Nogomet

Zbogom Legendo

Aside Banners

Napustila nas nogometna legenda – Maradona

Piše , Objavljeno

Naslovna fotografija: Aliotop/YouTube

Jučer nas je sve iznenadila tužna vijest. U 60. godini života nas je napustio Diego Armando Maradona.

Jedan od najboljih nogometaša u povijesti ovoga sporta, ako ne i najbolji. 1999. okrunjen je zajedno s Peleom za igrača stoljeća. Zabio je i gol stoljeća 1986. u četvrtfinalu na Svjetskom prvenstvu protiv Engleske.

Također, to je ona famozna tekma u kojoj je zabio “Božjom rukom”. Tada su postali svjetski prvaci, a on je bio igrač turnira.

1990. je doveo Argentinu do finala, a 2010. je bio argentinski izbornik na prvenstvu u Južnoj Africi.

Svoju klupsku slavu je gradio u Boca Juniorsima s kojima je 81’ bio argentinski prvak. Nakon toga je prešao u Europu gdje je igrao za Barcelonu s kojima je u sezoni 82/83 osvojio La Ligu, a 83/84 španjolski Super cup.

No, pravu klupsku slavu i legendarni status je dosegnuo u SSC Napoliu kod kojih je igrao do kraja svoje karijere. S njima je osvojio Kup UEFA te dva puta Seriju A. To su bili trofeji s kojima je zauvijek zabetonirao svoj legendarni status u Napulju, ali i u svijetu. Stanovnici talijanskog grada pokraj vulkana su se u velikoj tuzi opraštali od ove legende. Nekada nogomet nije samo najbitnija sporedna stvar na svijetu.

O njegovom majstorluku dovoljno govori i četverostruka titula igrača godine.

Njegov utjecaj na nogometaše diljem svijeta raznih generacija je neupitan. Nije bitno jeste li ikada navijali za Argentinu ili Napoli, njegov nogometni genij nikada nije bio sporan.

Ovaj nizak čovjek je uistinu bio velikan.

TAGOVImaradona