Nogomet

Teška odluka

UEFA-ina preporuka savezima – evo kako će se određivati prvaci u nogometnim ligama. Mnogi neće biti zadovoljni

Piše , Objavljeno

Uefa će u sutra održati sastanak s predstavnicima 55 europskih saveza kako bi dogovorila reorganizaciju ostatka sezone.

Tri su glavne stvari koje UEFA mora odlučiti – kad će se igrati Europsko prvenstvo planirano za ljeto ove godine, kako će se birati prvaci u ligama ako se prvenstva ne nastave te što će biti s europskim natjecanjima, piše Index.hr.

Tko je do sada bio prvi – ostaje prvi?

Madridski As je objavio da će UEFA na čelu s predsjednikom Čeferinom poslati prijedlog savezima o tome kako birati prvake. Navodno je plan UEFA-e da prvacima budu proglašeni oni koji su u trenutku prekida prvenstva bili prvoplasirane momčadi na ljestvici. U Hrvatskoj bi to bio Dinamo, u Španjolskoj Barcelona, u Italiji Juventus, a u Engleskoj Liverpool. Ovakvom odlukom najviše bi u najjačim ligama bili pogođeni rimski Lazio i madridski Real, drugoplasirane momčadi u Italiji i Španjolskoj koje su se do kraja prvenstva trebale s Juventusom i Barcelonom boriti za naslov.

UEFA će prema trenutnom stanju na ljestvicama odabrati i klubove koji će sljedeće sezone igrati Ligu prvaka i Europa ligu (to znači da bi Hrvatsku u kvalifikacijama Lige prvaka predstavljali Dinamo i Rijeka), a savezima će dati preporuku da ne bude ispadanja iz liga.

Međutim, u UEFA-i se nadaju da pandemija koronavirusa neće trajati mjesecima u Europi te da će se prvenstva moći nastaviti. UEFA planira izaći u susret savezima i zbog nacionalnih prvenstava odgoditi Europsko prvenstvo za pola godine ili godinu dana.

Index.hr