Mix

Kupili klub i udri! Ovi dečki igraju Football Manager u stvarnom životu

Vlasnici
Vlasnici Foto: Instagram
Sedam studenata iz Engleske prije tri godine ostvarilo je svoj dječački san i postalo vlasnicima niželigaškog kluba Walton & Hersham FC. Sa samo 19 godina ova ekipa se odlučila pokrenuti klub koji je osnovan 1945. godine te ga dovesti na profesionalnu razinu. Time su postali najmlađi vlasnici kluba u Engleskoj, a vrlo vjerojatno i na svijetu.

Sve je započelo još dok su dečki pohađali srednju školu u Hamptonu na zapadu Londona. Nedaleko od njihove škole nalazio se klub koji je tonuo, činilo se bezizlazno pa ga se vlasnik htio riješiti pod svaku cijenu.

2016. godine vlasnik Alan Smith je morao prodati stadion, a klub je ispao iz lige. Tu su sedmorica prijatelja vidjeli priliku te su otkupili klub od dugogodišnjeg vlasnika Smitha.

Labudovi su svoju povijest proveli u niželigaškom nogometu, što nije ni čudno obzirom da se nalaze u Londonu gdje je konkurencija jednostavno prevelika. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća klub je pokušao podignuti bivši osvajač Ballon d’Ora i legenda engleskog nogometa Stanley Matthews. On je i zabilježio najveći uspjeh u povijesti kluba jer su pod njegovim upravljanjem Labudovi 1973. godine osvojili Amaterski FA kup. 2005. godine klub je vodio Martin Taylor, no ni on ga nije mogao podići iz blata.

Konzorcij od sedmero studenata odlučio je promijeniti stvari. Ne shvaćajući na koje probleme će naići, krenuli su avanturu života gdje su morali učiti u hodu. Dan prije prve utakmice u prvoj sezoni nisu imali čak niti službene dresove. Uz administrativne probleme kojima nije bilo kraja, momčad koju su imali sastojala se od igrača nedoraslih toj razini natjecanja, a mučili su ih i niski prihodi od prodaje ulaznica. Klub se prodavši svoj stadion udaljio od navijača i preselio u Elmbridge Sports Hub, van svog lokanog kvarta.

Kako bi nešto promijenili, novi vlasnici su rebrendirali logo kluba i počeli koristiti društvene mreže kako bi se ponovno povezali sa navijačima kluba. Promijenili su i trenera koji svoju filozofiju bazira na razmišljanjima Pepa Guardiole što je poprilično zahtjevno za klub koji se nalazi u devetom razredu engleskog nogometa. No, takav pristup, očito je urodio plodom jer su Labudovi 2021. godine ušli u viši rang natjecanja.

Krajem ove sezone promovirali su se još jedan put pobjedom nad Raynes Park Vale F.C. sa ukupnim rezultatom 1:0 te će se tako sljedeće sezone prvi puta natjecati u tom rangu od sezone 15/16. Ovo je samo još jedan dokaz kako mladi i ambiciozni ljudi mogu uspjeti ukoliko imaju dobre ideje.

Da se ekipa zna dobro zabavljati redovito pokazuju i na svojem TikTok profilu gdje mogu biti uzor i puno većim i bogatijim klubovima kako se u moderno vrijeme radi dobar marketing.

@waltonhershamfcApparently 3 packets of skittles a week wasn’t enough for him 😔♬ original sound – Walton & Hersham FC

Mogla bi ih malo i Barcelona zapratiti jer predstavljanje nogometnog ugovora Ousmanea Dembelea je bilo tužno.