Sport

prenapumpano?

Aside Banners

Je li Tom Brady najveći sportaš u povijesti nakon još jednog naslova?

Piše , Objavljeno

Iako njegovi Patriotsi nisu imali bajnu sezonu, kako je NFL playoff odmicao dalje bilo je jasno da su sve opasniji i da stari lisac, najbolji quarterback u povijesti ovog sporta, lako može ponovno otići do kraja. I učinio je to. Osvojio je šesti Super Bowl u karijeri, što nitko nikada prije njega nije uradio, a u zemlju u kojoj je američki nogomet svetinja pohitali su ga proglasiti najvećim sportašem svih vremena. Da, većim i od Michaela Jordana, Muhammada Alija, Michaela Phelpsa, Lionela Messija ili Rogera Federera.

View this post on Instagram

Super squad.

A post shared by New England Patriots (@patriots) on

Ipak, obraniti ovu tezu u argumentiranoj raspravi bilo bi kudikamo teže nego li to izjaviti u ranim satima ponedjeljka (po našem vremenu), kada su Patriotsi još jednom uz njegovu veliku pomoć došli do titule, a Brady je pokazao zašto osim šest naslova ima i četiri titule Super Bowl MVP-ja, tri titule MVP-ja regularne sezone, 14 Pro Bowl nastupa i još nekolicinu laskavih individualnih priznanja.

View this post on Instagram

6 #StillHere

A post shared by Tom Brady (@tombrady) on

Ako se zadržimo samo na američkim nacionalnim ligama, a za razumjeti Amerikance i njihov kut gledanja to je neophodno, najveći konkurent definitivno mu je Michael Jordan. Wayne Gretzky natjecao se u nešto manje popularnom sportu, ima manje naslova, a ne pomaže mu ni činjenica da je Kanađanin. Babe Ruth dominirao je MLB-om prije stotinu godina, a Michael Phelps, iako je osvojio sve živo, bavi se individualnim sportom, također ljudima ne pretjerano atraktivnim. Gospodin Air bio je, naravno, kudikamo bolji atleta od Bradyja, no biti najbolji sportaš ne podrazumijeva samo koristiti svoje fizikalije vrlo uspješno. Bradyjeve odluke na terenu, njegov skill set, pobjednički mentalitet i pomalo filmski put od trnja do zvijezda čine ga legitimnim kandidatom za napad na ovu titulu, no teško i njezinim osvajačem.

View this post on Instagram

#JUMPMAN

A post shared by Jordan (@jumpman23) on

Jordan je u kraćoj karijeri osvojio jednak broj titula, no njegova dominacija bila je nešto posve drugo. Utjecaj Michaela Jordana bio je na Chicago Bullse veći i izraženiji, a zanimljivu izjavu na ovu temu svojedobno je imao i LeBron James, Michaelov nasljednik. Upitan smatra li da je Tom Brady najveći američki sportaš svih vremena, King je zanimljivo poentirao rekavši da misli da nijedan igrač NFL momčadi ne može konkurirati za tu laskavu titulu. Na koncu, radi se ipak o igračima koji igraju samo u jednom pravcu (obrana/napad) i čiji utjecaj na igru je ipak manji nego li je njegov u naslovima Heata i Cavsa, odnosno Jordanov u šampionskim Bullsima. Jednom kad gledate Bradyja kako i s 41 godinom na leđima bez problema obavlja svoje zadaće na terenu na visokom nivou, a one u atletskom smislu ipak nisu zahtjevne kao u nekim drugim sportovima, jasno je otkud hejt na ionako pomalo privilegirane quarterbackove koji pokupe svo vrhnje, dok se ostatak štemera ubija ne bi li im omogućio taj ključni pas, u koji su uprte sve oči i koji će njegovu bacaču donijeti vječnu slavu.

.

Naravno, unatoč tome što nije u prvom planu Amerikancima, ‘naš’ europski nogomet ipak je još uvijek uvjerljivo najpopularniji sport u svijetu i ne uvrstiti u najužu kategoriju neke od najvećih iz tog sporta bilo bi neozbiljno. Messiju i Cristianu Ronaldu nedostaje naslov svjetskog prvaka, ali na klupskoj razini njihova dominacija je neviđena, i to u istoj eri. Pele je pak osvojio tri naslova svjetskog prvaka, a titula najboljeg nogometaša 20. stoljeća u njegovu slučaju nije sporna.

U užoj konkurenciji za titulu najboljeg od najboljih moralo bi se razmotriti i Usaina Bolta, Tigera Woodsa, Jesseja Owensa ili primjerice Michaela Schumachera, no individualni sportovi bili bi prevelik uteg na njihovoj vagi, koliko god možda paradoksalno zvučalo. Sličan razlog, a to je specifičnost sporta i posebno njegove pozicije, koštat će Toma Bradyja laskave titule najvećeg od najvećih na globalnoj razini, a vrijeme će to i pokazati. S pravom, dojam je, a ako se možda i ne slažemo oko odgovora na pitanje iz naslova zato je barem tu Adam Levine da nas pomiri. Frontmen je sa svojim setom tragikomičnih tetovaža te ‘rock’ bendom kojem bismo slobodno mogli priuštiti isti epitet zasigurno odradio najgori Super Bowl nastup u povijesti. This is not up for debate!

TAGOVIamerički nogomet pb sport sportaš tom brady

Komentiraj