Sport

he's back

Banner 300

Mogao je biti najveći! Suigrači su se nekoć hvatali za glavu, ali nade ima, vraća se

Piše , Objavljeno

Naslovna fotografija: Vlad1988 / Shutterstock.com

Godinama se pričalo o marokanskom čarobnjaku. Adel Taarabt. Ako si igrao Football Managera, znaš o kome je riječ. Ako pratiš mlade nade u europskom nogometu, znaš o kome je riječ. Isto tako znaš da mu se put nije baš razvio onako kako se očekivalo od njega.

Kad vidiš ovu magiju gdje mu se suigrač Gardner hvata za glavu nakon što je osramotio protivničkog igrača – misliš da je samo nebo granica ovakvom španeru.

A kad ono koju godinu kasnije – suigrači se hvataju za glavu jer ne ispunjava svoj potencijal, ne dodaje lopte, nepotrebno dribla. Rezerve, kazne, bijes navijača, odljubljivanje od najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Dok je branio boje Queens Park Rangersa, čak ga je i trener Harry Redknapp javno prozvao zbog tjelesne težine. S 24 godine na leđima je rekao kako ne planira uklizavati u obrani, kako on nije taj tip igrača. U dresu Benfice je upravo taj tip igrača. S 30 godina igra u veznom redu, kao obrambeni vezni koji mora sve raditi na terenu, pa i uklizavati. Trebalo je vremena da se ustali u momčadi, gotovo četiri godine mu je trebalo da zaigra za prvu momčad portugalskih velikana. Presudna je bila posudba u Genou – gdje je izgubio 11 kilograma. Odnos s hrvatskim trenerom Ivanom Jurićem je bio presudan. “Kad sam stigao u Genou, bio sam izvan forme. S Ivanom uvijek moraš ići punom snagom. Pošten je. Ne znam mogu li ga nazvati prijateljem, ali mi je svakako promijenio život – i tijelo.”

U tabloidima se priča kako je pjevačica Adele izgubila na tjelesnoj težini, nama je više stalo do Adela, marokanskog čarobnjaka.

Nakon povratka iz Genoe? Sezona u Benficinim rezervama. Tek nakon toga je uspio zasjati punim sjajem.

Podsjeća na staru čaroliju i u Ligi prvaka. Najdraže mu je uvaliti protivniku tunelčić.

Svi hvale njegov transformaciju. Zasluženo.

Zbog starih vještina će zauvijek biti popularan, čak ga i američka publika tek sada otkriva.

Možda Adel nije najveći kao što se nekoć predviđalo, ali opet voli nogomet, a i nogometni svijet opet voli njega. Neka tako i ostane.

TAGOVIadel taarabt