Sport

i deda je slavio

Aside Banners

Kad navijači polude – Argentinac slavio naslov voljenog kluba s djedovom lubanjom

Piše , Objavljeno

Nogometna strast nadaleko je poznata i opjevana, ali navijač argentinskog nogometnog kluba Racing, koji je nedavno slavio titulu svojih miljenika s lubanjom preminulog djeda ipak prelazi okvire simpatičnog, romantičnog i ustaljenog navijačkog folklora, iako nema dvojbe da je stanoviti Gabriel Aranda imao samo najbolje namjere. Njegov potez obišao je svijet, no reakcija koju je većinski izazvao vjerojatno nije bila ona kakvu je očekivao. Doduše, vrlo je upitno i je li Arandu uopće briga za bilo što drugo osim proslave šampionske titule svog kluba onako kako on smatra prikladnim.

Argentinac je nakon neočekivane instant slave dao nekolicinu intervjua svjetskim medijima, u kojima je pojasnio kako je samo želio toliko željenu titulu proslaviti s pokojnim djedom Valentinom, također fanatikom, koji bi zasigurno volio biti tamo. Teško je uistinu reći bilo što protiv tako lijepe obiteljske priče, a Gabriel je priznao kako ovo nije prvi put da je djedova lubanja (neloše ime za punk band!) pogledala utakmicu Racinga i proslavljala pobjede kluba otkako je pokojnik napustio ovaj svijet. Dapače, svaka utakmica kluba ujedno je i znak da posmrtni ostaci djeda Valentina napuštaju vitrinu. Iako smo argentinski nogomet primarno u posljednje vrijeme pratili preko paklene atmosfere dvoboja Boce i Rivera, kamenovanja autobusa s igračima i sapunice oko nastavka finala, čini se da je na kraju Gabriel Aranda taj koji je ukrao spotlight.

Osebujni Argentinac zabavljao je i ujedno šokirao medije posljednjih dana, ali djedova lubanja samo je dio nezaboravnih poteza od strane zaluđenih nogometnih fanova, viđenih na nogometnim stadionima i oko njih. Za razliku od djedove lubanje koja prati Racing iz čiste ljubavi i strasti njegovog unuka, mržnja je bila pogonsko gorivo Barceloninih navijača kad su Luisa Figa gađali svinjskom glavom prilikom izvođenja udarca iz kuta na jednom od El Clasica, nakon što je Portugalac katalonski dres zamijenio onim Los Galacticosa i prešao u redove ljutog rivala.

Prije sedam godina na utakmici Premier Lige još jedan popriličan ‘what the fuck’ potez bio je zaključavanje navijača Evertona za stativu gola na Goodison Parku, a sve za vrijeme utakmice s Manchester Cityjem. Plavi iz Liverpoola čak su u tom dvoboju i pobijedili, no izvjesnom Johnu Foleyju očito nije bilo do slavlja. Njegov performans bio je ustvari prosvjed protiv low-cost avio kompanije RyanAir, koja je njegovoj kćeri uručila otkaz. Tata godine bio je zaslužan za pet minuta sudačke nadoknade više, ali i za gomilu novinskih stupaca tih zimskih dana 2012. godine.

.

O očajnim tetovažama na voljeni klub nema ni smisla trošiti riječi, no Ali Demirkaya, gospodin iz Turske, ionako je puno veći kalibar nogometnog fanatika od malo tinte na leđima. Ali je svojedobno dobio zabranu odlaska na stadion Denizlispora, kluba kojeg podržava, ali uzalud. Ne zna represivni aparat što je glava navijača, a posebno turskog. Majstor je ostao izvan stadiona, ali samo kako bi ga unajmljena dizalica podigla iznad tribina, odakle je iz vlastite počasne lože ispratio uvjerljivu 5-0 pobjedu svojih ljubimaca.

Jedno je sigurno – ludost je to koja tjera dalje i ne poznaje granice. Meksikanac Antonio Garcia rekao je tako supruzi kako će samo skočiti po kutiju cigareta, da bi završio na Kupu konfederacija u Rusiji i tamo potrošio svu ušteđevinu, a lani nas je nasmijavala i priča o tipu koji se razveo od žene jer je sprdala njegovog idola Messija, nakon još jednog neuspjeha na svjetskim prvenstvima. Djedova lubanjo, mirno spavaj i sretan ti naslov prvaka!

TAGOVIludosti navijači nogomet pb racing

Komentiraj