Sport

Ljudina

Aside Banners

Marcus Rashford je više od nogometaša, on je heroj nacije

Piše , Objavljeno

Svima je poznato kako je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu, ali nam je jedan od najboljih najmlađih aktera te sporedne stvari pokazao kako može biti itekako bitan kada su u pitanju najbitnije stvari.

Marcus Rashford je 22-godišnji profesionalni nogometaš koji igra za Manchester United, a kako je rođen u Manchesteru, gdje je i odrastao, to ga čini Englezom za čiju reprezentaciju je igrao za sve uzraste od U16 pa do seniorske. Ujedno je i najmlađi igrač koji je zabio u dresu seniorske engleske reprezentacije.

Mislimo da ne trebamo trošiti puno riječi o tome kako je on jedan od najboljih napadača današnjice. Mrzitelji će reći kako pretjerujemo, ali mislimo da ih je Marcus utišao s hat-trickom protiv Leipziga nakon što je ušao kao zamjena.

View this post on Instagram

Just because…♥️

A post shared by Marcus Rashford MBE (@marcusrashford) on

Znamo da je Marcus velik na terenu, ali to je i van njega. U jednu stvar se definitivno ne može sumnjati, a to je ta, da je Markan ljudina!

Kako je već s 18 godina kročio na najveće terene pod najvećim reflektorima, vrlo rano je krenuo primati visoku plaću. Svi znamo taj osjećaj prvih novaca koje smo zaradili vlastitim rukama ili nogama. Pamtimo još poneku želju koju smo imali jer ju i dalje nismo ostvarili… (ali uskoro sigurno kupujemo gamersko računalo za 20.000 kn).

I Marcus je vjerojatno imao mnoge želje, vjerujemo da ih je i dosta ostvario, ali nas je iznenadilo što smo saznali da prvu plaću nije potrošio na super skup auto, svu moguću gamersku opremu, ekskluzivne Jordanice ili nešto deseto. On je sa svojom prvom plaćom isplatio maminu hipoteku koju je imala na kući. MR10 nije zaboravio otkud je potekao ili koliko je njegova samohrana majku uložila vremena i truda odgojiti i nahraniti njih trojicu (ima dva brata).

No, to nije bio njegov jedini trenutak gdje je pokazao koliko mu je stalo do drugih, do društva i njegovoj svijesti o važnosti zajednice koja se podupire.

View this post on Instagram

MBE ?? I’m incredibly honoured and humbled. As a young black man from Wythenshawe, never did I think I would be accepting an MBE, never mind an MBE at the age of 22. This is a very special moment for myself and my family, but particularly my mum who is the real deserving recipient of the honour. The fight to protect our most vulnerable children is far from over. I would be doing my community, and the families I have met and spoken with, an injustice if I didn’t use this opportunity to respectfully urge the Prime Minister, who recommended me for this honour, to support our children during the October half term with an extension of the voucher scheme, as the furlough scheme comes to an end and we face increased unemployment. Another sticking plaster, but one that will give the parents of millions of children in the UK just one less thing to worry about. Let’s stand together in saying that no children in the UK should be going to bed hungry. As I have said many times before, no matter your feeling or opinion, not having access to food is NEVER the child’s fault.

A post shared by Marcus Rashford MBE (@marcusrashford) on

Marcus Rashford odlikovan je nedavno Redom Britanskog carstva, koji kraljica Elizabeta II. dodjeljuje za humanitarni rad, a sve je započelo tako što se proslavljeni nogometaš, koji danas zarađuje milijune, prisjetio svog djetinjstva te nije želio da nijedno dijete u zemlji prolazi kroz istu situaciju. Da bude gladno. Mladi napadač progovorio je o svim nedaćama kroz koje je prošao sa samohranom majkom, koju smatra junakinjom, ali istovremeno krivi sustav koji je očito zakazao. Rashford je odrastao u manchesterskom predgrađu Wythenshawe, a u njegovoj osnovnoj školi broj učenika koji su imali pravo na besplatan školski obrok bio je dvostruko veći od prosjeka. On i njegova obitelj nekako su se iskoprcali iz nezavidne situacije i danas su više nego pristojno situirani, ali mladi nogometaš na taj problem nejednakosti i velikog broja onih koji nemaju osnovno nije nikad zaboravio. Dapače, odlučio je svoj status javne osobe i profesionalnog sportaša iskoristiti kako bi učinio nešto veliko.

