Nogomet

Nikada lakši posao

Aside Banners

Kako nam je ovo promaknulo? Hrvatska može na Euro čak i ako završi 4. u skupini i sve izgubi do kraja

Piše , Objavljeno

Reprezentacija Hrvatske trenutno se nalazi na čelu skupine E sa 10 osvojenih bodova, slijede Slovačka i Mađarska sa 9 bodova te Wales sa 6. Ali još nas očekuju tri utakmice do kraja kvalifikacija, prve dvije pozicije vode na Euro…

Do kraja kvalifikacija ostaju nam utakmice protiv Mađarske na Poljudu (10. listopada), Walesa u Cardiffu (13. listopada) i Slovačke na Rujevici (16. studenog) i s tri pobjede sigurno smo na Euru, a vjerojatno i s dvije.

Ipak, u slučaju da ne uspijemo završiti među prve dvije reprezentacije u skupini, dobro je znati da nam postoji i pričuvna opcija – dodatne kvalifikacije u kojima nas gotovo sigurno čeka mjesto dođe li do takvog scenarija, piše 24sata.hr.

Podsjetimo, na Euro će se izravno plasirati po dvije najbolje momčadi iz svake od 10 kvalifikacijskih skupina te još četiri reprezentacije nakon razigravanja prema plasmanu u Ligi nacija.

Svaka od četiri divizije iz spomenutog natjecanja dat će po jednu momčad na Euru, i to tako da će play-off igrati četiri najbolje plasirane selekcije svake od liga koje se nisu plasirale na Euro kroz kvalifikacije.

Hrvatska je završila posljednja u svojoj skupini, iza Engleske i Španjolske, te će u idućem izdanju igrati u Ligi B, ali je na koncu bila najbolja trećeplasirana selekcija, odnosno deveta od 12 reprezentacija u Ligi A:

Portugal
Nizozemska
Engleska
Švicarska
Belgija
Francuska
Španjolska
Italija
Hrvatska
Poljska
Njemačka
Island

Dakle, dovoljno je da se na Euro kroz kvalifikacije plasira najmanje pet od osam reprezentacija koje su ispred nas i imat ćemo zagarantirano mjesto u dodatnim kvalifikacijama svoje lige ako ne završimo među prve dvije u svojoj skupini kvalifikacija za Euro.

Pogled na ljestvice otkriva kako su tri reprezentacije bolje plasirane od nas jednom nogom već na Euru. Belgija, Španjolska i Italija imaju maksimalnih 18 bodova nakon šest kola i samo u ludom raspletu mogle bi završiti ispod drugog mjesta.

Englezi su također stopostotni na vrhu (devet bodova iz tri utakmice), Francuzi dijele prvo mjesto s Turskom i Islandom (svi po jedan poraz), a jedini koji bi zasad morali u play-off, od selekcija ispred nas, su Nizozemska (tri pobjede i poraz) i Švicarska (dvije pobjede i dva remija), obje trećeplasirane.

24sata.hr / Foto: Profimedia