Sport

Aside Banners

Najbolji dresovi sa svjetskih prvenstava svih vremena!

Piše , Objavljeno

Nedavno smo pisali o vrhunskom nigerijskom dresu koji će golicati oči na ovom prvenstvu od Kalinjingrada do Sankt-Peterburga, a nešto sitno zainteresirane publike bit će ovog ljeta i pred malim ekranima. Uz Nike za Nigerijce, dobar posao napravio je i Adidas za Kolumbiju, Belgiju i Njemačku. Od manjih igrača, New Balance se nije proslavio s Panamom i Kostarikom, Hummel izrazito jednostavan i predvidljiv s Danskom, kao i Puma sa Švicarskom pa i Srbijom. Nešto bolji posao napravili su s dresom Urugvaja, a lošiji s dresom Senegala, koji je nažalost odustao od donedavne, poprilično luckaste Romai garniture u kojoj su primjerice pozirali za Panini. Uhlsport za Tunis nije vrijedan spomena, Errea za Island je osrednji old school, rudimentarno kao i njihova igra otprilike, a Peru će nositi solidno Umbrovo ostvarenje, nalik nekim davnim, vintage izdanjima. Ipak, mali broj ovih dresova zaista ćemo upamtiti poslije prvenstva, kao što su nam se u pamćenje urezali ovi klasici sa prošlih Mundijala:

SSSR 1966

Plain and simple. Šezdesete su, braniš boje moćnog Sovjetskog Saveza i jedini statement koji ti je potreban je jasno vidljiv natpis CCCP na prsima. Na crvenoj podlozi, naravno. Rezervna bijelo – plava garnitura s ovog prvenstva možda je i ljepša, ali o tome se ne smije pričati.

cccp1966

BRAZIL 1970

Pele, Jairzinho, Carlos Alberto, Gerson, Tostao i ostatak ekipe koji se 1970. u Meksiku upisao u povijest uzevši dominantno treći naslov svjetskog prvaka za Brazil, pritom je i izgledao izuzetno dobro. Jednostavan, a opet efektivan Umbro dizajn zaslužan je da je ovo postao jedan od prvih dresova koji većini padne na pamet kad kažemo retro.

bra1970

ZAIR 1974

Danas poznatija i kao Demokratska Republika Kongo, ova bivša afrička zemlja na Svjetskom prvenstvu 1974. u Zapadnoj Njemačkoj upisala je svoj debitantski nastup na završnoj svjetskoj smotri. Iako rezultati, logično, nisu bili očaravajući i u zemlji diktature igrače su doveli u velike probleme, ostat će nam u pamćenju jedan od najboljih dresova sa svjetskih prvenstava svih vremena. Dizajner i leopard su valjda izvukli živu glavu.

zair1974

ISTOČNA NJEMAČKA 1974

Istočni susjed domaćina rezultatski se nije osramotio, ali nije naravno ni parirao uspjesima zapadne podružnice, koja je na tom Mundijalu uzela svoju drugu titulu. Zanimljivo, DDR je u grupi čak i iznenađujuće pobijedio domaćina, ali u nastavku natjecanja zaredali su s porazima. Uz hladno tuširanje Zapadne Njemačke, u pamćenju će ostati i ovaj divan retro dres s natpisom DDR i V-izrezom.

100%

NIZOZEMSKA 1974

Još jedan ljepotan s istog prvenstva vlasništvo je Nizozemaca. Narančastu boju nije uvijek lako progutati, ali Cruyff i ekipa ovog su ljeta izgledali odlično. Nažalost, u finalu im ni to nije pomoglo.

niz1974

MEKSIKO 1978

Levi’s dres Meksikanaca apsolutni je highlight njihovog nastupa 1978. u Argentini. Uz tri glatka poraza u skupini jasno je da nije imao ni preveliku konkurenciju, ali i da jest, bijele ultra kratke hlačice koje ga prate pomele bi sve pred sobom.

mex1978

ARGENTINA 1986

Svjetsko prvenstvo u Meksiku bilo bi u znaku Maradone i bez ovog sjajnog dresa Gaučosa, ali nikad nije zgoreg podići pehar lijepo odjeven. Englezima je božju ruku i predriblavanje pola momčadi prodao u nominalno gostujućem dresu, ali u ovome je postao svjetski prvak.

arg1986

ZAPADNA NJEMAČKA 1990

Recept za osvajanje naslova prvaka i ovdje se pokazao uspješnim, s obzirom da je ovaj dres Zapadne Njemačke u kojem su u finalu pobijedili Argentince apsolutni Adidas klasik. Zeleni gostujući ništa ne zaostaje, a oba su prigodna za zavrtiti jedan dobar acid techno set.

wger1990

SAD 1994

Domaćin Svjetskog prvenstva 1994. potrudio se i iz dizajnerske perspektive, s obzirom da je ovaj Adidasov primjerak brzo ušao u legendu. Amerikanci su uz to odigrali i dobar turnir, ispali pred 85 000 gledatelja tek minimalnim porazom od budućeg osvajača Brazila u knockout fazi i nemaju si zaista što zamjeriti. Ovo je nominalno gostujuća stars garnitura, ali nama je čak i ljepša.

usa1994

HRVATSKA 1998

Iako je nama samima često puna kapa šahovnica i beskrajnih varijacija, vani izuzetno cijene naš prepoznatljiv vizualni identitet i u svijetu dresova često smo omiljeni. Naravno, najprepoznatljivija od svih garnitura Hrvatske je Lotto kolekcija iz Francuske, kada smo se uostalom i okitili broncom. Šarm 90’s dadcore estetike ponekad intenzivno zamiriše i 20 godina kasnije.

cro1998

 

Autor: Bruno Pušić

TAGOVIsp2018

Komentiraj