Nogomet

nije im bilo lako

Aside Banners

Veliki igrači koji su se odlučili za drugu reprezentaciju i (uglavnom) nisu pogriješili

Piše , Objavljeno

Dogodi se slučaj da nogometaši imaju više državljanstava od kojih je jedno hrvatsko pa moraju izabrati za koga će zaigrati. Rijetko kada strahujemo u takvim prilikama jer je Hrvatska odličan prvi izbor čak i ako se nisi ovdje rodio ili živio, ali ima i onih koji se odluče “protiv nas”.

Ne možemo lagati i reći da ne bi bilo dobro da je PuliŠiĆ odlučio igrati za Hrvatsku, ali možemo razumjeti da je american brother odlučio igrati za zemlju gdje je odrastao. Na našu sreću – nisu se svi tako odlučili.

No, nismo sada samo mi bitni u cijeloj priči. Mnoge reprezentacije su prolazile slične scenarije – želiš nekoga, a on neće ili ne želiš nekoga i on postane superzvijezda…

Glavnu poantu ćemo izvući prije nego krenemo na glavni dio ovoga članka. Nogomet je kao život – ili pobijediš ili izgubiš, doduše može biti i neriješeno, a i suci te mogu zeznuti kako to već inače ide s hrvatskom reprezentacijom u bilo kojem sportu…

A koji su to igrači imali opcije igrati za više nacija?

Zlatan (Hrvatska, Bosna i Hercegovina – Švedska)

Nijedan drugi ne može biti na naslovnoj fotki osim Zlatana.

Svi znamo slučaj ovog igrača. Doslovno je toliko poznat da smo odlučili ne napisati prezime. Zlatan je mogao igrati za nas ili Bosnu i Hercegovinu. Mama mu je iz Lijepe naše, a tata Bosanac.

Ipak se na kraju Zlajo odlučio za Švedsku nakon što je bio odbijen, kako legenda kaže, od strane izbornika reprezentacije Bosne i Hercegovine. Kaže se da je tadašnji izbornik rekao da ima “19 takvih u ekipi”.

Zamislite kakva je to momčad od 19 Zlatana. Čudno kako nisu postigli više, ali možda je baš to problem.

Bi li mu bilo bolje u Hrvatskoj? Teško je reći. Sigurni smo da je Zlatanov ego i vještine stvorila ta Švedska koju je morao sam nositi, možda u Hrvatskoj ne bi bio isti.

Diego Costa (Brazil – Španjolska)

Odigravši već nekoliko tekmi za Brazil kao mladić, Luiz Felipe Scolari je računao na njega 2014. godine, ali se Diego krajem 2013. odlučio ipak za Španjolsku.

To ljeto je bio jedan od najomraženijih igrača svijeta jer je tadašnji brazilski izbornik izjavio kako je Costa okrenuo leđa snu koji su imali milijune ljudi. Pod tim snom vjerojatno misli san svakog dječaka da zaigra za Brazil, ne san o tome kako će Costa zaigrati za Brazil-

Eduardo Da Silva (Brazil – Hrvatska)

 

Ovo ime nam stavlja nostalgičan osmijeh na lice. Isprva smo bili skeptični što će jedan stranac predstavljati Hrvatsku na velikim turnirima jer smo smatrali da imamo dovoljno domaćih snaga te da je to još jedan trik da se proda Dinamov igrač čim prije, ali baš smo bili u krivu…

Dudu je dao sve na terenu. U 64 utakmice zabio 29 golova. Bio nam je nada. Igrač koji nam stalno nedostaje. Netko tko će u završnici napraviti ono što nam treba – zabiti.

Nažalost, njegova ozljeda u Arsenalu, i dalje jedna od najgorih u povijesti nogometa, je napravila ono čega su se svi plašili – uskratila nogometnom svijetu jednog od potencijalno najvećih.

Još te volimo brazilsko-hrvatski brate!

Alphonso Davies (Gana – Kanada)

Saznat ćemo je li ovo najveće ime koje se pojavilo iz MLS-a. 20-godišnjak je mogao birati između Gane, otkud su njegovi roditelji izbjegli i Kanade – gdje je proveo većinu svog života do danas.

Nije bilo teško pogoditi za koga će se društveno-mrežna senzacija odlučiti iako je Gana na svjetskoj nogometnoj sceni poznatija nego Kanađani. Tko se sjeća Tomasza Radzinskog? A sad uzmi Gance Abedi Pelea, Yeboaha, Sammyja Kuffoura, Essiena? Razlika je. No Davies se odlučio za zapad, vjerojatno potaknut rastom nogometa u Sjevernoj Americi. Vjerujemo da je dobro odlučio za budućnost vlastite karijere. Vidimo ga kao najveću kanadsku nogometnu zvijezdu u povijesti i kako Drake nosi njegov dres na NBA tekmama.

Neven Subotić (SAD – Srbija)

Malo ljudi zna da je Neven mogao igrati za Ameriku (ni mi to nismo znali dok nismo krenuli više istraživati), ali tadašnji ga izbornik nije htio pozvati jer Mainz nije igrao nešto posebno.

Rongena su tada mnogi kritizirali, uključujući i Subotića. Neven mu je odgovorio na najbolji mogući način, nastavio je sa životom, igrao za Srbiju i dva puta osvojio Bundesligu.

Pa ti reci Balkancu da nešto ne zna…

>> Ostatak liste s Rakitićem i društvom pogledaj na idućoj stranici

TAGOVIeduardo da silva hrvatska reprezentacija Ivan Rakitić nogomet nogometni reprezentacije zlatan ibrahimović