Sport

nogometni nba?

Aside Banners

Kraj Lige prvaka kakvu poznajemo? Football Leaks tvrdi da je tako

Piše , Objavljeno

Ugledni njemački tjednik Der Spiegel, koji je nedavno izašao u javnost s informacijama o slučaju u kojem je Cristiano Ronaldo optužen za silovanje djevojke u Las Vegasu, sada je svijet uzdrmao novim dokumentima prikupljenima od strane platforme Football Leaks koja se prvenstveno bavi detektiranjem nepravilnosti u svjetskom nogometu.
Ono što je nekako najviše odjeknulo među ljubiteljima nogometa svakako je nagovještaj kako dugogodišnje glasine o tome da će elitni europski nogometni klubovi napustiti format Lige prvaka i pokrenuti svoju ligu nisu bile dio nikakve paranoične teorije zavjere. Naime, novo europsko natjecanje za najbolje, nazvano Superliga, funkcioniralo bi kao borba između 16 klubova s fazom razigravanja po skupinama, a nakon toga i knockout rundama, dok je početak bio razmatran za 2021.

Barcelona, Liverpool, Juventus, Bayern i ostali velikani tako ne bi utakmice u tjednu igrali s Crvenom Zvezdom ili Young Boysima već isključivo u svojoj elitnoj, zatvorenoj VIP zajednici najboljih klubova liga petice. Naravno, susret između Manchester Uniteda i Real Madrida ljudima je atraktivniji od susreta CSKA Moskva – Viktoria Plzen, no čitava ova priča problematična je na mnogo razina. Unatoč tome što je Uefa radila vidljive ustupke bogatijim i renomiranijim klubovima te im davala i veći dio financijskog kolača u Ligi prvaka kako bi ih zadržala u natjecanju, po Football Leaks spoznajama 16 odabranih klubova trebalo bi se obvezati na sudjelovanje u novom natjecanju već ovog mjeseca.

Ako ste se pitali tko su ‘the cool kidz’, Der Spiegel piše kako bi to trebalo biti 11 osnivača – Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Juventus, Milan, Bayern i PSG, dok bi pet ‘gostujućih’ momčadi za prvu sezonu trebali biti redom – Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Marseille, Inter i Roma. Natjecanje bi vjerojatno imalo i drugu ligu te bi se rangove moglo napuštati ovisno o (ne)uspjehu, što je ustvari i preduvjet za osnivanje natjecanja koje bi bilo u skladu s natjecateljskim duhom, ali i zakonom.

I dok bogati kuju planove kako da manje igrače potpuno eliminiraju i do kraja svijeta igraju dvoboje protiv iste nekolicine protivnika te tako ubiru veću lovu od TV prava i dresova na Dalekom istoku, određeni dokumenti Football Leaksa pokazuju koliko je ustvari novac, a posljedično i korupcija nagrizla čitav sustav. Financijske malverzacije i nekorektno poslovanje Bayerna, Barcelone, a posebno Manchester Cityja i PSG-a na naftni pogon prešutna su stvar, uglavnom svima jasna, ali dosad u nekoj sivoj zoni.

Uefin financijski fair play rijetko im je kada bio na pameti, što i nije čudno s obzirom da dokumentacija detaljno prikazuje kako im je europska nogometna organizacija čitavo vrijeme tolerirala ilegalne poslove, uz posredovanje Giannija Infantina i Michaela Platinija. Time se stvarao još veći jaz između bogatih i siromašnih u nogometnom svijetu, a pumpanje fiktivnih, prenapuhanih sponzorskih ugovora kojima su šeici ubrizgavali kapital u svoje klubove i time zaobilazili fair play postavke dodatna su šamarčina kada se zna da se na manjim, najčešće istočnoeuropskim klubovima bildao autoritet kod svakog pa i najmanjeg financijskog prekršaja.

Ono što možda i najviše zabrinjava kod novog curenja informacija od strane platforme Football Leaks je što ono nikoga nije pretjerano iznenadilo. Jednostavno smo svi svjesni kako gomila stvari u europskom nogometu trenutno ne funkcionira onako kako bi trebala, a ako glavešine nogometnih giganata smatraju kako će najvažniju sporednu stvar na svijetu spasiti dvoznamenkast broj El Clasica po sezoni onda se grdno varaju.

TAGOVIkorupcija liga prvaka manchester city nogomet nogometni psg sport

Komentiraj