Nogomet

Centrocampista

Aside Banners

Zašto danas više ne postoji klasična ‘desetka’ na terenu? Zvone Boban nije mogao bolje odgovoriti

Piše , Objavljeno

U intervjuu za jednu TV postaju iz Srbije legendarna desetka Vatrenih Zvone Boban objasnio je zašto je upravo ta njegva pozicija u današnjem nogometu gotovo izumrla. Čak štoviše, Zvone pojašnjava da se to dogodilo i puno ranije nego što mislimo.

“Nestala je i devetka. Nogomet je i danas lijep. Vidio sam strašno debrih utakmica. Nogomet je danas zanimljiv i lijep i imamo briljantnih igrača koji su rođeni kao desetke, ali zbog načina na koji se danas igra njima je jako teško biti stvarna desetka pa su uvijek nekakav devet i pol ili deset i pol. Ne možeš više biti ona desetka koja je šef na terenu, koja uzima sve lopte i distribuira, koja određuje sve ritmove igre i za koje se vežu sve akcije. U kolektivnom nogometu to više nije moguće tako da se desetka sudarila od zid modernog nogometa” – pojašnjava Zvone.

Neki su ipak opstali zahvaljujući jednoj činjenici…

“Još 80-ih za vrijeme Sacchija i sistema 4-4-2 nagovijestio se gubitak tog mjesta u nogometu iako ga se s vremena na vrijeme vraćalo. Ali to su bile uglavnom one desetke koje mogu biti i osmice, ali i četvorke. Ona klasična ‘naška’ ona nije imala odgovornost u defenzivi. U modernom nogometu to je neprihvatljivo jer se gubi ravnoteža momčadi. To se dogodilo. One desetke koje su mogle dati momčadi strukturu u zonskoj obrani poput Zidane, mene, ne uspoređujem se s njim… ili Seedorfa, onda možeš egzistirati. Nisam trebao sebe ni spomenuti” – u svom stilu je zaključio Boban.

Još nogometnih vijesti pročitajte u našoj rubrici SPORT