Mix

Košarkašku zvijezdu Kyrieja Irvinga klub suspendirao jer se ne želi cijepiti – iako ga trebaju

Naslovna Kyrie Irving
Naslovna Kyrie Irving Foto: Youtube Screenshot / Canva edit
Kada su Brooklyn Netsi odlučili dovesti novi veliki trojac u Kyrieju Irvingu, Jasonu Hardenu i Kevinu Durantu – znalo se da je to ogromna kocka. Tri velike osobnosti, jedan vjeruje da je Zemlja ravna, drugi je glumio da je debel da pobjegne iz Houstona, a treći ima nekoliko lažnih Twitter profila pomoću kojih brani sam sebe. Njih trojica zajedno? Definitivno zabavno, potencijalno katastrofalno.

Sada se ovaj potencijal da bude katastrofalno dodatno povećava.

Kyrie Irving se ne želi cijepiti. Što znači – ne može igrati domaće utakmice s Netsima jer država New York ima obvezno cijepljenje za svakog tko ulazi u veću zatvorenu ustanovu – kao što je košarkaška dvorana. Okej, Kyrie neće igrati u domaćim utakmicama, činilo nam se kao preogromna žrtva Netsa plaćati nekoga masne novce da igra samo dio utakmica – i to ne sve gostujuće jer još neke savezne države imaju također pravila o cijepljenju.

I onda se jučer dogodio ogroman potez, generalni menadžer Netsa Sean Marks je izjavio kako Irving neće ni igrati ni trenirati s momčadi dok ne bude spreman biti punopravan i produktivan član momčadi.

Na ovaj način su mu omogućili da sam izabere što želi dalje. Ima vremena razmisliti o svojoj budućnosti, posvetiti se sebi i svom mentalnom zdravlju te donijeti odluku koja će mu odgovarati. Kao navijači i ljubitelji košarke smatramo da nije fer, a ni zdravo (osim svih argumenata vezanih za COVID i cjepivo) za dinamiku unutar momčadi da jedna superzvijezda dobiva punu plaću, a igra samo dio utakmica.

Netsi žele naslov prvaka. Zato su i uložili u napadački trozubac Durant-Harden-Irving, ali svi znamo kakvom stresu su izloženi ovakvi vrhunski suigrači i trebaju svi biti posvećeni istom cilju. Ako su se svi suigrači u Netsima i osoblje kluba cijepili, zašto on ne želi? Odbio je komentirati, zamolio je da se poštuje njegova privatnost. Ne želi istupiti i reći točno što misli, a želi biti vođa i smatra da je grijeh što ljudi gube poslove zbog toga što nisu cijepljeni. Kyrie je humanitarac, daleko od toga, puno puta je pokazao svoje velikodušno lice. Ovaj put ga nešto koči. I ne želi se izjasniti.

Najveća je drama kraljica u NBA-u, uz Philadelphijinog Bena Simmonsa. Čak se i Andrew Wiggins, igrač Golden Statea cijepio nakon nećkanja. Spoiler alert: još uvijek je živ.

Kyrie i dalje ima pravo izbora, ali imaju i Netsi. Oni su odlučili, sad je vrijeme na njemu da izabere.