Sport

da ili ne?

Aside Banners

Može li Messi biti najveći ikad bez trofeja s Argentinom?

Piše , Objavljeno

Španjolsku La Ligu s Barcelonom je osvojio čak deset puta, Copa del Rey šest puta, a Superkup osam. Vjerojatno se sjećate sve četiri Lige prvaka koje je uzeo s Barcelonom, a po tri puta osvojio je i UEFA Superkup, kao i FIFA Club World Cup. Popis individualnih priznanja jednako je bogat. Pet Zlatnih lopti i na desetine različitih priznanja za najboljeg igrača zemlje, natjecanja ili svijeta. Za Katalonce je prije dva mjeseca upisao okrugli 600. gol, ali čak i više od svega toga o Lionelu Messiju govori njegova magična igra na terenu. Nemoguće je da ste nogometnog čarobnjaka pratili posljednjih 15-ak godina i da vas svojim potezima i lucidnošću nije ‘izuo iz cipela’ i ostavio u nevjerici. Pa ipak, unatoč svemu tome postavlja se legitimno pitanje. Može li u povijest otići kao najveći ikad bez trofeja s Argentinom?

Nedavno završena Copa America mogla je stvari pogurati u dobrom smjeru za Lea, ali još jedno ispadanje i razočaranje ponovno su izvukli kostur iz ormara. Sve je veći broj nogometnih analitičara koji su nemilosrdni i na neuspjehe s Gaučosima ne mogu mu zažmiriti. Budimo pošteni pa se prisjetimo, Messi je s Argentinom osvojio zlatnu medalju na Olimpijadi u Pekingu, no to natjecanje, na kojem nastupaju igrači do 23 godine uz pokoju iznimku, nema u nogometnim krugovima težinu onih najozbiljnijih natjecanja. Nisu naravno za Messijev standard dovoljna ni tri srebra s Copa Americe, kao ni bronca koju je netom osvojio u Brazilu, a zatim i odbio primiti medalju. Da stvar bude gora, u borbi za treće mjesto protiv Čilea zaradio je prestrogo crveni karton u jednom naguravanju, a nakon što je izjavio kako je cijelo natjecanje namješteno i da suci moraju Brazilu dati titulu govori se ozbiljno i o dugotrajnoj suspenziji. S obzirom na to da se iduće godine igra nova Copa America i to u Argentini, nakon čega će biti četverogodišnja pauza, vijesti su to ravne katastrofi za njegovu ostavštinu.

Dvaput je Messi finala Cope gubio na penalima od Čilea. Jednom, još dok je bio golobradi mladić, Brazil je za njega bio premoćan, a teško da će Leo i Argentinci ikad prežaliti Svjetsko prvenstvo 2014. i onaj Götzeov gol u 113′ minuti finala. Već iduća svjetska smotra, ona lanjska u Rusiji, pokazala je da Messi najvjerojatnije više nikad neće imati onakvu priliku, no Nijemci su za njega bili prejaki triput zaredom. Iako su ga nakon onog najavljenog umirovljenja 2016. preklinjali da se vrati u dres Argentine i uspjeli nagovoriti, upravo kod kuće mnogi mu ne mogu i ne žele priznati da je kudikamo veći igrač od Maradone, koji je s Gaučosima otišao do kraja 1986. Pele je s Brazilom osvojio čak tri svjetske krune i u tom je smislu daleko iznad konkurencije, no kad se i Ronaldo s ništa jačim Portugalom oslastio Eurom 2016., a ove godine i novim europskim natjecanjem, Ligom nacija, za Lea sve izgleda puno lošije.

Njihovo privatno nadmetanje prolazilo je desetak godina u fantastičnim klupskim i individualnim ostvarenjima, ali bez trofeja s reprezentacijom. No onda je Ronaldo dodao gas i ostavio Messija da se nosi sam i kako zna sa svoja četiri velika izgubljena finala i epitetom argentinskog tragičara. Da stvar bude gora, osim izostanka trofeja, Messi Argentini sve rjeđe u važnim utakmicama donosi potrebnu prevagu. Na upravo završenoj Copi, koju je premoćno osvojio domaćin Brazil, Leo se samo jednom upisao u strijelce i to s 11 metara. U knockout fazi ga često nema, a magija iz Barcelone potpuno izostaje. Njegovi obožavatelji znaju da je najbolji igrač svih vremena, ali i sve teže pronalaze opravdanja kako u to uvjeriti one druge.

TAGOVIArgentina messi nogomet nogometni pb