Sport

MJ ALL DAY

Aside Banners

Nikad dosta Mikea, uzbuđen sam kao klinac – trailer desetosatnog dokumentarca o Jordanu

Piše , Objavljeno

Prvu jedinicu koju sam dobio u životu sam obećao majci – zbog lika s brojem 23 na leđima. Jordana, ne Lebrona – star sam ja.

Ona je htjela gledati neku Esmeraldu ili nešto slično, ja sam htio gledati snimku Bullsa u popodnevnom terminu dok je HRT još bio relevantan i davao nam NBA utakmice i u prijenosu i u snimci. Odjurio sam iz kuće s prijetnjom – ako neću gledati Jordana, Kukoča i ekipu, neću se ni truditi u školi. Nisam to stvarno mislio, poklopilo se da sam taj dan u osnovnoj baš prepisivao matematiku i dobio jedinicu.

Jordana sam volio toliko da sam iz tadašnjeg časopisa “Košarka” izrezao njegovu facu i zalijepio ju na mjesto gdje je trebala ići moja fotografija u učeničkoj knjižici. I zbog tog sam imao problema. Ali jedan je Jordan.

Na stranu njegova nevjera, problemi s kockanjem i opsjednutost pobjeđivanjem, ali kao košarkaš je bio božanstvo, a vjerojatno je od svih živućih sportaša imao najveći utjecaj na svoj sport, ali i sport globalno. NBA ne bi bio upola ovo što je bio danas da nema Mikea. Tenisice? Da nije bilo Air Jordanica, ne bi bilo ni današnje sneaker kulture, barem ne u ovom obliku. A ako me znaš, znaš što mi tenisice predstavljaju. Evo, ovo pišem s Jordan osmicama na stopalima.

Kruna karijere je bila sezona 1997./1998. i ruka u zraku u zadnjoj utakmici protiv Utah Jazza.

.

Tako je trebalo završiti, ali eto – Mike se odlučio vratiti u dresu Washington Wizardsa. Ali to je jednostavno on, volio se dokazivati, makar i sa sto godina na leđima protiv mladih zvijezda koje su se njegovom Visočanstvu usudile trash talkati u facu.

ESPN se odlučio za dokumentarnu formu o Mikeu. Opet. Ovaj put u obliku desetodijelne dokumentarne forme nazvane “The Last Dance” koja prikazuje posljednju sezonu u dresu Bullsa, sezonu ispunjenu dramama i napetostima. Šesti naslov je osvojen te godine, a u dokumentarcu ćemo čuti sve važne likove iz te sezone – vječito underrated Pippena, Rodmana koji bi samo nestao na 48 sati, Steve Kerra koji je odigrao važnu ulogu u toj drugoj dinastiji Bullsa te glavnog trenera im Phila Jacksona, a ono što je posebno važno je all-access svlačionici Bullsa u toj sezoni s 500 sati dosad neviđenog materijala. Siguran sam da se iz tog ima štošta dobroga za izrezati, čak i izabrati više kutova za dostavu priče. Super su dokumentarci o Juventusu i Manchester Cityju, ali ovo su materijali iz 1998. godine – ispred svog vremena. Baš kao i MJ.

Baci oko na trailer, dokumentarna serija stiže na ESPN u ljeto 2020. godine, a nakon toga i na Netflix. Načekat ćemo se, ali vrijedi čekati.

>>> Vezani članci: Najbolji sportski dokumentarci

TAGOVIespn košarka Michael Jordan nba Netflix sportski dokumentarci

Komentiraj