.

.

Plavokosi Borg, najbolji švedski sportaš u povijesti, ima i najviši postotak pobjeda (83%) u elitnom teniskom razredu, a njegovo breme je što mu je karijera trajala prekratko, odnosno dominantan je bio ‘samo’ šest ili sedam sezona, pritom osvojivši šest Roland Garrosa i pet uzastopnih Wimbledona, ali na US Openu četiri je puta ostao kratak u finalu, dok u Australiji nikad nije uspio doći do drugog tjedna. Zaustavio se na brojci od 64 ATP titule, koliko ima i Sampras, no stasiti Pete uzeo je tri Grand Slama više. Uz to, Sampras ima i 286 tjedana na svjetskom broju 1, no ni s tim brojkama ne može preskočiti Rogera. Ivan Lendl nikad se nije osladio naslovom u Wimbledonu, ali pobijedio je na osam Grand Slam turnira i ukupno osvojio 94 ATP titule uz 81,5% uspješnosti, što ga svrstava u Top 5 svih vremena, ali pravi izazivači u GOAT utrci Federeru su ipak dvojica još uvijek aktivnih velikana.

Činjenica da su Federer, Nadal i Đoković svoje titule najvećim dijelom osvajali u istoj eri te su svejedno ovoliko uspješni jasno je zašto se radi o tzv. velikoj trojci. Razglabati koliku bi svatko od njih imao dominaciju da se pojavio koje desetljeće ranije bespredmetno je, a privilegirani smo uživati istovremeno u različitoj, a opet fantastičnoj igri sve trojice.

U ovom trenutku, legitimno je reći da je Roger Federer najveći tenisač svih vremena. Njegovih 20 Grand Slamova, 27 Mastersa, 100 ATP titula, 310 tjedana na svjetskom broju 1, 82% pobjeda na touru, Davis Cup i dvije olimpijske medalje snažan su argument kako je Švicarac zaista najveći. Ipak, Roger je na samom odlasku, a ako Nadalovo tijelo i Đokovićeva glava izdrže, obojica su legitimni kandidati za prestizanje Federera za koju godinu. Pet, odnosno šest godina manje na kontu u tenisu je puno, iako su obojica zagazili u tridesete. Novak se nakon dulje krize vratio i jak je gotovo kao nekada, a Rafa je ionako nepobjediv kada je pravi ili kad je na zemlji. Da moramo glumiti proroke, kladili bismo se kako je u Đokoviću još uvjerljivo najviše goriva te da će ipak jedan dan u teniskim knjigama on biti najveći od najvećih. Neloše za momka iz susjedstva, a zlobnici će kao i uvijek reći – što bi tek bilo da jede meso.

TAGOVIpb roger federer sport tenis

Komentiraj