Sport

Aside Banners

Najzeleniji nogometni klub na svijetu ima sve više fanova – zbogom plastični kostobrani, dobrodošli vegani i solarni reflektori

Piše , Objavljeno

U jednom od nižih engleskih nogometnih razreda, konkretno u osebujnoj League Two, četvrtoj po redu nacionalnoj ligi sve više poklonika stječe jedan klub, čija je priča mnoge oduševila. Forest Green Rovers trenutačno su na 7. mjestu, nije im uplovio nikakav kapital šeika, ali totalna subverzija koju klub gura u današnjem nogometnom svijetu vrijedna je pažnje i respekta. Najzeleniji nogometni klub na svijetu nedavno je ponovno pokrenuo pravu malu revoluciju kad su plastične kostobrane odlučili zamijeniti onima od bambusa. Igrači Roversa time nastavljaju svoju borbu protiv plastike, igrači kluba su deklarirani vegani, a klub u planu ima prijeći na solarne reflektore.

Za famozne kostobrane koji su poharali internet prostor posljednjih dana u klubu tvrde kako su ultra lagani, a čvrsti te naprosto logično rješenje u njihovoj borbi, na koju naravno pozivaju širu nogometnu publiku, ali i klubove. Na njihovom zdanju The New Lawn za cca 5000 duša već se neko vrijeme poslužuje veganska hrana, pa čak i toči vegansko pivo. Sudeći po snimkama vlada navijačka, ali prijateljska, opuštena atmosfera. Naizgled manje nabrušena od uobičajenih, opskurnih Sunday League gostovanja po suburbiji.

Ono što često zanima nogometne novinare i razne druge skeptike je mogu li profesionalni sportaši pa čak i na ovom, nešto nižem nivou zaista ostvarivati rezultate uz ovakvu prehranu i alternativan način rada u svakom mogućem pogledu, a klupski čelnik Dale Vince pojasnio je u nešto ranijoj video reportaži za britanski Joe zašto klupski menu ne sadrži meso niti proizvode životinjskog porijekla te što nogometaši zajedno jedu nakon utakmice.

Upravo Dale je jedan od razloga zašto ovaj simpatični klub uopće još uvijek postoji. Prije 10 godina Forest Green Roversi bili su u velikim, gotovo bezizlaznim financijskim problemima, a kapitalom ih je spasio današnji vlasnik, inače lokalni poduzetnik koji je s godinama i podrškom klupskih struktura odlučio osim uskrsnuća voljenog kluba podariti mu i novi, ‘obnovljivi’ i održivi identitet. Danas vodi klub s organskim terenom, koji ne koristi pesticide, a oslanja se na održavanje kišnicom, zelena energija pokriva više od 50% njihovih potreba, a najveći izazov za Forest Green Roverse očekivano je transport. Klub svoje navijače i simpatizere potiče da na njihove utakmice dolaze javnim prijevozom, biciklima ili pješice, a klupska infrastruktura omogućuje punjenje električnih automobila za one koji žive taj futurizam nešto ranije nego mi ostali.

Za klub koji igra u četvrtom nogometnom razredu engleskog nogometa imaju nevjerojatno raspršenu podršku pa tako Forest Green Roversi imaju klub navijača osnovan u čak 20 zemalja svijeta, o njima pišu svjetski mediji, najčešće i oni koji s nogometom, pogotovo nižerazrednim, nemaju puno dodirnih točaka.

– Da stvar bude još luđa, sve ovo i nije bilo toliko teško. Ljudi misle kako nogometni navijači ne razmišljaju o svijetu oko sebe i da to nije supkultura kojoj možete ‘prodavati’ priče o održivosti i važnosti borbe protiv klimatskih promjena, ali to uopće nije tako. Svijest o gorućim problemima moramo početi podizati od najniže, lokalne razine i ponosan sam što smo u tome uspjeli – ispričao je klupski čelnik Dale Vince u jednom od sve brojnijih intervjua kojima ga zasipaju svjetski mediji, svjesni kako se radi o hvale vrijednom projektu i potencijalno sjajnoj novinarskoj priči.

TAGOVIekologija nogomet pb vegani