Sport

Inspiracija

Aside Banners

Ovaj paraplegičar se popeo na 500 metara visoku planinu i pokazao nam da isprike ne postoje

Kada god nam se nešto ne da, opravdavamo se kako je previše teško ili kako mi to ne znamo, ali ovaj je dečko dokaz kako ništa nije nemoguće.

Piše , Objavljeno

Momak po imenu Lai Chi-wai je bio jedna od najvećih nada slobodnog penjanja u Hong Kongu, tip koji nije znao za odustajanje i koji je uvijek stremio prema vrhu. No kobnog 9. prosinca 2011. godine dogodila mu se strašna prometna nesreća dok se vozio na motoru, zbog koje je završio na nekoliko ozbiljnih operacija te na kraju jedva preživio i to s posljedicama koje će ga pratiti do kraja života. Naime, ostao je oduzet od struka prema dolje, što znači kako bez kolica jednostavno ništa i nigdje ne može.

lai 2 lai 3

Posebno ga je pogodilo to što se više nikada neće moći penjati, ali Lai se nije želio predati tako lako. Krenuo je trenirati i baviti se prilagođenim sportovima, poput boksa u kolicima, a rođenje sina 2014. godine mu je dalo poticaj da krene u jedan od najvećih izazova svoje karijere, osvajanje mitskog Lion Rocka, 495 metara gotovo okomite i glatke strmine. Naravno, on je taj uspon već savladao iako je, kao i svakom ozbiljnom zdravom slobodnom penjaču i to veliki problem, ali sada ga je želio osvojiti u kolicima. Nitko to nikada nije napravio, a naravno kako je među njegovim prijateljima i obitelji zavladala zabrinutost. Ali Lai je bio siguran u sebe…

lai 4

I bome, 9. prosinca 2016., točno pet godina nakon svoje kobne nesreće, Lai je uz pomoć posebne opreme i s kolicima koja ga nisu napuštala niti sekunde uspio savladati Lion Rock i postao prvi paraplegičar koji se uspeo na njegov granitni vrh. Kako smo već rekli, i za zdravog je čovjeka u treningu ovako nešto ogroman izazov, a to Laijev uspjeh čini još impresivnijim. Na žalost, usput je posramio sve nas ljenčine i kvitere te dokazao kako velikom voljom i upornim radom čovjek uistinu može postići gotovo sve što zaželi.

TAGOVIhendikep hong kong lai chi-wai lion rock ozljeda paraplegičar slobodno penjanje

Komentiraj