Nogomet

Mnogi su to priželjkivali

Aside Banners

Luis Rubiales ipak dao ostavku: „Nakon moje brze suspenzije od strane FIFA-e i ostalih slučajeva koji se gomilaju protiv mene, jasno je da se ne mogu vratiti na posao.“

Piše , Objavljeno

Izvor: Afp/Canva

Prije dva tjedna očekivalo se da će Luis Rubiales, tada suspendirani čelnik Španjolskog nogometnog saveza, odstupiti od svog naslova zbog kritika usmjerenih njegovom neprikladnom ponašanju tijekom finala Svjetskog nogometnog prvenstva.

Pobjedu španjolskog ženskog nogometnog tima, nažalost, zasjenilo je ponašanje Rubialesa koji je jednu od igračica, Jenni Hermoso, bez njezinog pristanka poljubio u usta.

To je navelo FIFA-u da ga privremeno suspendira samo dan kasnije, a španjolska vlada pokrenula je zahtjev da ga se proglasi nepodobnim za obnašanje dužnosti.

Unatoč kritikama koje su tada uslijedile, Rubiales nije htio dati ostavku te je izjavio da je žrtva „lova na vještice“ od strane „lažnih feministkinja“. No sada, tri tjedna nakon finala, Rubiales se ipak odlučio odreći svog naslova čelnika Španjolskog nogometnog saveza.

„Nakon moje brze suspenzije od strane FIFA-e i ostalih slučajeva koji se gomilaju protiv mene, jasno je da se ne mogu vratiti na posao“, napisao je Rubiales u objavi na svom Twitter profilu.

Iako Rubiales tvrdi da poljubac nije bio protiv volje Hermoso, nogometašica je istaknula da ipak nije tako te je bivšeg predsjednika optužila za seksualno uznemiravanje. Izjavila je i da je savez vršio pritisak na nju i njezinu obitelj da javno pokažu svoju podršku Rubialesu, prenosi cnbc.com.

Mnogi navijači, igrači i političari javno su iskazali podršku nogometašici i neslaganje s ovim činom bivšeg predsjednika, kojega su okarakterizirali seksističkim te zloporabom ovlasti.

„Bivši predsjednik španjolskog nogometnog saveza učinio je ono što je morao. Mislim da je to ono što je praktički cijelo španjolsko društvo tražilo od njega da učini“, rekao je španjolski državni tajnik za sport, Víctor Francos, za španjolski radio Cadena SER.

TAGOVIdao ostavku Luis Rubiales nogometašica Jenni Hermoso seksualno uznemiravanje Španjolski nogometni savez suspendirani čelnik svjetsko nogometno prvenstvno