Sport

odsad i digitalno

Aside Banners

Krenulo Panini ludilo! Nikad nisi prestar za otvaranje paketića sličica

Piše , Objavljeno

Najdraži vjesnici proljeća od prošlog su tjedna vani. Panini je izbacio novi album sličica za Svjetsko prvanstvo u Rusiji 2018., a vi vjerojatno prolazite kroz isti set pitanja kao i mi. Jesam li prestara osoba za kupovanje samoljepljivih sličica nogometaša? Gdje ću pronaći druge prestare osobe s kojima se mogu mijenjati bez da izgledamo kao da vrtimo travu? Mogu li posvojiti dijete na 3 mjeseca? Sve su to legitimna pitanja i potpuno je razumno da ih si u ovakvim trenucima postavljate.

Braća Panini s biznisom su krenula davnih 60-ih, ali tek desetljeće poslije probili su se izvan Italije i fokusirali na izdavanje nogometnih sličica i albuma, počevši sa Svjetskim prvenstvom u Meksiku 1970. Popularnost i kult koje su njihovi albumi s vremenom stekli, Benito i Giuseppe vjerojatno u počecima nisu ni sanjali. Nostalgični hobi koji većina nas vuče još iz djetinjstva, a spremni smo ga oživjeti jednom u dvije ili četiri godine, kako vrijeme prolazi sve je na većem iskušenju.

0 (2)

Ono što bi se mnogima koji se još premišljaju moglo svidjeti je digitalno izdanje albuma. Naravno, u ovom slučaju nema tog divnog osjećaja albuma pod prstima na koji smo navikli, nema ni „pravih“ sličica, što je nekima već nepremostiva razlika i dovoljno da otpišu ovu varijantu. S druge strane, računajte da nema ni odlazaka na kiosk, iritantno zalijepljenih sličica izvan predviđenih linija, gužvanja, mijenjanje duplića je jednostavnije i efikasnije, a ni financijska ušteda nije zanemariva s obzirom da je digitalna verzija free, a cijena fizičkih paketića višestruko je skuplja od one iz vremena kada ste se vjerojatno na sve ovo navukli. Digitalni album zasad je još uvijek besplatan, iako nema sumnje da će se i to promijeniti kako se s godinama budu mijenjali trendovi.

0

Svakodnevno dobivate dva paketića sličica prilikom logiranja ili pokretanja aplikacije na mobitelu, a dodatni izvori prikupljanja sličica na koje ćete se jednako brzo navući su razni promo kodovi koje nije teško pronaći na bespućima interneta, skeniranje loga s ambalaže sponzora, ispunjavanje izazova i sličnih sakupljačkih zadataka.

Nije ovo prva digitalna verzija nekog Panini albuma, ali sve veći broj ljudi okreće se ovakvom načinu skupljanja, a takav trend je i potpuno razumljiv. Internet je pokosio novine, tableti školske imenike, knjige se sve češće kupuju u pdf-u, muzika u obliku mp3 downloada, ponude kojima nas spamaju s kataloga u sandučiću sele u newslettere i jednostavo je neizbježno da će u jednom trenutku i ova pomalo romantična, kolekcionarska sekta jednom u budućnosti završiti na margini, iako se danas još uvijek većina kune u fizičko izdanje albuma. Broj sličica u ovoj verziji ispostavio se osjetno manjim nego onaj u fizičkom izdanju, koje je izašlo nekoliko dana kasnije, što je i definitivno najveća razlika među albumima. Ipak, najavljen je update ove verzije koji će, šuška se, uključivati i punu verziju od 682 sličice. U digitalnoj verziji trenutno ih je „samo“ 392 + 32 sponzorska fan stickera koje nije moguće dobiti regularnim putem. Dok je nekima ovakva situacija i bolja jer će album lakše popuniti, vjerujemo da je većem broju pasioniranih ljudi-hrčaka ovo veliki minus i da bi skupljali i dvostruko više da je potrebno.

Osobno, ne vjerujem da ću ikada zaboraviti Theophilusa “Doctora” Khumala, nekadašnjeg igrača Južnoafričke Republike koji mi je bio posljednja sličica koja mi je nedostajala u prvom albumu kojeg sam skupljao, onome za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. Doduše, ovako legendarno ime i prezime nije lako zaboraviti ni uz najbolju volju, ali isto vrijedi i za sve kasnije Panini kolekcije čije sam albume ushićeno završavao simpatičnim, ali realno opskurnim europskim nogometnim imenima poput „našeg“ Teddyja Lučića ili Aleksandrsa Kolinka.

Digitalni album ne može se još uvijek mjeriti s dobrim, starim fizičkim albumom u rukama, ali navikavajte se lagano da ćete možda već za nekoliko prvenstava u potrazi sa sličicama izgledati jednako kao da danas u dućanu zatražite VHS kasete, diskete ili USB stickove od 128 MB. Gospodo Panini, sve ćemo već nekako preživjeti samo nas više nikad nemojte trolati s nepostojećim sličicama Iraca!

Autor: Bruno Pušić

TAGOVIHrvatska nogomet panini sličice svjetsko prvenstvo

Komentiraj