Sport

dokle?

Aside Banners

Nova teniska afera s namještanjem, a evo i kako se dogovaraju mečevi

Piše , Objavljeno

Španjolska policija prije par tjedana privela 30-ak osoba osumnjičenih da su sudjelovali u još jednoj od niza afera s namještanjem mečeva u tenisu. Osobe osumnjičene u novom teniskom skandalu profesionalci su, ne iz samog teniskog vrha, no jedan od njih nastupao je i na prošlogodišnjem US Openu, dakle na najvećoj teniskoj pozornici. Istraga je započela sa sumnjivim španjolskim tenisačem, no klupko se samo počelo odmotavati i ubrzo se ispostavilo da je teniska hobotnica puno zapetljanija od spomenutog individualnog slučaja.

Iza svega stoji dobro organizirana armenska mafija, koja je preko svojih ljudi dolazila do niže rangiranih tenisača koji igraju mahom Challenger i Futures turnire, ispod ATP razine, a na koje se također bez problema možete kladiti u bilo kojoj kladionici te im nudila sudjelovanje u kriminalnoj aktivnosti. Jednom kad bi slomili kakvog ‘nesretnika’, 383. s ATP liste, obavezno su na turnir poslali svoje ljude koji bi ga podsjetili na dogovor i pobrinuli se da ni slučajno ne odustane od dogovorenog nauma, kao u kakvom holivudskom filmu.

Logično, namještanje se u pravilu ne događa na najvišoj teniskoj razini; mečevima iz Wimbledona, Roland Garrosa, s Masters turnira ili Davis Cupa, već se žrtve traže na turnirima koje gotovo nitko neće ni gledati ili prijenos takvih mečeva jednostavno ni ne postoji. Naravno, slabiji i nevažniji mečevi ne znače manju zaradu pa nema nikakve potrebe da se oni koji mečeve namještaju uopće uvaljuju u cijelu tu priču i riskiraju otkrivanje na taj način. Oni koji od tenisa životare, ionako će puno lakše pristati na nemoralnu ponudu nego li vrhunski i fino situirani tenisači s naslovnica.

Također, mogućnosti klađenja su bezbrojne i događanja na terenu ni po čemu ne moraju biti očigledno sumnjiva da bi oni koji namještaju profitirali. Dani u kojima su kladionice u ponudi imale samo pobjeda/poraz opciju davno su iza nas, a prave muljaže odvijaju se na posebnim ponudama i dodatnim mogućnostima. Tko će osvojiti prvi set, prvi gem, prvi brake… hoće li biti preokreta, koliki će biti ukupni broj gemova u meču… Ogromna lova može se na teniskom meču dići, bez da apsolutno išta na terenu izgleda previše sumnjivo, a činjenica da vam je za sve skupa potrebno ‘slomiti’ samo jednu osobu čini ovaj sport iznimno atraktivnim za malverzacije.

Prvi naveliko poznati slučaj koji je uzburkao javnost bio je meč iz 2007. godine, između nekadašnje ruske teniske zvijezde Nikolaja Davydenka i Argentinca Martina Vasalla Arguella, kada je na meč uplaćeno sedam milijuna dolara u kladionici Betfair, a koeficijenti su skakali kao ludi s jedne na drugu stranu. Poznatiji tenisači osumnjičeni za namještanje posljednjih 10 godina bili su i Janko Tipsarević, Wayne Odesnik, Nicolas Kicker, Tejmuraz Gabašvili, Talijani Potito Starace, Filippo Volandri i Fabio Fognini, a zanimljivo, u svijetu ženskog tenisa ovakve optužbe izuzetno su rijetke.

Zašto je tomu tako ne možemo pouzdano znati, ali činjenica je da je muški tenis kudikamo popularniji i da se oko njega okreće puno veća lova. Ako novčani fondovi turnira i ne budu otkrivali taj podatak, onda svakako hoće uplaćeni listići. I zato sljedećeg puta kad u neko gluho doba noći budete gledali Challenger bitku dvojice teniskih anonimusa i favorit na kojeg ste se kladili jednostavno nema svoj dan te loptice bez greške šalje pored terena ili u mrežu, sjetite se da bar netko drugi u isto to vrijeme, lako je moguće, ozbiljno dere mrske vam kladionice. To bi vas sasvim sigurno moglo ‘utješiti’.

TAGOVIklađenje namještanje pb sport tenis

Komentiraj