Još u tinejdžerskim godinama, čim je potpisao profesionalni ugovor s Unitedom, istaknuo se humanitarnim akcijama, donacijama, pomoći gradskim beskućnicima i sličnim akcijama, ali s karantenom zbog pandemije Covid-19 virusa stigao je i Rashfordov najveći projekt, čiji je odjek iznenadio i samog nogometaša. Udružio se s humanitarnom organizacijom FareShare u akciji dostavljanja toplih obroka djeci, koja su bez istih ostala. Ideja je bila namiriti potrebe 400.000 djece, a Marcusova inicijativa ubrzo je prikupila više od 20 milijuna funti. Broj djece samo je rastao, došao do čak 10 puta veće brojke, a nakon otvorenog pisma britanskoj vladi problem je postao tema broj 1 u zemlji. Čitali smo pismo i govorili da ne plačemo, da smo samo rezali luk.

Nogometaš je zatražio da se jednom zauvijek obračunaju s dječjim siromaštvom te da se ugroženima tijekom ljetnih praznika osigura hrana. Vlada je odobrila dodatnih 120 milijuna funti tijekom ljeta, no nešto kasnije i odbila produljenje programa zbog rezanja administrativnih troškova diljem zemlje. Ta vijest izazvala je oštre kritike medija i političkih protivnika, a uskoro je sve preraslo u pokret, kojeg predvodi upravo 22-godišnji nogometaš.

Engleski reprezentativac postao je zbog svog nesebičnog truda, angažmana, ali i konkretnih donacija omiljeni sportaš u zemlji. Hvale ga nogometni treneri, suigrači, čitava javnost, a britanski Plenković Boris Johnson je, dakako, zaradio posve suprotan status nakon ovog nepopularnog poteza. Ipak, kakav bi to borac iz radničke obitelji bio, kad bi Rashford samo tako odustao od projekta nakon što je Vlada povukla ručnu. Na račun Twittera i svog imena, okupio je brojne ugostiteljske objekte koji su voljni pomoći i žele sudjelovati u ovoj hvalevrijednoj akciji. Jednoj od onih akcija za koje nekako ne očekujete da će ih u svoje slobodno vrijeme pokrenuti mlađahni i danas bogati klinci poput Marcusa Rashforda. Respekt, njuško!

Nakon ovakvih poteza, broj 10 je dobio sasvim drugo značenje.

(Ne plačemo, to samo tak izgleda, pustite nas.)

Vjerujemo kako je i Nike ponosan na svog igrača. Nažalost ne igramo nogomet na velikim terenima, ali kada bismo igrali, na nogama bismo nosili njegove Nike Mercurial Superfly VII Elite. Čini nam se kako bi napokon mogli prestati forsirati s kričavim bojama šuza za nogomet. Ove svježe crne kopačke dodatno na sebi imaju poruke za kojima se Marcus vodi. Nama izgledaju jako dobro.

Vjerujemo da je jednako dobro i donje rublje koje je nedavno prikazao u Nikeovoj novoj kampanji. Vrlo rado bismo njima zamijenili naše jeftine kineske koje od previše pranja imaju sve istu boju.

Želimo Marcusu i dalje ovoliko uspjeha na i van terena, nadamo se da ćemo ga uspjeti kupiti u PES-u te da ne stane sa svojom borbom. Trebamo više takvih igrača.

TAGOVImarcus rashford