Sport

inamoto intertoto

Aside Banners

“Kao David Beckham, ali duplo” – japanska zvijezda je 2001. došla u Arsenal, ali nije sve išlo po planu

Piše , Objavljeno

Sigurno ste vidjeli kaos u Japanu kada David Beckham dotakne njihovo tlo. Imao je status božanstva, a ni sponzorski ugovori nisu bili loši. Postojao je igrač koji je nadmašio njegovu slavu, zove se Junichi Inamoto.

Junichi Inamoto je bio prvi Japanac u redovima Topnika. Arsene Wenger ga je doveo tijekom ljeta 2001. godine. Japanski mediji su podivljali, Arsenal je vrlo brzo postao najpopularniji klub s Otoka na japanskom otočju.

Japanskim ljubiteljima nogometa Premiership predstavlja vrhunac nogometne karijere za svakog igrača, glamur i tradiciju istovremeno, a svi znamo koliko je tradicija važna u Zemlji izlazećeg sunca.

View this post on Instagram

Junichi Inamoto was described as "bigger than Beckham" by the Japanese media when he joined Arsenal in 2001 to become the first Japanese player to play in the Premier League. "Think David Beckham, then double it". Unfortunately, at Arsenal, he wasn't able emulate the success of his compatriot Hidetoshi Nakata, who had become a global superstar in Serie A.  Following a frustrating season at Double Winners Arsenal, the peak of his career came next at Fulham, when he scored a hattrick in the final to win the Intertoto Cup. Inamoto Intertoto Joy, to do this day he is still adored by Fulham Fans. Anyway, he is still going strong at 40 with SC Sagamihara in the J3 League.

A post shared by COPA90 | Football | Soccer ⚽️ (@copa90) on

Očekivala se priča o uspjehu, kao ona Hidetoshija Nakate u Serie A ili Shinjija Onoa u nizozemskom prvenstu.

U Arsenalu je zaigrao u svega nekoliko utakmica, nijednom u Premier ligi, ali bi se predstavnici japanskih medija i dalje pojavljivali na svakoj utakmici u nadi da će vidjeti svog junaka. Nakon svega jedne sezone Arsenal i Wenger su ga se odrekli.

Svoju narav je pokazao komentarom vezanim uz period u Arsenalu. “Možda nisam igrao, ali mom napretku je pomoglo treniranje s najvećim nogometnim zvijezdama. Zahvalan sam.”

Inamoto je odmah nakon odlaska iz Arsenala na Svjetskom prvenstvu 2002. odigrao maestralno te je zabio čak dva gola. Mislilo se da je izletu u Premiership došao kraj, ali tad je drugi francuski stručnjak odlučio da želi “azijskog Beckhama” u svojim redovima. Jean Tigana iz Fulhama mu je odlučio dati šansu.

Mora da je vidio video u kojem Inamoto i Ronaldinho izmjenjuju trikove!

Status Inamota u domovini je najlakše opisan riječima “Think David Beckham, then double it.”.

Najveći uspjeh u karijeri mu je osvajanje Intertoto kupa s Fulhamom (sjećate se tog natjecanja?) gdje je u dvije utakmice finala zabio četiri gola Bologni. U prvoj utakmici finala je zabio jedan gol, a u drugoj je zabio hat-trick. Navijači Fulhama i dalje zovu taj povijesni pothvat Inamoto Intertoto Joy.

Mourinho se čak zaprijetio Michaelu Essienu nakon loše utakmice da će ga prodati i da će kupiti Inamota.

Nažalost, u prijateljskoj utakmici protiv Engleske (naravno!) se ozlijedio, Fulham nije bio siguran u kasniji transfer i Inamoto je počeo s journeyman fazom svoje karijere. West Bromwich, Cardiff, Galatasaray, Eintracht, Rennes pa nazad u domovinu. Puno toga je prošao, zanima nas žali li za ičim.

Ako se pitate gdje je Inamoto danas? Još igra u četrdesetoj godini života, izgleda kao da je u kasnim dvadesetima i ne razmišlja o prestanku. Barem ne još. Tko zna, možda dostigne i nekadašnjeg Dinamovca Miuru.

TAGOVInogomet nogometaši nogometne ikone nogometne legende nogometni