Mix

Ne možemo vjerovati kakve sve promjene će doživjeti nogometno tržište na Otoku, ali i van njega! Eto vam Brexit…

Festival svjetla u Sarajevu - 4
Festival svjetla u Sarajevu - 4 Foto: Boris Trogrančić
2021. godina je donijela dugo očekivana, a potencijalno i omražena nova pravila vezana za trgovanje nogometašima.

Očekivali smo da ćemo kad-tad vidjeti utjecaj Brexita u našoj okolini i ovo je možda prvi veći korak koji će ljubitelji najbitnije sporedne stvari na svijetu itekako osjetiti.

Nova pravila koja su stupila na snagu 1. siječnja će itekako promijeniti nogomet na svim razinama jer se tiču nogometnih klubova na Otoku, ali ništa ne može postojati u vakuumu.

Najveća novost je da engleski klubovi ne smiju “kupovati” igrače mlađe od 18 godina te je navedenim klubovima dopušteno imati maksimalno tri strana igrača u dobi od 18 do 21 godina, ali i “domaći” igrači (iz perspektive Velike Britanije) ne smiju ići van prije nego navrše 18 godina. Ovako se valjda želi doskočiti slučajevima kao što je odlazak Judea Bellinghama u dortmundsku Borussiju.

Općenito se još raspravlja o broju stranih igrača koji smiju igrati u engleskim klubovima. Za sada se spominju brojke između 13 i 17 igrača.

Također, od navedenog datuma neće moći bilo koji igrač iz bilo koje lige otići u Premier ligu. Bit će potrebno zadovoljiti kriterije – odnosno skupiti dovoljno bodova.

Bodovi se skupljaju na osnovu odigranih utakmica za reprezentaciju koji će nositi veći ili manji broj bodova ovisno od poziciji reprezentacija na FIFA-inoj ljestvici.

Primjerice, igrač reprezentacije koja se nalazi u top 10 bi trebao igrati minimalno 50% svih reprezentativnih utakmica unutar dvije godine kako bi skupio dovoljno bodova za mogućnost transfera u jedan otočni klub. No, ako ste dio reprezentacije koja je prema FIFA-i dosta nisko onda je moguće da je potrebno igrati sve utakmice u dvije godine kako bi skupili dovoljno bodova za transfer.

Klupski nogomet također može utjecati na sveukupan broj bodova. Sličan je sustav bio za dobivanje radne dozvole za igrače izvan Europske Unije, ali sada je Britanija izvan Europske Unije i ovo će vrijediti za SVE IKAD!

Komplikacije.

Kao što si možete zamisliti, ova pravila već jako dugo povlače mnoštvo rasprava sa sobom. Svi razmišljaju kako će to utjecati na engleski i europski nogomet.

U tim raspravama se vrlo često spominje nekadašnji igrač Arsenala Cesc Fabregas kojeg je Wenger doveo u London kada je imao 16 godina, a već je sa 17 bio standardni igrač prve momčadi. Drugi dobar primjer je Paul Pogba.

Najrecentniji primjer transfera igrača koji se ne bi dogodio da su ova pravila postojala ranije je onaj Judea Bellinghama koji je sa 17 godina otišao u Dortmund. Ili Jadona Sanchoa koji je ranije napravio istu stvar. Itekako znamo kakav je boom napravio tamo.

Mi mislimo da će ovo imati i dobre i loše rezultate. Sigurno je da će se tržište promijeniti, pogotovo kada su u pitanju mladi talenti. Engleski klubovi na više razina će biti prinuđeni fokusirati se na svoje domaće resurse, a mladi talenti van engleskog nogometa će možda provesti koju godinu više u svom domaćem klubu. To može biti ona krucijalna bitna godina koja stvara ili lomi igrače.

Nadamo se najboljem.