Sport

odmori, zaslužio si

Aside Banners

Legenda: Igrao u četiri različita desetljeća, ide u mirovinu nakon 22 sezone!

Piše , Objavljeno

Jedan jedini Vince Carter odlazi u mirovinu. Možda i ne bi da nije coronavirusa, možda bi još ostao mentorirati mlade snage i upozoravati ih na opasnosti života NBA igrača. Jer Carter ih je prošao sve.

Došao je sa sveučilišta North Carolina, slavnog sveučilišta koje je pohađao i Michael Jordan. Spreman da vlada ligom. Već u prvoj sezoni je pokazao što sve može, Raptorsi su znali da su izabrali dobro. Kanadska momčad je napokon imala pažnju cijele lige, više nisu bili samo vreća za napucavanje. U Carteru i njegovom rođaku Tracyju McGradyju su dobili dinamičan tandem. Carter je već u drugoj sezoni dobio najviše glasova za All Star utakmicu. Moguće je da bi ih dobio u prvoj svojoj sezoni, ali tada nije bilo All-Stara zbog lockouta. Kad je prva sezona počela, Carter je pokazao sve što može, a najviše se isticala njegova sposobnost da preskače planete. Novi superstar je trebao biti na tronu. Na All Star utakmici je pokazao zakucavanja koja su dotad bila neviđena. Svaka čast Jordanu, svaka čast Lavineu i Gordonu, ali vjerojatno će upravo Carterova spektakularna zakucavanja zauvijek biti najpamtljivija izvedba na Slam Dunk contestu.

Ovaj video – sveto pismo.

Puno je prošao u dresu Raptorsa, a ja, klinac s njegovim posterima po sobi, još uvijek žali za McGradyjevim povratkom na Floridu jer mu je dosadilo biti u sjeni rođaka Vinnieja. Možda tužnija “what if” priča od Hardena, Westbrooka i Duranta u istoj momčadi. Žalim i za Carterovim promašenim šutom u zadnjim sekundama protiv Philadelphije u playoffu. Tek sam godinama kasnije saznao da je isti dan letio u Sjevernu Karolinu gdje je diplomirao. Mediji su ga razapeli, neki suigrači su se također oglasili – kako može ići na promociju u najvećoj utakmici u povijesti Raptorsa. Nije ga bilo briga. Obećao je mami da će diplomirati. I svejedno je uzeo meč loptu u ruke – i promašio je. Možda je to i najpamtljiviji trenutak u Carterovoj karijeru, uz onu zakucavačku izvedbu na All Staru i preskakanje dvoineštometraša Weissa na Olimpijadi.

Ljubav između Raptorsa i Cartera je pukla. Htio je otići. Tražio je trade, nije ga dobio, javno je potvrdio da želi iz Toronta. Prestao se truditi. Prijetio se da će prestati sa zakucavanjima. Navodno je protivnicima na terenu govorio akcije Raptorsa. Raptorsi su ga morali pustiti u Netse. Jako loš trade. Raptorsi su dobili Erica Williamsa, Aarona Williamsa i tad već drevnog Alonza Mourninga. Vince je u potpunosti prestao biti Air Canada, sad su ga zvali Vinsanity. Vratio se u formu, opet je bio superstar, ali kao da se košarkaška javnost malo odljubila od ćelavog nadčovjeka.

Carter je došao u Netse nakon što su dvaput bili u finalu. Isto se dogodilo kasnije s Orlandom, isto se dogodilo s Dallasom. Carter je dolazio u momčad sezonu nakon što su bili u finalu. Nesreća. Nikad nije osvojio prsten.

Kasnije mu se karijera razvodnila – barem ako gledaš statistike, ali čovjek je odlučio prilagoditi svoju ulogu u momčadi svojim godinama (Carmelo, brate, uči!). Pustio ga je ego, odlučio je mentorirati mlađe igrače, nije mu smetalo što ima jednoznamenkasti prosjek sve dok može doprinositi momčadi na više razina. I tako je igrao u četiri desetljeća. 22 sezone. Posljednjih nekoliko u Hawksima. Kad vidiš kako mu Young daje loptu i pušta ga da šutira s devet metara – znaš koliko poštovanja ima među igračima.

Jedan je od šest igrača u povijesti NBA lige s 24 tisuće koševa, 6 tisuća skokova, 2500 asistencija, 1000 krađa i 1000 pogođenih trica.

Nadamo se da će Toronto uspjeti zaboraviti na teške trenutke s Carterom i sjetiti se onih lijepih, zbog Cartera su dobili puno, on je stavio Kanadu na mapu. Ako nam ne vjeruješ, baci oko na Carter Effect na Netflixu, sve će ti biti jasnije.

Velik igrač, jedan mi od najdražih, želim mu lijepu mirovinu, a možda uskoro i neku drugu ozbiljnu košarkašku karijeru. Iako je rječit i inteligentan, ne trebamo još jednog analitičara, dajte mu NBA momčad da vodi.

TAGOVIkošarka nba vince carter