Sport

crv u koreji

Aside Banners

“O jednom prijateljstvu” – mirovne misije Dennisa Rodmana

Piše , Objavljeno

Već neko vrijeme nam je jasno da je Dennis Rodman, peterostruki NBA prvak i jedan od najboljih obrambenih igrača svih vremena, apsolutni mezimac sjevernokorejskog vođe Kim Jong-Una. Navikli smo svakih nekoliko mjeseci pročitati pokoji članak o ovoj vezi na daljinu; kako je pala izvrsna partija pokera, popodnevno jahanje, skijanje, karaoke večer u kojoj se i malo popilo te druge slatke tajne, međutim najčešće se zaboravlja poprilično ozbiljan kontekst koji iza njihovih druženja stoji. Kad vidite ova dva osobenjaka kako umiru od smijeha za stolom ili dok Dennis svom slavljeniku pjeva „Happy Birthday to You“ pred punom dvoranom koja očekuje košarkaški dvoboj između selekcija NBA veterana koje je Rodman na sve ovo uspio nagovoriti te sjevernokorejske izabrane vrste, logično, čovjeku na pamet ne pada nuklearno oružje niti treći svjetski rat. Ipak, glavna misija ekscentričnog sportskog ambasadora i nekadašnje NBA zvijezde jest pokušati primiriti nategnute političke odnose između dviju strana.

.

S obzirom na luckastu osobnost velikog vođe i njegovu ljubav prema košarci, a pogotovo kultnoj generaciji Chicago Bullsa, to vjerojatno funkcionira puno bolje nego što bi se itko nadao, imajući na umu o kakvim se likovima radi. Crv, kako su ga za igračkih dana zvali, je omiljeni gost s američkom putovnicom kod debeljuškastog diktatora, a u posljednje vrijeme kao da je i sam postao svjestan vlastitog utjecaja na vanjsku politiku zemalja aktera. Tako Rodman u jednom od posljednjih obraćanja javnosti priznaje kako će se osjećati zaslužnim ako dođe do summita u Sjevernoj Koreji, a za potrebe poboljšanja odnosa Washingtona i Pyongyanga, Dennis je prijatelju Kimu poklonio knjigu svog drugog prijatelja, Donalda Trumpa.

Čini se kako ovaj prijateljski trokut ima kakvu-takvu budućnost, s obzirom da se Jong-Unu navodno svidjela Donniejeva knjiga „Art of the Deal“ i suočen sa svime smekšao je svoje stajalište prema američkom predsjedniku, kojeg sada može vidjeti i kroz prizmu čovjeka, a ne isključivo zapadnog neprijatelja. Iako je prije na obojicu gledao kao na potpune luđake, a o tome naravno i tvitao, čini se da bi Trump sada bio puno zainteresiraniji uskočiti u ovaj vlakić prijateljstva. Kako i ne bi nakon ovog vunenog klasika koji se pojavio pred posljednji Božić, a na kojem trojac pod zastavama SAD-a i Sjeverne Koreje te okružen blagdanskim motivima šalje poruku ujedinjenja.

U svojim mirovnim misijama na Dalekom istoku, Rodman se u svakom slučaju dobro zabavlja. S ekipom Harlem Globetrottersa i produkcijskim timom snimao je i dokumentarac za HBO, a košarkaške manifestacije pod budnim okom velikog vođe posebna su priča. Američka selekcija nije mogla izdržati pod navalom sjevernokorejskih snaga pa su na poluvremenu ekipe prijateljski izmiješane, što je za sigurnost svih prisutnih vjerojatno bila najbolja ideja. Izbornik Dena često savjetuje košarkaške trupe ove dalekoistočne velesile, a unatoč tome što su nastupili na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2010. u Južnoj Africi čini se kako je sport broj 1 u posljednje vrijeme ipak košarka. Prisjetimo se, Sjeverna Koreja je prije nekoliko godina promijenila pravila tako da zakucavanje vrijedi 3 poena, trica 4 poena ako ne dotakne obruč, svako promašeno slobodno bacanje igrača oduzima poen njegovoj momčadi, a svaki koš postignut u posljednje tri minute vrednuje se s 8(!) poena, što znači da u sjevernokorejskoj košarkaškoj ligi nije gotovo dok stvarno nije gotovo te da Dwight Howard i DeAndre Jordan pozne godine karijere sigurno neće provesti u Pyongyangu. Ukoliko se veliki vođa jedno jutro ipak probudi na lijevu nogu i krene se igrati s onim tipkama za nuklearni napad, a za koje tvrdi da su mu svakodnevno u dosegu, točnije na radnom stolu, možete biti sigurni da je za sve kriv Rodman i njegovih ništa boljih 58% slobodnjaka kroz karijeru, koje je vjerojatno mudro prešutio svom prijatelju.

Autor: Bruno Pušić

TAGOVIdennis rodman diktator sjeverna koreja

Komentiraj